Svoboda na internetu neexistuje. Postavte si vlastní sociální síť, je rada nad zlato

ECHOPRIME

Svoboda na internetu neexistuje. Postavte si vlastní sociální síť, je rada nad zlato 2
Týdeník
Martin Weiss
Sdílet:

Pokud ještě nevěříte, že kognitivní zkreslení existuje, pak reakce od středu doleva na suspendování twitterového účtu Donalda Trumpa by měla pro vás být povinným školením. Jde o reakce, jež lze heslovitě shrnout slovy „Donald Trump porušil podmínky používání sítě. Twitter je soukromá firma, nikdo ji nemůže nakazovat, jaké chování má u svých uživatelů tolerovat. A když se vám chování Twitteru nelíbí, vytvořte si vlastní sociální síť. Tak funguje svobodný trh.“

Nemám na mysli nějaké extremisty, ale inteligentní, vzdělané lidi, jejich převážná část spadá do kategorie „ekonomicky konzervativní, sociálně liberální“ a mívají ve zvyku přemýšlet víceméně z liberální perspektivy. Následující úvahy by proto měli být schopni sami a děláme ji zde za ně.

Lze to ukázat jednoduchým experimentem. Představme si, že by se kontroly nad Twitterem a Facebookem zmocnil Peter Thiel. Je to nereálné, ale představitelné, plausibilní. Thiel je významný a bohatý investor v technologickém sektoru, spoluzakladatel PayPalu, dokonce i sehrál roli při vzniku Facebooku. A je taky jeden z mála lidí v Silicon Valley, který se dlouhodobě hlásí k některým variantám konzervativního myšlení, což vyvrcholilo jeho vystoupením na republikánském nominačním konventu v roce 2016.

Můžeme se stoprocentně spolehnout, že mozky valné části těch lidí, kteří dnes říkají „založte si vlastní Twitter“, by rázem začaly fungovat úplně jinak. Určitě nejdříve těch amerických. A v návaznosti na ně pak těch českých, protože ti v zásadě přebírají celkové nastavení debaty, jak se odehrává na Západě. Thiel, dozvěděli by se z důvěryhodných zdrojů ti, co o něm nikdy neslyšeli, je něco jako Jordan Peterson nebo Ben Shapiro, prostě trumpovský šmejd a nácek. A i kdyby nebyl, tak ve své knize napsal, že monopoly jsou dobré!

Celý text Martina Weisse si přečtěte na ECHPRIME nebo v tištěném Týdeníku ECHO. Objednat si ho můžete zde.

Foto: echo

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články