Hlavní obsah

Jsou na řadě: Lidé nad 80 let se mohou hlásit na očkování. Jak na to?

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrální rezervační systém na očkování proti onemocnění covid-19, které způsobuje nový typ koronaviru, byl spuštěn. V první fázi se registrace týká jen seniorů nad 80 let. Od 1. února měli mít vakcínu k dispozici také senioři pod 80 let a chronicky nemocní lidé, to se ale prozatím odkládá.

Foto: Ondřej Hájek , ČTK

Lékař mluví s klienty Domova pro seniory Severní terasa v Ústí nad Labem před očkováním.

Článek

Termín očkování podle priorit

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) mají lidé nad 80 let takzvanou prioritu 1A, stejně jako zdravotníci a lidé pečující o seniory v sociálních zařízeních. Lidí v kategorii 80 let a více je v ČR přibližně 400 tisíc, podle původních odhadů Blatného by měli být proočkováni do února.

„Dohromady je v této kategorii asi 750 tisíc lidí, to se dobře potkává s počtem všech vakcín, které budeme mít v lednu a v únoru v ČR k dispozici. Ale ne všichni se budou chtít nechat očkovat,“ uvedl ministr.

Naočkování nejrizikovější skupiny se opozdí asi o měsíc, řekl Blatný

Koronavirus

Očkování dalších skupin se odkládá

Původně se plánovalo od 1. února otevření registrací také pro lidi pod 80 let či chronicky nemocné. Registrační systém k očkování proti koronaviru se ale nakonec pro další skupiny zatím otevírat nebude - důvodem je podle Andreje Babiše nedostatek vakcín.

Registrační systém pro všechny se od února otevírat nebude, řekl Babiš

Koronavirus

Kde a jak se registrovat k očkování

Rezervační systém najdou zájemci o očkování na http://crs.uzis.cz, kam se člověk může dostat z webových stránek ministerstva zdravotnictví www.mzcr.cz. „Zadáte své rodné číslo, číslo karty pojištěnce, případně anamnézu a poté se zaregistrujete, přičemž si vyberete preferované očkovací místo, pokud bude volné,“ řekl Právu vedoucí týmu Chytré karantény Petr Šnajdárek. „Jako důkaz ověření registrace přijde SMS šestimístný kód,“ dodal.

Očkované mají centra hlásit denně, veřejnost dostane data jednou týdně

Koronavirus

Lidé pak dostanou SMS či e-mailem potvrzení, že už se mohou jít naočkovat. V této skupině 1B je asi tři a půl milionu lidí, proočkovaná by měla být do léta.

Odborníci upozorňují na to, že ne všichni senioři ale práci s internetem zvládnou.

Máme spoustu doktorů, kteří doslova stojí na značkách a říkají – dejte nám vakcíny, my ty lidi naočkujeme. Když mluvím se staršími pacienty, říkají mi, že nikam jezdit nebudou. A to se týká i Prahy.

Infolinky pomoci

Kdo není dostatečně technologicky zdatný, aby provedl registraci sám, ani nemá koho požádat o asistenci, může využít pomoci operátorů na lince 1221. Tato linka bývá ale často přetížená: potom se nabízí řada dalších infolinek, které zřizují jednotlivé kraje, obce či neziskové subjekty.

Před voláním na infolinku je důležité mít připravené potřebné údaje.

Praktici o svých seniorech vědí

Podle Šnajdárka mohou pomoci také praktičtí lékaři. „Někteří praktičtí lékaři mají své registry a vědí, kde mají svoje seniory. Vědí, že třeba babička nemůže chodit, tak ji nechají zkontaktovat, případně vyhlásit obecním rozhlasem,“ řekl Právu.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka je ale skeptický. Podle něj by praktici měli sami očkovat ve svých ordinacích. „Máme spoustu doktorů, kteří doslova stojí na značkách a říkají – dejte nám vakcíny, my ty lidi naočkujeme. Když mluvím se staršími pacienty, říkají mi, že nikam jezdit nebudou. A to se týká i Prahy,“ řekl Právu.

Praktičtí lékaři: Lidé volají, chceme se nechat očkovat u vás

Domácí

„Lidi z Dejvic říkají, že na Bulovku se očkovat nepojedou. Že se tam nedostanou a mají strach, že tam něco chytí. Musíme je naočkovat v jejich prostředí,“ řekl.

Server iRozhlas ve středu informoval, že rezervační systém na antigenní testy používal program Reservatic, který rozesílal údaje o uživatelích reklamním společnostem. Ministr Blatný ve středu vyloučil, že by se to mohlo stát teď.

„Systém má odstraněny veškeré moduly, jež by umožňovaly jakékoliv sdílení. Je vyloučeno, aby došlo ke sdílení komerčním subjektem. Tyto funkce v rezervačním systému nejsou možné,“ řekl Blatný.

Jak se rezervovat na očkování
LIDÉ NAD 80 LET
Kliknout na stránky http://crs.uzis.cz.
Vyplnit jméno, rodné číslo, číslo karty pojištěnce.
Mailem přijde 6 místný PIN kód, kterým se ověří registrace.
Vyplnit krátký dotazník o zdravotním stavu.
Z nabídky si vybrat nejbližší očkovací místo, které je volné.
Případně volat na linku 1221 (v Jihomoravském kraji 800 129 921).
Případně informovat svého praktického lékaře či lékárníka.
LIDÉ MLADŠÍ 80 LET (zatím se odsouvá)
Po vyplnění dotazníku dostanou číslo od 1-14, ukazuje prioritu.
Obdrží e-mailem či SMS zprávu, až na ně vyjde volné místo.

Reklama

Výběr článků

Načítám