Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Očkování seniorů po česku: Tlačenice bez rozestupů při čekání na vakcínu. Blatný zuří

Autor: Matouš Voldřich, Jakub Veinlich - 
14. ledna 2021
05:00

Dodržujte rozestupy, vyhýbejte se většímu množství lidí. Chránit by se měly zejména ohrožené skupiny lidí. Taková jsou neustále opakovaná doporučení. Jenže… V očkovacím centru Fakultní nemocnice Bulovka v Praze bylo ve středu při čekání na vakcínu proti nemoci covid-19 všechno úplně špatně. Nad snímky kroutí hlavou i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Lidé starší 80 let, mnohdy s doprovodem, nestáli na injekci ve frontě s doporučovanými dvoumetrovými rozestupy. Dokonce ani v zástupu, ale v davu. Krátce před polednem se v čekárně tísnilo na osmdesát osob. Proč to zdravotníci dopustili? Proč je nikdo neupozornil?

Špitál prý paradoxně chtěl seniorům, kteří jsou vzhledem k věku a dalším nemocem ve vyšším riziku, vyjít vstříc. „S ohledem na již dokončené proočkování personálu naší nemocnice první dávkou vakcíny jsme přistoupili k očkování zaměstnanců dalších zdravotnických zařízení a následně také osob starších 80 let,“ popsal dobrou vůli mluvčí nemocnice Filip Řepa.

Vedení však evidentně přecenilo síly svých zaměstnanců. „Do spuštění centrálního registračního systému probíhá objednávání improvizovaně prostřednictvím registračního místa kliniky. Naším cílem je maximálně využít kapacitu očkovacího místa již nyní a dosáhnout proočkovanosti rizikových skupin v co největší možné míře. V průběhu včerejšího dne nastal dílčí organizačně-technický problém, který se, jak věříme, již nebude v následujících dnech opakovat,“ okomentoval situaci Řepa a dodal, že otevřeli i druhé očkovací místo ve 2. patře kliniky a navyšují počet personálu. Ve čtvrtek by už měl na Bulovce fungovat i pořadový systém.

Blatnému se tlačenice nelíbí

Davy tlačících se seniorů kritizoval na tiskové konferenci po jednání vlády i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Je to možná jedna z věcí, která svědčí o tom, že není vhodné, a jak je vidět, tak možná ani správné a bezpečné, provozovat nějaké improvizované rezervační systémy,“ nechce ministr, aby si každý provozoval svůj vlastní systém rezervací.

Video  „Je to na krajích. Když bude vakcína, můžeme i v jižních Čechách očkovat jak v Izraeli,“ říká Kuba.  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Centrální rezervační systém, který bude určovat každému člověku místo a čas, kdy má přijít na očkování, velice podobně a v podobném principu, jako tomu bylo u testování, je konstruován tak, aby zabránil těmto frontám,“ tvrdí teď před spuštěním centrálního registru ministr zdravotnictví.

První senioři v nejohroženější skupině se mohou začít hlásit k rezervacím na vakcínu proti covidu-19 od pátku 15. ledna. Systém má fungovat podle Blatného podobně jako testovací centra, kde lidé nemají stát žádné fronty. Ty se ale na začátku i před testovacími stany tvořily. „Každý bude pozván na určitý čas, dobu a místo tak, aby čekal co nejméně,“ popisuje ministr.

Video  Blatného srovnání pandemie v ČR a zahraničí: Stav je vážný všude, koronavirus zasahuje všechny země.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Video  Vakcína dorazila do Ostravy.  - Michal Charbulák
Video se připravuje ...

mrkevmrkev ( 15. ledna 2021 10:25 )

Ti lidé, co tak touží vakcinu, co se jí vehementně dožadují, mladí, staří, zdraví, nemocní, jsou zmasírovaní z televize, kde jim potí do hlavy, kolik lidí je nakaženo, kolik hospitalizováno, kolik jich umírá. A navíc - neočkovaní se nedostanou do kina, divadla, do MHD, do vlaků, letadel, restaurací, kdoví jestli později děti neočkovaných rodičů do školy, školky atd..

cechoslovak1 ( 15. ledna 2021 06:32 )

Jak když jsou slevy v Lidlu!! Senioři se promořují na chodbách zdravotního skanzenu Bulovka, zatím co hlavní koordinátor se v Brně chlubí tím, co si tam bez jakéhokoli jeho nebo vládního přičinění připravili už v době, kdy ,,best in covid" prohlašoval ke svým národům cituji: „Neměli bychom se strašit s druhou vlnou, jsme na ni připraveni. Vůbec nechápu, jaký plán po nás opozice chce. Když budeme mít pocit, že je nějaký zvýšený výskyt, tak samozřejmě budeme reagovat velice rychle, ale už to nikdy nebude plošné opatření.“

cervena_sedma ( 15. ledna 2021 05:30 )

My jsme hrozní diletanti. Nic nemáme připraveného, všechno řešíme a doháníme až zpětně.
Absolutní neumětelství na všech úrovních.
V Německu už od prosince řeší např. zákony, jak chránit práva neočkovaných.
Připravenost očkovacích center raději ani nezmiňuji.
Prostě myslí na všechno a všechny a to hodně dopředu.

tomshark ( 14. ledna 2021 21:27 )

Mutace není problém, Technologie mRNA umožňuje během 6ti týdnu vakcínu upravit, déle trvá schvalovací rizeni

tomshark ( 14. ledna 2021 21:23 )

Manželka bývalého královéhradeckého primátora, úředníci a jejich manželky ze Státního zdravotního ústavu. Navzdory vládním proklamacím, že vakcína proti covid-19 jde přednostně pro zdravotníky, seniory a zdravotně ohrožené, dostali před nimi tito lidé přednost.
Právě kvůli veřejné kontrole průběhu očkování novinari už několikrát požádala o detailní rozpad čísel: kolik, do jakého regionu, do jaké nemocnice vakcína dorazila? A jaká je struktura naočkovaných? Kolik z nich je lékařů, sester, zdravotníků, nemocných….
Po sérii přešlapů a nejasností kolem čísel nakonec ministr zdravotnictví Jan Blatný přitvrdil. Jeho resort přestal komunikovat úplně. Na dotazy ohledně očkování z tohoto úterý už vůbec nereagoval, stejně jako na následnou urgenci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa