Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Naděje? Nárůst nových případů výrazně zpomalil, PES konečně klesl na čtvrtý stupeň

Naděje? Nárůst nových případů výrazně zpomalil, PES konečně klesl na čtvrtý stupeň
Zdroj: Profimeda.cz
Koronavirus
I ve středu byl počet nově potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku nižší oproti minulému týdnu o více než třetinu. Přibylo 10 854 nakažených, zatímco minulou středu bylo nových případů přes 17 700, což byl nejvyšší nárůst za celou dobu epidemie. Podíl pozitivních testů se snížil ze 45,6 procenta za minulou středu na zhruba 34,6 procenta. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Naočkováno proti covidu-19 bylo v Česku podle úřadu do středečních 18:00 zatím 70 680 lidí. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu odhadoval, že očkovaných je 70 000 až 75 000 lidí.

Denní nárůsty počtů nakažených koronavirem se ve srovnání se stejnými dny před týdnem snižují už od neděle. Také podíly zaznamenaných případů nákazy na počtech provedených testů jsou oproti předchozímu týdnu nižší. V posledních dnech ale opět stoupají. V pondělí a úterý se podíl držel ještě pod 30 procenty, zatímco ve středu už dosáhl skoro 35 procent. Nejvýše za celou epidemii se podíl pozitivních případů dostal letos 1. ledna, a to přes 52 procent.

PES už není v pátém stupni

Index rizika protiepidemického systému PES, kterým se řídí opatření proti šíření nemoci covid-19, dnes klesl z nejvyššího pátého stupně na úroveň čtvrtého. Snížil se ze středečních 81 bodů na 75 bodů ze sta, což je horní hranice čtvrtého stupně. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Hlavním důvodem poklesu indexu je snížení takzvaného reprodukčního čísla, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného.

Reprodukční číslo se snížilo na 0,82. Pokles čísla pod hodnotu jedna se pokládá za začátek zpomalování šíření nemoci, protože ukazuje, že jeden pozitivně testovaný v průměru nakazí méně než jednoho dalšího člověka. Oproti středě se mírně snížily i další tři ukazatele pro výpočet indexu PES - průměr počtu nakažených na 100 000 obyvatel za dva týdny, čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory a podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici.

Pokud se rizikové skóre PES dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu protiepidemických opatření. Pro případné zmírnění opatření musí v nižším pásmu zůstat aspoň sedm dní, pro zpřísnění tři dny. Poté změnu ještě hodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví. Vláda doposud většinou zaváděla změny v opatřeních až potom, co se PES na lepším či horším stupni držel déle, než činí zmíněné termíny.

Uvolňování nelze čekat v blízké době

V Česku platí od 27. prosince opatření pro pátý stupeň pohotovosti PES. Rizikové skóre PES se na úroveň nejvyššího stupně dostalo 18. prosince. Po vánočních svátcích sice na tři dny index klesl na úroveň čtvrtého stupně, ale opatření stát nezmírňoval. Od 30. prosince byl index opět vytrvale nad hranicí pátého stupně až do dneška.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu po jednání vlády uvedl, že počty nově nakažených budou podle něj dále klesat, ale v počtech hospitalizovaných se zlepšení projeví nejdříve za týden. Uvolňování opatření tak podle ministra nelze očekávat v blízké době. Blatný také řekl, že příští týden chce kabinetu a zdravotnímu výboru Sněmovny představit změny v systému opatření proti šíření epidemie podle PES. Změny podle něj ministerstvo nyní dokončuje.

Bartošová brala úspěchy jako samozřejmost, svou slávu ale neustála, tvrdí její první manažer. Showbyznys ji semlel

Související články

Další články

Nejnovější kauzy