Blatný potvrdil machinace s očkováním. Šéf Státního zdravotního ústavu Březovský končí

Pavel Březovský

Ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský ke čtvrtečnímu dni rezignoval na svou funkci kvůli informacím, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že podobné excesy se nemohou opakovat, a chování úřadu označil za absolutně nepřijatelné.

Web Seznam Zprávy ve středu napsal, že SZÚ rozdělil tisícovku vakcín proti nemoci COVID-19 nejen mezi své zaměstnance, ale i jejich příbuzné. Mluvčí ústavu Klára Doláková očkování rodinných příslušníků popřela. Blatný na to ve středu reagoval slovy, že si Březovského předvolá. Obecně je podle něj nutné vyslat signál, že pokusy předběhnout v pořadníku očkování prioritní skupiny nelze tolerovat.

Ve čtvrtek Blatný řekl, že s Březovským mluvil dopoledne. „Závažnost situace si uvědomuje a k dnešnímu dni rezignoval,“ prohlásil. Babiš pak uvedl, že události v SZÚ jsou absolutně nepřijatelné. „Takovéto excesy se nemohou opakovat, pan ministr Blatný z toho vyvodil personální opatření,“ doplnil. Absolutní prioritu mají aktuálně zdravotníci a senioři v domovech seniorů, dodal při představení rezervačního systému na očkování.

Seznam Zprávy zveřejnily tabulky s harmonogramem očkování, v nichž figurují zaměstnanci SZÚ. „Podle stejných příjmení lze usuzovat, že nechávají naočkovat i své blízké,“ uvedl web. Mluvčí SZÚ tvrzení popřela navzdory harmonogramu i výpovědím pracovníků ústavu.

SZÚ podle Blatného dostal jedno plato dávek vakcíny a měl stejně jako všechny organizace postupovat podle stanovených priorit. Úřad zajišťuje chod laboratoří, které pracují s infekčními vzorky, či laboratoří, jež zkoumají výskyt nové mutace koronaviru v Česku, doplnil ve středu. „Je tam velká řada lidí, kteří do té skupiny patří, pracují s infekčním materiálem, ale v žádném případě to neospravedlňuje to, co přinesly některé weby,“ sdělil.

Tagy: