Republikáni drží Trumpa v šachu. Padnout ho asi nenechají, tvrdí amerikanista Lepš

Soumrak Donalda Trumpa v Bílém domě.

Donald Trump je první prezident v historii USA, který by mohl čelit už podruhé za funkční období ústavní žalobě. Tentokrát je na stole za podněcování ke vzpouře vzhledem k nepokojům v americkém Kapitolu. Po odhlasování tzv. impeachmentu Sněmovnou reprezentantů přišel se svým prohlášením Trump. O hrozící žalobě neřekl ani slovo, zato násilnosti v Kapitolu ostře odsoudil. Připravuje si půdu pro příští volby, uvedl amerikanista Jakub Lepš z University of New York in Prague v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Donalda Trumpa zatím na zkoušku vymazal kanadský designér z druhého dílu oblíbeného filmu Sám doma. Prezidenta tato skutečnost mohla zabolet. „Jeho ego je veliké. On si zakládá nejenom na tom, že je politik, ale všeobecně známou osobou, někým, kdo fungoval v byznysu, ale i zábavním průmyslu, takže si myslím, že i taková drobná věc ho bolí. Na druhou stranu on teď bojuje o daleko větší věc, a to je případná šance kandidovat na prezidenta podruhé,“ vysvětlil Lepš. Podle něj to trápí na impeachmentu Trumpa nejvíce.

Prezident ve svém projevu impeachment neřešil. Zaměřil se jen na události v Kapitolu. „Trumpovy reakce na nepokoje, přepadení Kongresu z 6. ledna, jsou zvláštní. Víceméně spíše ukazují na taktiku než přesvědčení,“ řekl amerikanista.

Podle Lepše závěr Trumpova prezidentského období ukázal, jak křehký jeho přístup k vládnutí byl. „On vsadil vše na jednu kartu – chce být znovuzvolen a bude předem zpochybňovat jakýkoliv jiný výsledek prezidentských voleb než své vítězství. Když tedy došlo k tomu, že volby prohrál, tak to nadále tvrdošíjně zpochybňoval a dovedl zemi až na hranu ústavní krize v situaci, kdy jedna složka americké vlády je okupována prezidentovými příznivci. To samozřejmě zabarví dědictví jeho čtyř let vládnutí,“ sdělil amerikanista.

Republikáni drží Trumpa v šachu

Je možné, že bude Trump sesazen z prezidentského postu prostřednictvím impeachmentu? „Já se domnívám, že řada republikánů v Senátu, kteří si nechávají dvířka otevřená k obojímu možnému vývoji, čili budou hlasovat pro potvrzení empeachmentu, nebo proti, taktizují. Chtějí, aby se Donald Trump do inaugurace 20. ledna toho natolik bál, že už neudělá žádnou nepřiměřenost. Oni ho tím pádem drží v určitém šachu a jeho současný smířlivý projev je projevem toho, že si je nechce nahněvat,“ uvedl Lepš.

„Myslím si, že nakonec republikáni k tomu, aby ho odvolali a tím mu znemožnili znovu kandidovat, nesáhnou. Zrovna tak je ale možné, že ať už z nějakého politického kalkulu, budou chtít stranu od Trumpa odstřihnout, nebo proto, že jsou strašně naštvaní kvůli útoku na Kongres, pro to hlasovat budou. Čeká se zejména, jak se zachová leader republikánů v Senátu Mitch McConnell. A ten si opravdu nechává dvířka otevřená,“ dodal amerikanista.

Zablokování Trumpova Twitteru je špatný signál

Trumpovi byl zablokován jeho twitterový účet. Podle Lepše byl prezidentův účet plný sdílených lží a neuvěřitelných konspiračních teorií, nicméně si myslí, že se jedná o špatný signál do budoucnosti, kdy na polické kolbiště vstupuje soukromá firma. Já osobně jsem nepřítelem toho, co Trump na Twiteru prováděl, to americké demokracii škodilo. Ale toto považuji za ještě škodlivější,“ řekl Lepš.

Volá také po exemplárních trestech pro ty, kteří na Kapitol zaútočili. Podle amerikanisty by soud měl proběhnout rychle. „Tresty by padnout měly. Musí jasně zaznít nejenom v politické rovině, ale i rovině trestně právní – toto nepřichází v úvahu,“ dodal amerikanista.

Tagy:
Sám doma šachy americký prezident Pavlína Wolfová 360⁰ Pavlíny Wolfové USA Donald Trump kandidatura Jakub Lepš Kapitol amerikanista Kapitol Spojených států amerických Senát Spojených států amerických Mitch McConnell University of New York in Prague