Hlavní obsah

Babiš s Blatným představují rezervační systém na očkování

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek představí centrální rezervační systém na očkování proti onemocnění covid-19. Tiskový brífink je naplánovaný na 10:30 a Novinky ho nabízí živě.

Živě: TK Andreje Babiše a Jana Blatného k představení centrálního rezervačního systému na očkováníVideo: ČTK

 
Článek

Systém se spustí 15. ledna, a to pro registraci lidí starších 80 let. Zbytek populace se bude moci na očkování hlásit od začátku února. Stát počítá i s tím, že někteří senioři si nebudou schopni zarezervovat termín online, tudíž jim bude k dispozici telefonní linka 1221.

Babiš: Naočkováno bylo až 75 tisíc lidí

Koronavirus

Při rezervaci bude nutné vyplnit formulář o svém věku, zaměstnání a také případných chorobách. Na základě těchto údajů bude člověku přidělena priorita a následně termín. Lidé, kteří uvedou nějakou nemoc nebo rizikové zaměstnání, které je zařadí do přednostních skupin, to budou muset podložit potvrzením od zaměstnavatele či lékaře. Lidé si budou moci zarezervovat rovnou dva termíny očkování.

Od 27. prosince v Česku již očkování probíhá. Jako první dostal vakcínu premiér Babiš následovaný ministrem Blatným. Přednostně se zatím očkují zdravotníci starající se o covidové pacienty, senioři v domovech a taktéž tamní personál.

Mezi prioritní skupiny obyvatel patří kromě zdravotníků, seniorů a zaměstnanců sociálních zařízení také pedagogičtí a nepedagogičtí zaměstnanci a také pracovníci v kritické infrastruktuře.

Podle středečního vyjádření premiéra Babiše bylo doposud naočkováno až 75 tisíc lidí. Od společnosti Pfizer/BioNTech doposud do Česka dorazilo 169 650 dávek vakcíny, od firmy Moderna zatím osm tisíc.

Babiš slíbil v pondělí 20 tisíc vakcín Moderny. Dorazí jen 8 tisíc a až v úterý

Koronavirus

Tato čísla je však složité ověřit. Ministerstvo zdravotnictví totiž počty dodaných dávek nezveřejňuje a počty naočkovaných dávek uvádí jen jednou týdně ve čtvrtek. Zatímco Babiš nyní mluví o až 75 tisících naočkovaných, na webových stránkách resortu stále svítí údaj z minulého čtvrtku 19 918.

Reklama

Související články

Očkovací centrum vznikne v areálu O2 areny

Jedno z velkokapacitních očkovacích center vznikne v O2 universum v pražské Libni. Na Twitteru to v úterý uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), který se byl na...

Výběr článků

Načítám