Hlavní obsah

Vědci našli spojitost mezi běžným parazitem a rozvojem agresivních druhů rakoviny

Novinky, Bohumila Kunertová

Běžně se vyskytující parazit Toxoplasma gondii (uváděný též jako T. gondii), kterým se mohou lidé infikovat při požití kontaminované vody či nedostatečně tepelně upraveného masa, může být spojen s výskytem některých vzácnějších, ale agresivnějších druhů rakoviny mozku, oznámili před nedávnem vědci.

Foto: Profimedia.cz

Toxoplasma gondii

Článek

Odborníci, jejichž výzkum byl publikován v prestižním časopise International Journal of Cancer, našli důkaz, že lidé infikovaní uvedeným prvokem (původcem tzv. toxoplazmózy, jež postihuje lidi i zvířata) mají mnohem vyšší riziko rozvoje vzácných, ovšem vysoce smrtelných gliomů.

Parazit může v mozku vytvářet cysty, zánět často spojený s těmito cystami pak může být podle odborníků příčinou rozvoje rakoviny, uvádí CNN.

Výzkumný tým vedený epidemiologem Jamesem Hodgem z oddělení populační vědy v American Cancer Society a Annou Coghillovou z onkologického centra H. Lee Moffit Cancer Center and Research Institute na Floridě zkoumal vztah mezi protilátkami proti T. gondii ve vzorcích krve dobrovolníků a rizikem vzniku gliomu u dvou skupin lidí.

Rakovina prsu se může projevit i jinak než bulkou

Zdraví

Studie zahrnovala celkem 111 osob zařazených do americké studie s názvem American Cancer Prevention Study-II Nutrition Cohort a 646 osob zařazených v norském rakovinovém registru.

„V obou skupinách jsme pozorovali pozitivní souvislost mezi séropozitivitou na protilátky T. gondii a rizikem gliomu,” napsali vědci ve své zprávě.

Spojitost byla silnější u lidí, kteří měli vyšší hladiny protilátek proti T. gondii.

Parazitu je vystaven celý svět

Jak bylo uvedeno, T. gondii je běžně se vyskytující prvok. Podle studie mu bylo vystaveno dvacet až padesát procent světové populace.

Gliomy tvoří většinu (80 %) zhoubných nádorů mozku. Nejběžnějším podtypem je tzv. glioblastom, doba přežití do pěti let u něj činí pouhých 5 %.

„Naše nálezy poskytují důkaz spojitosti mezi infekcí T. gondii a rizikem vzniku gliomu, což by mělo být potvrzeno v dalších nezávislých studiích. To ovšem automaticky nenaznačuje, že T. gondii způsobuje gliom ve všech případech. Někteří lidé s gliomem například nemají vůbec žádné protilátky proti T. gondii a naopak,” uvedl epidemiolog Hodge ve svém prohlášení.

Bakterii Helicobacter pylori vědci považují za velkou hrozbu budoucnosti

Zdraví

„Zjištění pouze naznačují, že u lidí s vyšší expozicí uvedeným parazitům je pravděpodobnější, že u nich dojde k rozvoji gliomu,” vysvětluje Coghillová.

„Je však třeba uvést, že riziko diagnózy gliomu zůstává i tak nízké. Tato zjištění je rovněž třeba indikovat u větší a rozmanitější skupiny lidí,” dodává.

Pokud by se podobné výsledky potvrdily i jinde, snížení rizika vystavení tomuto nebezpečnému prvoku by mohlo být jedním z prvních kroků v boji proti uvedenému agresivnímu mozkovému nádoru, shodují se na závěr odborníci.

Definitivním hostitelem prvoka Toxoplasma gondii jsou jakékoliv kočkovité šelmy od běžné domácí kočky po lvy či tygry. Mezihostitelem může být jakýkoliv teplokrevný obratlovec včetně člověka, který se může stát kořistí kočkovité šelmy. Toxoplazmóza je nebezpečná zejména pro těhotné ženy, může způsobit poškození plodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám