Nejbližší rodina Filipa, ale bez vdovy, která na tom sama není zdravotně nejlépe, dorazila půl hodiny před pravým polednem, kdy byl oficiální začátek zádušní mše. S pětiminutovým zpožděním dorazila herečka Jiřina Bohdalová, kterou František Filip do svých děl hojně obsazoval a zahrála si i v jeho seriálu Chalupáři.

VIDEO: Ředitel ČT Dvořák na pohřbu Františka Filipa (†90): Televize režiséra zaměstnávala 51 let!

Video
Video se připravuje ...

Ředitel ČT Dvořák na pohřbu Františka Filipa (†90): Televize režiséra zaměstnávala 51 let! Kateřina Štíchová, Lukáš Červený

Přivezlo ji auto s řidičem, na obličeji měla herečka moderní plastový štít, který by měl ochraňovat proti covidu. Zřejmě je z dovozu. Beze slov Jiřina vešla do kostela a usedla do lavice. Zdržela se pouhých 20 minut. V doprovodu řidiče pak odešla a odjela. 

Mše trvala 40 minut, poté byla rakev s ostatky režiséra vynesena před kostel, naložena do pohřebního vozu a ten zamířil do krematoria. Pozůstalí se chvilku zdrželi venku, kde dozníval chorál, a přijímali kondolence. 

VIDEO: Zesnulý režisér František Filip: Proč nechtěl točit Chalupáře?

Video
Video se připravuje ...

Zesnulý režisér František Filip: Proč nechtěl točit Chalupáře? Petr Macek, Jan Jedlička

Byla to velká televizní ikona. O čemž svědčí i to, že jeho díla neustále reprízujeme a mají velkou diváckou odezvu. Opravdu velký člověk, který toho pro Českou televizi hodně udělal,“ řekl Blesku ředitel ČT Petr Dvořák. A ten také objasnil nařčení Filipa, že na něj televize zapomněla. Stěžoval si totiž, že mu neposlali ani čumkartu, když loni na Štěpána 26. prosince slavil 90 let. Přitom byl jejím prvním režisérem, kterého ČST v roce 1954 zaměstnala a byl jí věrný 51 let! 

Samozřejmě jsme nezapomněli a gratulaci poslali, ale jak se to poštou odesílalo mezi svátky, tak mu dorazila až po narozeninách,“ tvrdí nyní Dvořák. 

Syn po skončení rozloučení poděkoval Blesku za přímý přenos a klidný průběh rozloučení. 

VIDEO: Pohřeb režiséra Františka Filipa (†90): Syn přiznal, že smrtící vir tátovi "přinesl" on...

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb režiséra Františka Filipa (†90): Syn přiznal, že smrtící vir tátovi "přinesl" on... Kateřina Štíchová, Lukáš Červený

VIDEO: Rozloučení s Františkem Filipem

Video
Video se připravuje ...

Rozloučení s Františkem Filipem Lukáš Červený

Fotogalerie
89 fotografií