Ráno startuje registrace na očkování pro lidi nad 80 let. ‚Bez mobilu to nepůjde,‘ potvrdil Blatný

Lidé starší 80 let se mohou od pátku 15. ledna od 8.00 online registrovat na očkování proti koronaviru. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). K potvrzení je potřeba mobilní telefon. S registrací mohou lidem pomoc například příbuzní nebo praktický lékař. Bude také možné se zaregistrovat na telefonní lince 1221.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 11:59 14. 1. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný představí rezervační systém pro očkování proti koronaviru | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zájemci se nejprve musí zaregistrovat a pak až si mohou rezervovat místo, a to na stránkách registrace.mzcr.cz nebo lince 1221. Ta kvůli tomu bude posílena. „Je jasné, že její zátěž bude větší než doposud,“ uvedl Blatný.

‚Byla by velká škoda, kdyby se něco vyhodilo.‘ Některé nemocnice očkují i příbuzné mimo hlavní pořadníky

Číst článek

V registraci vyplní telefonní číslo, načež jim přijde PIN 1. „Poté vyplní ve formuláři jméno, příjmení, číslo pojištěnce, pojišťovnu, místo, kde by chtěli být očkovaní. A odešlou registraci, tedy že mají zájem o očkování. Následně dostanou PIN 2 pro vstup do rezervace. Nemusí proběhnout ve stejném termínu. Záleží na tom, kolik volných očkovacích termínů je volných,“ popsal ministr.

Termín druhé dávky se pak vytvoří automaticky. „Ale bude možné je ještě upravit, o tom ještě budeme informovat,“ doplnil Blatný. 

Od příštího týdne se podle něj budou lidé očkovat už druhou dávkou. Jedním z nich bude i premiér Andrej Babiš (ANO). „Nechám se očkovat v pondělí,“ uvedl na čtvrteční tiskové konferenci.

Lidé podle Blatného dostanou potvrzení o provedené vakcinaci. „Certifikát občan obdrží od očkovacího místa v tištěné i elektronické podobě,“ upřesnil. Heslo k certifikátu zaslaného e-mailem dostanou prostřednictvím SMS.

Od 18. ledna nebo nejpozději 22. ledna bude i pro zdravotníky možno registrovat se přes tento centrální rezervační systém. „Důvodem tohoto odkladu je zabránění zneužití tohoto systému, pokud by někdo nebyl zdravotník, ale vydával se za něj. Přes víkend bude systém provázán se seznamem zdravotníků,“ vysvětlil ministr.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Centrální rezervační systém na očkování startuje. Kdo a jak může zvolit termín?

Číst článek

Očkování dobrovolníků je podle Blatného řešitelné skrze zdravotnická zařízení. Systém je po 18. lednu nebo 22. lednu do rezervačního systému nepustí. Bude přístupný pouze pro zdravotníky.

Naočkovaných v České republice je podle premiéra Babiše nyní hlášeno 70 798, v reálu jich je ale podle něj podstatně víc.

Premiérovi vadí dosavadní počet naočkovaných. „Nejsem spokojený, když jsme dostali 174 plat a při pěti dávkách je to 169 tisíc a máme vykázáno 70 tisíc,“ řekl.

Podle vakcinační strategie za leden a únor bude v první etapě očkováno asi 830 000 lidí. Už začalo očkování zaměstnanců nemocnic, záchranných služeb a klientů a zaměstnanců domovů pro seniory a dalších lůžkových zařízení sociálních služeb.

Očkování ‚neprioritizovaných‘

Ministr také reagoval na zjištění serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu, že nemocnice očkují vakcínou, která jim na konci dne zůstane, lidi mimo pořadník. Některé na to mají i druhý seznam s náhradníky. Něco takového je podle Blatného možné, musí ale splňovat prioritizaci očkování občanů. Odhadl ale, že podle něj nebude množství nevyužitých vakcín příliš velké.

V minulých dnech bylo očkováno více lidí, kteří nepatří mezi ohrožené skupiny. Příkladem je i Státní zdravotní ústav, kde byli očkováni i příbuzní zaměstnanců, jak upozornil server Seznam Zprávy.

„To, co se stalo ve Státním zdravotním ústavu, je nepřijatelné,“ řekl Babiš na čtvrteční tiskové konferenci. A dodal, že tyto excesy už se nebudou opakovat.

Ministr Blatný z toho podle něj vyvodil personální důsledky. „Hovořil jsem s ředitelem Státního zdravotního ústavu a k dnešnímu dni rezignoval,“ řekl Blatný. Státní zdravotní ústav dosud vedl Pavel Březovský.

pj, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme