Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Svět

Trump bude jako první prezident podruhé čelit impeachmentu. Hlasovalo pro něj i deset členů jeho strany

Donald Trump foto: Reuters

Aktualizováno
Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová ve středu večer místního času svým podpisem formálně stvrdila ústavní žalobu proti republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Stalo se to poté, co návrh na impeachment schválili zákonodárci Sněmovny reprezentantů.
  22:30aktualizováno  14. ledna 6:58

„Sněmovna ve středu prokázala, že nikdo nestojí nad zákonem, ani prezident Spojených států ne,“ řekla Pelosiová před tím, než žalobu podepsala. Dodala, že Trump je „jasnou a trvající hrozbou“ pro Spojené státy. Žaloba se týká podněcování ke vzpouře v souvislosti s událostmi z 6. ledna, kdy dav příznivců Trumpa zaútočil na budovu Kongresu. 

Stalo se to při schůzi zákonodárců k výsledkům prezidentských voleb. Nepokoje si vyžádaly pět lidských životů. Podle demokratů i některých republikánů Trump svou rétorikou přispěl k útoku svých stoupenců na Kapitol.

Britská BBC uvádí, že po boku Pelosiové při podpisu byli zákonodárci, kteří coby žalobci představí případ Senátu. Ten v případě impeachmentu plní funkci soudu a jeho členové rozhodnou, zda prezident bude odsouzen. K tomu jsou zapotřebí dvě třetiny přítomných senátorů.

Sněmovna měla jasno

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu podle očekávání podpořila návrh ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa. Hlasovalo pro něj 222 demokratů i deset členů Trumpovy Republikánské strany. Trump se stal prvním prezidentem, proti němuž zákonodárci takzvaný impeachment vedou podruhé.

„Ještě nikdy jsme nebyli svědky větší zrady, které se prezident Spojených států dopustil vůči svému úřadu a přísaze na ústavu,“ uvedla Liz Cheneyová, která je třetí nejvýše postavenou republikánkou ve Sněmovně reprezentantů a která ve čtvrtek podpořila návrh ústavní žaloby na Trumpa. Jde o dceru bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho a podle agentury Reuters je považována za vycházející hvězdu Republikánské strany.

Většina členů americké Sněmovny reprezentantů podle očekávání podpořila návrh...
Šéfka sněmu Nancy Pelosi.

Žaloba by ještě tento týden mohla být předložena Senátu, nicméně ten se jí zřejmě začne zabývat až po inauguraci Trumpova nástupce v Bílém domě Joea Bidena. Tento demokratický politik se úřadu ujme příští středu.

„I kdyby proces v Senátu začal tento týden a postupoval rychle, konečného verdiktu nebude dosaženo před odchodem prezidenta z úřadu,“ řekl po hlasování Sněmovny reprezentantů šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell. „To není rozhodnutí, které bych dělal já, taková je skutečnost,“ podotkl.

Šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer řekl, že pokud by se horní komora Kongresu vyslovila pro odsouzení Trumpa, bude se hlasovat o zákazu toho, aby se Trump mohl ucházet o prezidentský úřad v budoucnosti.

Demokratičtí zákonodárci proti Trumpovi ústavní žalobu vznesli už v roce 2019. Tehdy čelil obvinění ze zneužití funkce a maření spravedlnosti v souvislosti se snahou přimět ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k politicky výhodnému kroku pro Trumpa. Senát ovládaný republikány ale prezidenta obvinění zprostil.

Jak upozornil deník The Washington Post, návrh demokratů získal historicky největší podporu zevnitř strany odvolávaného prezidenta. Předchozí rekord vznikl v roce 1998 při impeachmentu Billa Clintona, když pro jeho sesazení hlasovalo pět demokratických kongresmanů. 

Pokud by byl Trump odsouzen dvěma třetinami Senátu, přišel by jednak o možnost znovu kandidovat na prezidenta v roce 2024, ale i o prezidentskou doživotní roční rentu 219 tisíc dolarů (asi 4,7 milionu korun), o rozpočet milion dolarů na cestování a ochranku.

Autoři: ,