Hlavní obsah

Vlastní web jako samozřejmost. Češi jsou nad evropským průměrem

– Praha

Podíl firem v Česku s vlastním webem se za posledních deset let zvýšil o devět procentních bodů na 83 procent, je tak nad průměrem Evropské unie. Sociální sítě využívá 45 procent firem a 23 procent tuzemských podniků přes internet obchoduje. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

V počtu firemních webových stránek je Česko o pět procentních bodů nad evropským průměrem a v podílu firem obchodujících přes web nebo aplikace je napřed o šest procentních bodů. Naopak ve využívání sociálních sítí české firmy o šest procentních bodů zaostávají.

„Od roku 2015 má u nás 83 procent podniků své webové stránky. Téměř 60 procent firem je mělo v roce 2020 uzpůsobené i pro mobilní zařízení. Před pěti lety byla takových pouze čtvrtina,” uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Téměř 80 procent z českých domén je aktivních

Internet a PC

Přestože se od roku 2013 počet firem využívajících sociální sítě v ČR ztrojnásobil, stále výrazně zaostává za severskými státy, Nizozemskem, Belgií či Irskem, kde tento způsob komunikace využívají více než dvě třetiny podniků.

„Na sociálních sítích v tuzemsku fungují hlavně cestovní agentury nebo podniky působící v oblasti poskytování ubytování a v mediálním sektoru,” dodal ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ Martin Mana.

Více než 40 procent firem v Česku už využívá zařízení internetu věcí. Přibližně desetina firem díky internetu věcí reguluje osvětlení nebo spotřebu energie a podobný podíl firem může hlídat na dálku přes internet zabezpečení firemních prostor.

Chytrá zařízení internetu věcí pronikla i do výroby. Téměř pětina firem z odvětví zpracovatelského průmysl monitoruje výrobní procesy a může je v reálním čase optimalizovat. Nejvýrazněji je však internet věcí využíván firmami v logistice ke sledování pohybu zboží či provozního stavu vozidel.

Rychlý internet má třetina firem

Minulý rok používalo průmyslové nebo servisní roboty 18 procent podniků s deseti a více zaměstnanci ve zpracovatelském průmyslu. Používání robotické automatizace je doménou především velkých subjektů.

„V roce 2020 používalo průmyslové roboty již více než 60 procent velkých podniků v odvětví zpracovatelského průmyslu. V případě malých se jednalo pouze o devět procent. Průmyslové roboty pak nalezneme v přibližně 55 procentech subjektů působících v automobilovém průmyslu,” informovala vedoucí oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ Eva Myšková Skarlandtová. Servisní roboty jsou v českých firmách využívány méně než ty průmyslové, nejčastěji na montážní nebo úklidové práce a pro práce ve skladech.

V roce 2019 tisklo trojrozměrné předměty šest procent firem. Nejvíce v průmyslové výrobě, kde technologii využívá přibližně třetina podniků z elektronického či automobilového průmyslu. Mimo zpracovatelský průmysl využívají 3D tisk nejčastěji subjekty z IT, telekomunikací a také firmy zabývající se výzkumem a vývojem.

Internetovou přípojku o rychlosti nad 100 Mbit/s využívalo loni 35 procent tuzemských firem, z toho šest procent disponovalo rychlostí nad jeden Gbit/s.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám