Německá ekonomika klesla kvůli pandemii o pět procent

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: Reuters

Očkování proti koronaviru v Německu.
Očkování proti koronaviru v Německu.
Očkování proti koronaviru v Německu.
Očkování proti koronaviru v Německu.
Očkování proti koronaviru v Německu.
10
Fotogalerie

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se loni kvůli pandemii snížil o pět procent. Ve své předběžné zprávě to oznámil spolkový statistický úřad. Německá vláda v říjnu předpověděla na letošek růst o 4,4 procenta, ministr hospodářství Peter Altmaier nyní ale varoval, že růst bude patrně slabší. Vývoj koronavirové krize je totiž teď mnohem nepříznivější, než se předpokládalo. Propad HDP za loňský rok byl mírnější než po globální finanční krizi.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem Česka. Loňský hospodářský pokles byl o trochu mírnější, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters propad odhadovali na 5,1 procenta. Předloni ekonomika vzrostla o 0,6 procenta, což bylo nejpomalejší tempo růstu od roku 2013.

Negativní hospodářské dopady koronavirové krize loni pomohla kompenzovat rozsáhlá státní opatření. Statistický úřad upozornil, že loňský pokles HDP byl mírnější než propad o 5,7 procenta z roku 2009, kdy se ekonomika potýkala s dopady globální finanční krize.

Údaje o vývoji v samotném čtvrtém čtvrtletí zveřejní statistický úřad 29. ledna. Michael Kuhn, který má v úřadu výpočty HDP na starosti, nyní nicméně odhadl, že v posledním třech měsících loňského roku ekonomika „zhruba stagnovala“, píše agentura AP. Ve třetím čtvrtletí se německá ekonomika zotavovala z jarního útlumu způsobeného pandemií COVID-19. HDP se zvýšil o 8,5 procenta po propadu o rekordních 9,8 procenta ve druhém kvartálu.

Na podzim však hospodářské oživení podkopal vzestup počtu případů nákazy koronavirem a související restrikce. Výzkumný institut DIW minulý měsíc například předpověděl, že HDP Německa vykáže za čtvrté čtvrtletí pokles o jedno procento. Analytik Carsten Brzeski dnes navíc upozornil, že vyhlídky na letošní první čtvrtletí zastiňují pokračující restrikce, kterými se německé úřady snaží zpomalit šíření koronaviru.

Soukromá spotřeba v Německu se vloni snížila o šest procent a export se propadl téměř o deset procent, zatímco spotřební výdaje státu vzrostly o 3,4 procenta.

Dnešní údaje statistického úřadu rovněž ukázaly, že Německo vloni kvůli dopadům koronavirové krize poprvé od roku 2011 vykázalo rozpočtový deficit. Schodek dosáhl 158,2 miliardy eur (4,1 bilionu korun) a je druhý nejvyšší od znovusjednocení země. Odpovídá 4,8 procenta HDP.