Registrace na očkování proti koronaviru začne 15. ledna v 08:00

Registrace na očkování proti covidu-19 pro občany starší 80 let začne v pátek 15. ledna v 08:00. Na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví do dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Hlásit se mohou přes web crs.uzis.cz nebo registrace.mzcr.cz a telefonní linku 1221. Zdravotníci se mají podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) hlásit dál přes zdravotnická zařízení, registrace pro ně začne 18. ledna nebo nejpozději 22. ledna.

"Důvodem je to, aby se někdo nepokoušel podvádět. Během víkendu bude systém provázaný s databází zdravotníků v ČR," řekl ministr k pozdější registraci pro zdravotnické profese. Pomoci seniorům s přihlašováním mohou také například praktičtí lékaři, jedná se i o lékárnách. Nevadí, ani když pro první ověření použijí vícekrát stejné telefonní číslo. Podle vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly se systém testuje a velký nápor zájemců by v pátek měl vydržet.

Pořadí bude určovat rychlost přihlášení. Zájemce o očkování nejprve na webu při vstupu do formuláře zadá telefonní číslo, na které mu přijde PIN kód pro potvrzení, což je bezpečnostní opatření proti neoprávněnému přihlašování ze strany robotických počítačových programů. Přihlášený bude poté zadávat jméno, trvalé bydliště, rodné číslo a číslo a název své zdravotní pojišťovny, vybere také preferované místo, kde se chce nechat očkovat.

"Registrace a rezervace nemusí nutně proběhnout ve stejném termínu. Určitě se nestane, že všichni lidé, kteří se zaregistrují hned první den, dostanou termín, protože vakcín je omezení množství," řekl Blatný. Až očkovací centrum vypíše první volné termíny, bude si je moci přihlášený zájemce rezervovat. Registrační systém ho na to upozorní v SMS a přijde mu další kód, kterým svou rezervaci potvrdí. Termín podání druhé dávky systém vytvoří automaticky, bude možné ho upravovat.

Očkování v různých centrech může být podle jejich kapacit či dodávek vakcíny zahájeno v různý čas. Kolik termínů bude k dispozici, není podle Blatného jasné. Nyní funguje 31 center při velkých nemocnicích a zapojila se i některá menší zařízení. Týdně přijde do ČR asi 70.000 dávek. Postupně budou centra očkovat zároveň dál zdravotníky a lidi v domovech, od neděle i druhou dávkou. Dál mají vznikat také velkokapacitní centra například v kulturních domech, sportovních halách nebo dalších místech s možností parkování většího množství lidí.

Přípravu rezervačního systému kritizovali krajští hejtmani. Například podle předsedy Asociace krajů ČR nebylo možné si předem vyzkoušet nápor, který může po spuštění přihlašování vzniknout. Přístup do systému většina dostala v pondělí, mohli si ale vyzkoušet jen fiktivní registraci k očkování nebo správu údajů, která budou upravovat přímo jejich očkovací centra. Příští týden bude podle Blatného dostupný i přehledový systém volných míst podobně jako pro antigenní testy.

Do středečního podvečera nahlásila centra v Česku téměř 71.000 očkovaných. Nově musí centra každého nahlásit do systému v den, kdy byl očkován. Dodáno bylo dosud 196.000 dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech a 8400 od firmy Moderna.

Náhradníci k očkování mohou být jen z lidí s nárokem

Pokud v očkovacím centru bude zbývat vakcína kvůli lidem, kteří se na rezervovaný termín nedostaví, musí být náhradníci podle ministra Blatného jen z lidí, kteří mají přednostní nárok jako zdravotníci nebo senioři nad 80 let.

"Počty nebudou příliš velké, protože vakcína se ředí a podává až přímo na očkovacích místech," uvedl ministr k dávkám, které mohou zbývat. Z jedné rozmražené lahvičky od firem Pfizer a BioNTech je třeba vyočkovat rovnou pět až šest dávek, nemůže se dál skladovat. "Nemocnice mají a mohou mít seznamy náhradníků, ale nesmí to být lidé, kteří by nesplňovali tato kritéria," dodal.

V prioritní skupině pro očkování je asi 830.000 lidí, senioři nad 80 let, lidé žijící v domovech důchodců a domovech se zvláštním režimem a všichni zdravotníci. Z dobrovolníků pracujících v nemocnicích mají podle Blatného nárok na přihlášení přednostně jen lidé, kteří jsou v databázi zdravotníků nebo je mohou naočkovat přímo zdravotnická zařízení, kde pracují.

Po nich následuje druhá přednostní skupina, kterou tvoří už více než 3,7 milionu lidí. Jsou mezi nimi vybrané profese, například policisti nebo učitelé, ale také starší 65 let a chronicky nemocní s vybranými nemocemi.

Ministr také vyjasňoval některé nejasnosti, které se týkají očkování této skupiny. Mezi prioritní skupinou jsou například také pečující o osobu, která patří do rizikové skupiny, například seniora nebo zdravotně postiženého. Podle Blatného bude možné zkontrolovat, zda o někoho pečují, podle seznamu lidí, kteří jako pečující pobírají příslušnou sociální dávku.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování ministerstvo zdravotnictví Jan Blatný Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 13 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 36 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy