Ester Ledecká trénuje řízení bagru na trenažeru. Skutečný bagr následoval poté

Díky za jízdu na bagru. Babišův server do textů se sportovci vkládal promo stavební firmy

Napsal/a Jan Žabka 14. ledna 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

Zpravodajský web iDnes.cz, který je součástí mediálního domu Mafra ze svěřenského fondu Andreje Babiše, nabízel zvýhodněné předplatné ve spolupráci se stavební firmou Strabag. V průběhu akce publikoval rozhovory se sportovci, které firma sponzoruje. V nich si zpovídaní Strabag shodně pochvalovali. Třeba to, že jim společnost splnila sen zkusit si řídit bagr.

Web iDnes loni od září do prosince lákal nové předplatitelé do svého „prémiového klubu“ na tříměsíční členství za pouhou korunu. Slevu měla zařídit spolupráce se stavební firmou Strabag, která novým členům zasponzorovala dva ze tří předplacených měsíců.

Na tom na první pohled není nic zvláštního. Jenže část rozhovorů se sportovci, jež rakouská stavební firma Strabag sponzoruje (patří k největším komerčním podporovatelům sportu v Česku) a které během zmíněné spolupráce publikovala sportovní redakce iDnesu, má několik společných jmenovatelů: do odpovědí se vždy podařilo zakomponovat jméno sponzora. Autorkou byla vždy i stejná redaktorka, sportovní novinářka Lucie Macháčová, která v redakci působí od poloviny loňského srpna.

Sportovci, kteří milují bagry

Během čtyřměsíčního trvání sponzorované nabídky na iDnes Premium redakce publikovala minimálně čtyři obdobné rozhovory. V nich vyzpovídala rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou, veslaře Ondřeje Synka, lyžařku Ester Ledeckou a plážové volejbalistky Barboru Hermannovou a Markétu Nausch Slukovou.

Že jsou interview součástí zmíněné promoakce, však redakce přiznala až v posledním z rozhovorů. Volejbalistky redakce označila za „patronky akce 3 měsíce za 1 Kč se Strabag“. Zbylé rozhovory spolupráci nijak nezmiňovaly. Ani jeden textů web neoznačil za komerční sdělení ani za sponzorovaný text.

 

 

Otázky a odpovědí, ve kterých sportovci firmu zmiňují, jsou v rozhovorech nápadné: všechny se týkají jízdy na bagru.

V prvním z nich například Ester Ledecká na otázku, kolik času ji zabírá plnění povinností pro sponzory, odpovídá, že ti ji spíše rozmazlují: „Jeden z nich, stavební firma Strabag, mi dokonce umožnil, že jsem si mohla zkusit ovládat bagr, a splnil mi tak moje dětské přání.“

Veslař Ondřej Synek zase na dotazy ohledně jeho vztahu k motorkám řekl, že má řidičský průkaz téměř na všechna motorová vozidla, aspoň kromě bagru. „Ester Ledecká už si ho díky Strabagu, našemu společnému sponzorovi, vyzkoušela řídit. Já ještě ne. To musím napravit,“ dodal.

Před Vánoci sérii rozhovorů prozatím uzavřela rychlobruslařka Martina Sáblíková, která na dotaz, co by pořídila svému trenérovi za dárek, odpověděla, že by se mu mohla líbit projížďka bagrem. Nezapomněla pochopitelně dodat, že ji sponzoruje Strabag, který by to uměl zařídit.

Doba je zlá, inzerenti důležití

V mediálních domech by měly být redakční a obchodní procesy odděleny. To ale série rozhovorů serveru iDnes.cz podle oslovených expertů očividně nesplňuje. „Redakce by se vždy měly snažit nastavovat takové principy a rutinní procesy, které budou jakékoliv ovlivnění nebo tlak na redakční práci ze strany inzerentů minimalizovat,“ říká odborník na etiku médií Jan Motal z Masarykovy univerzity v Brně.

Jak ale dodává, nepřiznaná spolupráce s inzerenty na konkrétním obsahu je u českých médií i s ohledem na náročné ekonomické časy poměrně běžná. Redaktoři dostávají buď přímo zadání, že má v jejich textu zaznít nějaké spojení s danou značkou, nebo rovnou vznikají i nepřiznané reklamní rozhovory.

Podle Motala je ale povinností novináře případné „psaní na zakázku“ odmítnout na základě novinářského etického kodexu. „Novináři nesmí přijímat úkoly neslučitelné s jejich profesní důstojností, třeba i zaměstnavateli navzdory. Jinak přestávají být profesionály,“ upozorňuje s tím, že novinář není nájemný pisálek.

Redakce iDnes vedením rozhovorů pověřila novinářku, která ve sportovní sekci serveru začala působit jen pár dnů před prvním rozhovorem. Redakci HlídacíPes.org se autorku nepodařilo kontaktovat. K tématu proto oslovila tiskovou mluvčí mediálního domu Mafra, která však na otázky do vydání tohoto textu neodpověděla.

Problematický klub Premium

Předplatitelský klub iDnes Premium vzbudil kontroverze již na přelomu listopadu a prosince. Tehdy začal nabízet speciální akci zaměřenou na oblast zdraví. V později stažené nabídce byla například přednostní vyšetření, exkluzivní slevy či lékařské konzultace zdarma. To vše převážně v klinikách ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, který vlastní i mediální skupinu Mafra.

Za nelegální nabídku to tehdy v rozhovoru pro Deník N označil právník Ondřej Dostál. Podle něj šlo buď o klamavou reklamu, kdy předplatitelé věří, že získají exkluzivní zacházení ve zdravotnictví, nebo o protiprávní jednání v tom smyslu, že konkrétní lékařská zařízení budou skutečně některé lidi upřednostňovat oproti běžným pojištěncům.

Nabídka navíc ukrývala ještě jiný problém. „Kromě útoku na princip všeobecně dostupné zdravotní péče byly kliniky navíc většinou propojeny s vlastníkem média. Docházelo tak nejen ke korumpování novinářů, ale i zdravotníků v klinikách, na které mohl být vyvíjen tlak, aby porušili princip rovné péče,“ vysvětluje Motal s tím, že podobná nabídka působí obzvlášť neeticky právě během současné pandemie koronaviru.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)