Hlavní obsah

Sněmovna reprezentantů schválila ústavní žalobu proti Trumpovi. Už podruhé

Novinky, Michal Sobotka
Washington
Aktualizováno

Ústavní žalobu na Donalda Trumpa schválila americká Sněmovna reprezentantů při středečním hlasování v poměru 232 ku 197 hlasům. Trump se tak stává prvním prezidentem v historii, který musí čelit obžalobě dvakrát. Proces se nyní přesouvá do Senátu, kde tzv. impeachment musí schválit alespoň dvě třetiny přítomných zákonodárců.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Končící prezident Donald Trump

Článek

Ústavní žaloba, pro kterou hlasovalo 222 demokratů a 10 republikánů, je vyvrcholením týden starého incidentu ve Washingtonu, kdy Trumpovi příznivci vtrhli do Kapitolu. Během výtržností zemřelo celkem pět lidí, čtyři lidé z útočícího davu a jeden příslušník policejních složek.

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová poté ve středu večer místního času svým podpisem formálně stvrdila ústavní žalobu proti republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi. „Sněmovna dnes prokázala, že nikdo nestojí nad zákonem, ani prezident Spojených států ne," řekla Pelosiová před tím, než žalobu podepsala. Dodala, že Trump je "jasnou a trvající hrozbou" pro Spojené státy.

Foto: Pool, Reuters

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Demokraté uvedli, že Trump útoky nepřímo způsobil svou rétorikou a neustálým popíráním výsledku listopadových prezidentských voleb, ve kterých vyhrál Joe Biden o více než sedm milionů hlasů.

Trump byl při útoku na Kapitol přikovaný k televizi. Telefon zoufalým senátorům nebral

Amerika

„Prezident Trump vážně ohrozil bezpečnost Spojených států amerických, jejich institucí a vlády. Ohrozil integritu demokratického systému, zasáhl do mírového přechodu moci a ohrozil vládu,“ stojí v oficiálním textu ústavní žaloby, který demokraté předložili už v pondělí.

Proces se nyní posune do Senátu. Aby byl prezident ústavně zažalován, musí se pro žalobu vyjádřit alespoň dvě třetiny přítomných senátorů. Senát je v tuto chvíli pod mírnou nadvládou republikánů, mnozí z nich ale od Trumpa dávají ruce pryč.

Impeachment podpoří několik republikánů. Pence zamítl odvolání Trumpa pro neschopnost

Amerika

Nejdůležitější zástupce strany v Kongresu Mitch McConnell pro New York Times uvedl, že ústavní žaloba pomůže republikánům, aby se Trumpa zbavili co nejrychleji. Na dotaz, zda žalobu podpoří, však neodpověděl.

Mírná převaha republikánů v Senátu už možná nebude v době, kdy se bude impeachment v horní komoře parlamentu řešit, platit. Stát Georgia by měl do 20. ledna schválit výsledek doplňujících voleb a posvětit tak vítězství demokratů Jona Ossoffa a Raphaela Warnocka. Tím by se poměr srovnal na 50 ku 50.

V takovém případě by se při přítomnosti všech senátorů muselo proti Trumpovi postavit alespoň 17 republikánů.

Foto: Novinky

Impeachment přehledně: Význam pojmu, jeho historie a proč mu Trump čelí už podruhé

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám