Česko se v indexu PES vrátilo do čtvrtého stupně. Rizikové skóre kleslo o šest bodů na 75

Index rizika protiepidemického systému, kterým se řídí opatření proti šíření nemoci covid-19, ve čtvrtek klesl z nejvyššího pátého stupně na úroveň čtvrtého. Snížil se ze středečních 81 bodů na 75 bodů ze sta, což je horní hranice čtvrtého stupně. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. I ve středu byl přírůstek nakažených v Česku nižší oproti minulému týdnu o více než třetinu – přibylo 10 854 nakažených.

Tento článek je více než rok starý.

SLEDOVALI JSME ONLINE Praha (Aktualizováno: 8:39 14. 1. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antigenní testování

Česko se ve čtvrtek vrátilo do čtvrtého stupně rizika (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podíl pozitivních testů se snížil ze 45,6 procenta za minulou středu na zhruba 34,6 procenta.

Denní nárůsty počtů nakažených koronavirem se ve srovnání se stejnými dny před týdnem snižují už od neděle. Také podíly zaznamenaných případů nákazy na počtech provedených testů jsou oproti předchozímu týdnu nižší. V posledních dnech ale opět stoupají. V pondělí a úterý se podíl držel ještě pod 30 procenty, zatímco ve středu už dosáhl skoro 35 procent. Nejvýše za celou epidemii se podíl pozitivních případů dostal letos 1. ledna, a to přes 52 procent.

Naočkováno proti covidu-19 bylo v Česku podle úřadu do středečních 18.00 zatím 70 680 lidí. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu odhadoval, že očkovaných je 70 000 až 75 000 lidí. Očkovacích látek bylo dosud do Česka dodáno zhruba 169 000.

Ve srovnání s minulým týdnem i s úterkem ubylo ve středu hospitalizovaných. Předchozí středu bylo v nemocnicích asi 7400 lidí s covidem-19 a tento týden v úterý 7500. Ve středu počet hospitalizovaných klesl na 7182, z toho zhruba 1100 pacientů bylo ve vážném stavu.

Od březnového začátku epidemie covidu-19 v Česku bylo zaznamenáno téměř 867 000 případů této choroby. Zemřelo 13 856 nakažených. Ve středu bylo podle ministerstva 82 úmrtí, ale počty zemřelých ve statistikách úřad pravidelně zpětně navyšuje. V předchozích dnech se denní počty úmrtí pohybovaly zpravidla kolem 150 až 170. V pátek 8. ledna bylo podle aktualizovaných údajů ministerstva zemřelých 182, což byl největší denní počet úmrtí od poloviny listopadu.

Nejvíce z celého Česka se nemoc nadále šíří na Trutnovsku. Za uplynulých sedm dní tam přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel 1136 případů nákazy.

Stovky dobrovolníků nabízejí pomoc. Nemocnice nemají zájem, případně o nich neví

Číst článek

Index rizika

Hlavním důvodem poklesu indexu je snížení takzvaného reprodukčního čísla, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Jeho hodnota ke čtvrtečnímu ránu klesla na 0,82. Snížení čísla pod hodnotu jedna se pokládá za začátek zpomalování šíření nemoci, protože ukazuje, že jeden pozitivně testovaný v průměru nakazí méně než jednoho dalšího člověka.

Pokud se rizikové skóre PES dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu protiepidemických opatření. Pro případné zmírnění opatření musí v nižším pásmu zůstat aspoň sedm dní, pro zpřísnění tři dny. Poté změnu ještě hodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví. Vláda doposud většinou zaváděla změny v opatřeních až potom, co se PES na lepším či horším stupni držel déle, než činí zmíněné termíny.

V Česku platí od 27. prosince opatření pro pátý stupeň pohotovosti PES. Rizikové skóre PES se na úroveň nejvyššího stupně dostalo 18. prosince. Po vánočních svátcích sice na tři dny index klesl na úroveň čtvrtého stupně, ale opatření stát nezmírňoval. Od 30. prosince byl index opět vytrvale nad hranicí pátého stupně až do čtvrtka.

tzr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme