Hlavní obsah

Zdravotní ústav nedostal vakcíny pro sebe, ale pro ohrožené skupiny. Šéf rezignoval

• Aktualizováno
Novinky, Jan Menšík

Pavel Březovský, ředitel Státního zdravotního ústavu, rezignoval na svou funkci. Ve čtvrtek to oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Březovský tak učinil poté, co se přišlo na to, že ústav rozdělil tisícovku vakcín mezi své zaměstnance a jejich příbuzné. Většina z nich přitom na vakcínu neměla podle vládní očkovací strategie nyní nárok.

Foto: ČTK

TK Andreje Babiše a Jana Blatného k představení centrálního rezervačního systému na očkování

Článek

„Hovořil jsem s ředitelem ústavu, který si závažnost situace uvědomuje a k dnešnímu dni rezignoval,” prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci k představení centrálního rezervačního systému na očkování ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Rezignací Březovského však věc není podle ministra u konce, Blatný bude podle svých slov požadovat další vysvětlení a bude to ještě dále šetřit.

K dění ve Státním zdravotním ústavu se vyjádřil ve čtvrtek i premiér Andrej Babiš (ANO). „Je to absolutně nepřijatelné a takové excesy se nemohou opakovat. Ministr Blatný z toho vyvodil personální opatření. Jasně jsme řekli, že prioritu mají zdravotníci, senioři a pracovníci v sociálních zařízeních,” prohlásil Babiš.

Změny v prioritách nebudou tolerovány. Blatný si kvůli očkování v SZÚ předvolá ředitele

Koronavirus

Na očkování v ústavu ve středu upozornil server Seznam Zprávy. Ze zhruba 450 zaměstnanců je jen několik desítek lékařů, zbytek tvoří lékařští pracovníci, hygienici, výzkumníci nebo úředníci, kteří s covidovými pacienty přicházejí do styku pouze ojediněle.

Státní zdravotní ústav dostal tisícovku vakcín. Ministerstvo jej totiž určilo jako jednu z institucí, která má pomoci s očkováním prioritních skupin. Vakcína tedy byla určena pro zdravotníky a seniory, nikoliv pro zaměstnance ústavu a jejich příbuzné.

„Podmínky pro použití vakcíny byly stejné jako pro všechny ostatní. To je úkol, který dostali, a ten evidentně nebyl splněn, a to se ještě řeší,” komentoval Blatný.

Server zveřejnil tabulkový seznam zaměstnanců s harmonogramem očkování. Některá příjmení se tam několikrát opakují, z čehož lze usuzovat, že vakcínu dostávají i příbuzní zaměstnanců. Mluvčí ústavu Klára Doláková odmítla, že by byli očkováni i příbuzní.

Vakcínu na zdravotním ústavu dostali i úředníci

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám