Hlavní obsah

Spolek pro MotoGP má jít do insolvence, navrhují radní Brna

Právo, ČTK, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Brno spolu s jihomoravským krajem, které jsou zřizovateli spolku na pořádání světových závodů motocyklů Grand prix ČR chce tuto účelově založenou organizaci poslat do konkurzu. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) to uvedla s tím, že tento návrh radních by mělo schválit lednové zastupitelstvo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Spolek v současné době dluží především Dorně, tedy organizaci, která má práva na pořádání světového šampionátu ve světě, vracet by měl však i peníze za prodané lístky na závody, které se nemohly kvůli koronaviru konat, a nevypořádané účty má i s Automotodromem Brno, který spolku pronajímal závodní okruh. Pro Dornu a za neprodané vstupenky jde o sumu zhruba třicet milionů korun.

Vypořádání s majitelem brněnského okruhu bude zřejmě složitější a jak vedení Brna už dříve zmínilo, může být i předmětem soudního sporu. „Pokud bude Automotodrom Brno trvat na svých sporných požadavcích, tedy na úhradě neobjednaných oprav a nájemného za závod, který se nepojede, nemůže spolek vypořádat všechny závazky. Čas na dohodu je do 18. ledna. Jestliže k ní nedojde, zastupitelstvo projedná doporučení rady o podání návrhu na insolvenční řízení," uvedlo město v prohlášení.

Na Velkou cenu dát 1,4 miliardy nemůžeme, říká brněnská primátorka

Domácí

Letos se závody neuskuteční nejen proto, že spolek a Automotodrom nenašly společnou řeč pro jejich případné další konání, ale především kvůli tomu, že Dorna si jako hlavní podmínku uskutečnění závodu vymínila, že dráha okruhu projde důkladnou rekonstrukcí. Ta však byla odhadována na 100 milionů korun a kraj ani město už nechtěly do soukromého závodiště investovat, byť se oficiálním důvodem staly ekonomické potíže spojené s koronavirem.

Spolek není schopný dostát závazkům vůči všem věřitelům. V insolvenci by nejspíš platil jen část závazků. Jak Vaňková uvedla, jádrem sporu je požadavek na příspěvek za pronájem trati na letos plánované a nekonané závody. Spolkem navrhovaná částka nebyla podle radnice majiteli okruhu akceptována jako nízká.

Brno pro příští rok odpískalo motocyklovou Grand Prix

Domácí

O zřejmé hloubce sporu svědčí vyjádření Automotodromu Brno, které Právu zaslal. „Poslední výroky zástupců Spolku pro GP ČR Brno považujeme za nekorektní. Důrazně žádáme, aby společnost Automotodrom Brno nebyla brána jako rukojmí ve vztahu k držitelům vstupenek, kteří oprávněně očekávají vrácení peněz, stejně jako k ostatním věřitelům. Se Spolkem pro GP ČR Brno jsou právoplatně uzavřené smlouvy, u nichž nedošlo k žádnému návrhu ukončení, natož ke skutečnému formálnímu vypovězení,” mluvčí závodiště Petr Boháč

„Odmítáme pokus Spolku pro GP ČR Brno přenést odpovědnost za nezvládnuté manažerské řízení situace kolem GP ČR 2021 na Automotodrom Brno. Pokud Spolek pro GP ČR Brno přistoupí ke krokům, které avizuje prostřednictvím zpráv statutárního města Brna, budeme tuto skutečnost respektovat a vyčkáme na rozhodnutí soudu či insolvenčního správce,“ dodal Boháč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám