Hořejší se pustil do Klause: Nerozumí covidu a jen papouškuje, co někde slyšel

Václav Hořejší v Hlavních zprávách

Rozhovor s imunologem Hořejším

Václav Klaus nerozumí covidu a jen papouškuje, co slyšel od jiných, řekl v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS imunolog Václav Hořejší. Reagoval tak na slova bývalého prezidenta, který se nijak netají tím, že je odpůrcem vakcíny proti covidu a vládních restrikcí proti šíření nemoci.

Spor mezi Hořejším a Klausem začal poté, co bývalý prezident vystoupil na demonstraci na pražském Staroměstském náměstí proti vládním opatřením a očkování. Hořejší řečníky odsoudil a řekl, že přibližně dvoutisícový dav měla policie rozehnat.

„Bylo to shromáždění lidí, kteří nesouhlasí a usmívají se nad nehorázností imunologa Hořejšího, že by se mělo něco rozehnat. My se ale nesmíme dát,“ prohlásil Klaus v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS.

Reakce Hořejšího přišla jen o pár minut později. „Já za nehoráznost považuji, co říká pan Klaus. Vůbec tomu nerozumí, není to jeho obor a jen papouškuje, co někde slyšel. To ho možná trochu omlouvá,“ zdůraznil. Hořejší zmínil například vyjádření rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy, který také tvrdí, že všichni lidé imunitu proti covidu získají i bez očkování.

Za chvíli Klause napadne jezdit vlevo

Hořejší kritizoval i další vyjádření Klause. „Neomluvil bych ho za to, že to prý dělá z občanské neposlušnosti. Za chvíli ho může napadnout, že odmítne jezdit vpravo,“ uvedl imunolog. Slova o tom, že si člověk dokáže vypěstovat imunitu sám a bez pomoci vakcíny, vyvrátil poté také epidemiolog Roman Prymula v pořadu 360°.

„Není na tom kus pravdy. Kdybychom si budovali přirozenou imunitu, nemuseli bychom být očkováni proti ničemu. Mohli bychom přirozeně prodělávat například spalničky,“ řekl Prymula v reakci na vyjádření Klause, který mimo jiné o vakcíně prohlásil, že je „zkvašená“.

Tagy: