V pátek 15. ledna v osm hodin ráno spustí ministerstvo zdravotnictví rezervační systém k očkování pro veřejnost. Jako první se budou moct na webu crs.uzis.cz nebo telefonní lince 1221 přihlásit na očkování senioři starší 80 let. Od 18. ledna bude spuštěná možnost registrace i pro zdravotníky. Kromě seniorů nad 80 let a bydlících v domovech důchodců budou očkováni také všichni zdravotníci. Podle vakcinační strategie by se to mělo zvládnout za leden a únor.

Vedení některých pražských městských částí vyjádřilo už dříve obavy, že informační kampaň k očkování veřejnosti je nedostatečná, zvláště pak panuje obava z toho, že senioři starší 80 let nebudou schopni se sami přes internet přihlásit. Proto většina přichází s vlastním řešením.

Očkování po vlastní ose

Praha 2 se rozhodla svým seniorům vyjít vstříc, a tak jim ve spolupráci se Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN) nabízí možnost objednat se na očkování bez nutnosti registrace. „Nechceme nijak obcházet nařízení nebo stát, ale bylo nám jasné, že naši občané v tomto věku budou mít s online formulářem problémy. Proto jsme se spojili s ředitelem VFN a s nemocnicí domlouváme termíny napřímo. Data budou do systému zadána dodatečně. Prioritou je pro nás seniory naočkovat co nejdříve,“ řekla Blesku místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS).

Praha 2 taktéž znovu spustila informační linku, která fungovala v první vlně pandemie. Seniorům jsou rozesílány i informativní dopisy. „V MČ je asi 1900 seniorů. Některým z nich dlouhodobě pomáhají naši sociální pracovníci, ti jim také osobně doručili informační leták, ostatním přijde osobní dopis poštou během zítřka, nejpozději pondělí,“ doplnila Udženija. Pro seniory, kteří se nebudou moci na očkování sami dopravit, je připraven odvoz autem sociálních služeb, v případě, že bude senior kompletně imobilní, Praha 2 zajistí očkovací mobilní tým.

Letáky, mobilní týmy i odvoz 

Distribuci informačních letáků do schránek seniorům zřídila i Praha 3, Praha 7 i Praha 8. „Praha 3 informuje seniory pomocí letáků, samozřejmě webu a sociálních sítí a také mobilního rozhlasu. Máme připravenou i infolinku a jsme schopni zařídit i dopravu na očkování,“ vysvětlila tisková mluvčí Prahy 3 Zuzana Křížková.

Z obavy přetížení státem zřízené informační linky, posílila ty své i Praha 8. „Už v první vlně jsme zprovoznili 5 linek, které lidé hojně využívali, nyní jsme 4 z nich znovu zprovoznili. Co si budeme povídat, i na základě dosavadních zkušeností se trochu bojím, že ta státní linka 15. ledna nebude zvládat nápor volajících a zkolabuje,“ sdělila své obavy místostarostka Vladimíra Ludková (ODS). Praha 8 také rozeslala informační letáky do datových schránek SVJ a bytových družstev, aby správci mohli informace vylepit přímo v domech.

Pomoci „svým“ seniorům je připravena i Praha 7. „Praha 7 již koncem minulého týdne spustila masivní informační kampaň zaměřenou na seniory starší 80 let. Všem lidem tohoto věku jsme doručili letáky přímo do schránek, na všechny domy v naší městské části jsme vylepili plakáty s důležitými informacemi. Mohou se na nás obracet prostřednictvím naší infolinky, kde jim pomůžeme zprostředkovat očkování dle možností a potřeb. Do této chvíle se na nás obrátilo již 175 seniorů nad 80 let. Někteří jsou již nyní objednáni na očkování v naší poliklinice, další u svých praktických lékařů, pro seniory s pohybovými problémy zajišťujeme mobilní očkovací tým. Po spuštění centrálního registračního systému budeme seniorům nad 80 let pomáhat také s registrací,“ řekl Blesku starosta sedmičky Jan Čižinský (Praha Sobě).

Informace na webových stránkách mají vesměs všechny městské části, stejně tak i zřízené infolinky. Většinou jde o ty samé, které fungovaly na počátku pandemie, kdy lidé neměli dostatek ochranných pomůcek nebo dezinfekce. Praha 1 navíc spolupracuje se Střediskem sociální péče, které by mělo být spolu s Nemocnicí Na Františku schopné zařídit i mobilní očkovací týmy.

Video
Video se připravuje ...

„Symbol plný naděje.“ Spot vlády ke startu očkování v Česku Úřad vlády ČR

Průběh registrace

  • Zadání telefonního čísla. Obratem přijde potvrzovací PIN.
  • Po jeho zadání vyplníte jméno a příjmení seniora, číslo pojištěnce, pojišťovnu, vyberete místo očkování.
  • Poté obdržíte další PIN, který je určen již pro vstup do rezervace konkrétního termínu.
  • Fotogalerie
    41 fotografií