Zemřela Eva Jurinová, slavná moderátorka, novinářka a hlas metra B

Eva Jurinová

Zemřela Eva Jurinová

V neděli 3. ledna po dlouhé těžké nemoci zemřela novinářka a bývalá televizní moderátorka Eva Jurinová. Bylo jí 67 let. Informaci CNN Prima NEWS potvrdil Zbyněk Merunka, její někdejší moderátorský kolega. Jurinová pracovala v Československé televizi i Českém rozhlasu, moderovala hlavní zprávy v televizi Nova a byla mluvčí motolské fakultní nemocnice. Na bývalou novinářku zavzpomínali také moderátoři, které Jurinová učila.

Poslední rozloučení se podle Kovačeviče odehrálo ve středu. „S mojí milovanou Evičkou jsme se rozloučili v úzkém rodinném kruhu,“ uvedl manžel Václav Jurina.

Smála se komunikaci některých politiků

Na bývalou moderátorku zavzpomínal reportér a moderátor CNN Prima NEWS Josef Mádle. „Byla u mých začátků. Učila mě, jak pracovat s kamerou a se slovy. Jezdil jsem i k ní domů a vždy jsme poseděli a popovídali si o politice. Zasmáli jsme se nad vyjádřením a způsobem komunikace některých politiků. Byla to jedna z největších profesionálek v Česku, uměla předat zkušenosti. Budu se vždy snažit myslet na její rady,“ řekl Mádle.

Jurinová mu prý také po každém televizním vystoupení psala SMS zprávy a hodnotila jeho výkony. Mádle mluvil s bývalou moderátorkou naposledy na silvestra. „Zkoušel jsem jí volat o Vánocích, kdy má Eva svátek, ale nezvedla mi to. Zadařilo se až 31. prosince, když jsem jel moderovat silvestrovské zprávy. Řekla mi ale, že leží na Bulovce, a blíže nechtěla nic specifikovat. Říkala, že už je její stav lepší a vrací se na normální pokoj. A že mě bude sledovat a ozve se,“ doplnil Mádle s tím, že o vážné nemoci Jurinové nevěděl.

„V době covidu jsme komunikovali hlavně přes Skype, občas jsem ale zajel i k ní domů. Jsem jí moc vděčný za rady i za to, jaký byla zlatý člověk. Strašně mě to mrzí,“ dodal Mádle.

Perkausová: Byla vždy pozitivně naladěná

Také moderátorce Hlavních zpráv na CNN Prima NEWS Evě Perkausové byla Jurinová velmi blízká. „Byl to vlídný a vždy pozitivně naladěný člověk. Nemohu uvěřit tomu, co se stalo. Bavili jsme se zrovna ve středu s Romanem Šebrlem, že bychom jí mohli zavolat. Budu se z toho vzpamatovávat dlouho,“ prohlásila Perkausová.

Popsala také začátky spolupráce a to, jak se jejich vztah vyvíjel. „Nejdříve jsem k ní samozřejmě přistupovala jako k lektorce, často jsme si ale dělaly srandu, že jsme dvojice Evička a Evička. Později jsem s ní měla až mateřský vztah a často jsem se jí svěřovala i s osobními věcmi,“ zavzpomínala Perkausová.

Namluvila hlášení metra

Rodačka z Ostravy po vystudování žurnalistiky v Praze začínala v 70. letech v ostravském studiu tehdejší Československé televize, od 80. let působila v Praze. Na začátku 90. let uváděla v Československé televizi relaci Deník. Později se přes deník Noviny, rádio Kobra a Český rozhlas dostala na Novu, kde ve druhé polovině 90. let moderovala ve dvojici se Zbyňkem Merunkou hlavní zpravodajský pořad Televizní noviny.

Od roku 2000 Jurinová víc než deset let působila jako mluvčí pražské Fakultní nemocnice v Motole. V roce 2009 na návrh Syndikátu novinářů usilovala o místo radní České televize, poslanci ji ale nezvolili.

Jurinová také vyučovala obor moderování na Vyšší odborné škole herecké a zastupovala firmy a osobnosti v oblasti PR a prezentace. Namluvila hlášení pro linku B pražského metra. V minulém desetiletí byla dva roky starostkou města Sadská na Nymbursku, kde žila.

Tagy: