Serie A - preview 18. kola

15.01.2021, 08:41, aktualizováno 18.01.2021, 08:50
Previews
Na čele tabulky italské ligy se usídlily oba milánské velkokluby a po včerejším triumfu Interu nad Juventusem mají čtyřicet bodů. AC dnes dostane šanci znovu odskočit, představí se na půdě trápícího se Cagliari...
Cagliari Calcio - AC Milán  (pondělí 20:45)
AC Milán má zase jednou šanci upevnit vedení v tabulce a odskočit na rozdíl tří bodů. Jeho největší konkurent, městský rival Inter, zvládl šlágr proti Juventusu a v tuto chvíli má stejný počet bodů. Rossoneri čeká složitý duel na Sardinii proti Cagliari a ne že by nebyli favoritem, ovšem trápí je dost rozsáhlá marodka. Nicméně k dispozici už je Zlatan Ibrahimović, který poslední duel v Cagliari rozhodl.

Cagliari se stále ne a ne vyhrabat z výsledkové krize a vedoucí AC Milán určitě není ideálním soupeřem na přerušení nelichotivé bilance. Sardinský celek vyhrál naposledy 7. listopadu a od té doby nevyhrál deset ligových zápasů v řadě. Před týdnem Cagliari prohrálo ve Florencii, kde nestačilo nejtěsnějším způsobem na Fiorentinu.

Tohle všechno zatím ustál trenér Eusebio Di Francesco, který jinak nemá na růžích ustláno a jeho jméno se v souvislosti s odvoláním skloňuje čím dál častěji. Podaří se mu zažehnat krizi v souboji s vedoucím celkem Serie A?

AC Milán má pochopitelně úplně jiné starosti. Nedávno sice poprvé po 27 zápasech prohrál, ale na čele dokázal svým pronásledovatelům zase o něco odskočit. Před týdnem porazil FC Turín 2:0 a přes stejného soupeře postoupil i do dalšího kola Coppa Italia.

Rossoneri mají s Cagliari lepší vzájemnou bilanci, ale čas od času se stalo, že se vraceli ze Sardinie s bodovou ztrátou. Nic takového nechce Pioliho družina dopustit a nejlépe by zopakovala výkon z poslední návštěvy, kdy vyhrála 2:0 díky brankám Leaa a Ibrahimoviće. "Milán musí být připraven. Čeká nás těžký zápas proti soupeři, který bude velmi odhodlán. Bude čelit velkému respektu a myslím si, že posbíral méně bodů, než by si zasloužil. Je to připravený tým s vynikajícími hráči," upozorňoval trenér Stefano Pioli.

Co se týče absencí, jsou na tom oba celky zhruba stejně a tím je myšleno stejně špatně. Cagliari chybí řada hráčů - Luvumbo, Faragó, Rog, Carboni, Klavan a potrestaný Nandez. Milánu v tom sekunduje. Gabbia, Rebić, Krunić, Bennacer i Saelemaekers laborují se zraněním. Nově se k nim přidali i tvůrce Hakan Calhanoglu a Theo Hernández a v karetním trestu je Leao.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Cragno - Zappa, Godín, Walukiewicz, Lykogiannis - Nainggolan, Marin - Pereiro, Pedro, Sotil - Simeone
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Calabria, Kjaer, Romagnoli, Kalulu - Kessié, Tonali - Castillejo, Brahím Díaz, Hauge - Ibrahimović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.30 - 4.10 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SSC Neapol - ACF Fiorentina  (neděle 12:30)
Neapol se zapojila do bojů v Coppa Italia a svou roli zvládla. Což bude chtít potvrdit i proti návštěvě z Toskánska, která se na Stadio Diego Armando Maradona ukáže v sobotu v poledne. Fiorentině se dlouhodobě nedaří a trenéra Prandelliho čeká velmi těžký test.

Partenopei v tabulce Serie A stále neokupují tak vysoké místo, v jaké před sezonou doufali. Patří jim až šestá příčka a například týmy jako Sassuolo se na ně nepříjemně dotahují. Na druhou stranu, od třetího AS Řím je dělí jen tři body, takže zatím není důvod ke zklamání. Neapol obecně sbírá body celkem pravidelně, jen občas udělá nečekaný kiks. Jako třeba když prohrála s nováčkem z La Spezie.

Následovala ale výhra nad Udinese, kterou Neapol zopakovalo také v Coppa Italia. V něm se postavilo proti Empoli, takže jej teď v krátké době čeká druhý zástupce toskánského regionu. Moc bych v jejím případě nesázel na remízu, protože Gattusův tým zatím remizoval v sezoně jen jednou. Fiorentině má navíc co vracet, protože Fialky svůj poslední výlet pod Vesuv zvládly bravurně - udržely čisté konto a soupeři uštědřily dvě branky. Paradoxně se hrálo téměř na den přesně před rokem.

Trenér Gattuso by moc rád pro tento důležitý duel počítal se všemi oporami, ale tohle zbožné přání zůstane jen přáním. Zraněni jsou i nadále Manolas, Osimhen a Malcuit, k nimž se přidává ještě vykartovaný bek Di Lorenzo.

Prandelliho výběr má naopak téměř všechny hráče k dispozici. Menší zranění trápí jen dvojici Pezzella - Ribéry, ale je pravděpodobné, že oba hráči nebudou na marodce moc dlouho. Fialky ale mají hodně co napravovat.

V lize se jim totiž absolutně nedaří a jsou dost daleko od pokukování po pohárech. Ani návrat trenéra Prandelliho se zatím neukazuje jako vyloženě produktivní. Fiorentina z posledních deseti duelů vyhrála jen dvakrát, což opravdu není moc impresivní. Sehrála ale velmi kvalitní utkání v Coppa Italia proti Interu a jen těsně jí unikl postup. Respektive favorit s ní měl velké potíže a rozhodnutí přineslo až prodloužení utkání.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Ospina - Hysaj, Maksimović, Koulibaly, Mario Rui - Zieliński, Bakayoko, Fabian Ruiz - Lozano, Petagna, Insigne
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Dragowski - Martinez Quarta, Milenković, Igor - Caceres, Amrabat, Pulgar, Castrovilli, Biraghi - Callejón - Vlahović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.14 - 5.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Crotone - Benevento Calcio  (neděle 15:00)
Crotone usiluje o to, aby se dostalo z depresivního posledního místa, kam jej uvrhl špatně sehraný podzim. Další šanci cítí na domácí půdě stadionu Ezio Scida proti týmu, s nímž postoupil z druhé ligy, Beneventu.

Vlastně je až obdivuhodné, co trenér Pippo Inzaghi dokáže s týmem jako je Benevento. A to nemyslím obecně jako posměch. Benevento totiž v letošní sezoně pronásledují v mimořádné míře zranění. Je až neuvěřitelné, kolik hráčů dlí na marodce nováčka delší dobu, takže Inzaghi pracuje víceméně s torzem. A teď to nebude jiné, protože Inzaghimu schází Volta, Tello, Viola, Moncini, Caldirola, Letizia, Iago Falque, Tuia a možná ještě Caprari, který není zcela fit.

Domácí prostředí by nyní mohlo mírně favorizovat Crotone, aspoň z hlediska historických statistik. Už v šesti posledních duelech totiž vždycky vyhrálo domácí mužstvo. Benevento sice naposledy dostalo čtyři branky od Atalanty, ale i přesto mu patří až nečekaně dobrá desátá příčka.

To Crotone si o něčem takovém může nechat leda tak zdát. Beznadějně poslední tým tabulky má pouze devět bodů a už nastřádal dvanáct porážek! Po třech porážkách v řadě chce uspět, ale chybět mu budou Reca s Cigarinim.
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Golemić, Djidji, Luperto - Pereira, Eduardo Henrique, Zanellato, Vulić, Rispoli - Messias, Riviére
Benevento Calcio - pravděpodobná sestava:
Montipò - Improta, Glik, Barba, Foulon - Ionita, Hetemaj - Insigne, Sau - Lapadula
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 3.41 - 2.68
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
US Sassuolo - Parma Calcio  (neděle 15:00)
Od tří hodin odpoledne je na programu také duel Sassuola s Parmou a roli favorita tu budou naplňovat domácí. Sassuolo neprožilo zrovna povedený týden. Nejprve podlehlo v ligovém klání Juventusu a posléze vypadlo z poháru, když překvapivě nestačilo na druholigový SPAL.

Polehoučku Sassuolo opustilo pozice zaručující evropské poháry a po několika špatných výsledcích se propadlo až na osmé místo. Neroverdi sice stále zůstávají v kontaktu, ale už by se jim hodilo zvítězit a trochu stabilizovat svojí situaci v první polovině tabulky.

Po novém roce se to zatím nevyvíjí dobře. S výjimkou zápasu proti Janovu (2:1) klub všechny další zápasy prohrál. Hovořit o nějaké hlubší krizi by však nebylo správné. Sassuolo bylo například blízko tomu, aby si z Juventusu odvezlo bod a proti SPALu v rámci Coppa Italia přeci jenom hrálo se změnami v sestavě. Proti Parmě ale potřebují svěřenci Roberta De Zerbiho získat tři body.

Parma zahájila léčbu pod staronovým koučem Robertem D'Aversou, nicméně na svojí první výhru pod ním stále čeká. Parma už natáhla svojí sérii bez vítězství na osm zápasů, z toho pětkrát v řadě prohrála. Negativní série se musela promítnout do tabulky a klub z města šunky je už předposlední.

Oba celky se musejí vypořádat s řadou zranění. Kouč Roberto De Zerbi nemůže počítat s Romagnou, Riccim, Berardim, Bourabiou a suspendovaným Obiangem. Ještě horší situace panuje v Parmě. Ta má v současnosti na marodce devět hráčů, mezi nimi tedy jsou Grassi, Iacoponi, Caviglia, Gagliolo, Karamoh, Valenti, Osorio, Laurini a Balogh.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Toljan, Chiriches, Ferrari, Kyriakopoulos - Magnanelli, Locatelli, Traoré - Djuričić, Boga - Caputo
Parma Calcio - pravděpodobná sestava:
Sepe - Busi, Bruno Alves, Pezzella - Kucka, Cyprien, Brugman, Sohm, Kurtić - Gervinho, Singlese
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 4.00 - 4.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atalanta Bergamo - Janov CFC  (neděle 18:00)
Atalanta už zase ničí své soupeře a tentokrát má políčeno na sedmnáctý CFC Janov. Ten sice prohrál jen jeden z posledních čtyř zápasů, ale v Gewiss Aréně bude pořád platit za velkého outsidera. Proti němu se totiž postaví velká palební síla, která po novém roce nastřílela už dvanáct branek.

A to prosím pěkně za tři zápasy. Atalanta se opět rozehrála ke svému standardu z posledních sezon a soupeři se před ní musejí mít na pozoru. Gasperiniho svěřenci naposledy prohráli koncem listopadu loňského roku a od té doby se zase škrábají tabulkou na výsluní. Bergamaschi jsou v těsném závěsu pátí, ale mají o jedno odehrané utkání méně. Na vedoucí AC Milán pak ztrácejí devět bodů.

Zatímco Atalanta se pohybuje v popředí evropských pohárů, Janov je na tom přesně naopak. Na sedmnáctém místě se drží zuby nehty mimo sestupové příčky a je jasné, že zatím hraje o záchranu. Aby tato mise dopadla úspěšně, angažovalo vedení staronového trenéra Davida Ballardiniho a zdá se, že léčba pod ním zabírá. Grifoni z posledních čtyř kol prohráli jen jednou a do tabulky zaznamenali solidních sedm bodů.

Jakýkoliv jiný výsledek, než vítězství Atalanty bude považováno za její ztrátu. Na druhou stranu Bergamaschi se čas od času v roli jasného favorita doma trápí a Janov rozhodně nebude bez šance. Koneckonců v únoru loňského roku remizoval na hřišti Atalanty 2:2.

Atalantě bude chybět trio Pašalić, Ruggeri a Pessina. Všechny další opory jsou ale Gasperinimu k dispozici, a tak se dá očekávat vysoce ofenzivní partie. Stejný počet hráčů chybí i Grifonům, těm v Bergamu nepomohou obránci Zapata, Cassata a Biraschi.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Gollini - Toloi, Romero, Djimsiti - Hateboer, De Roon, Freuler, Gosens - Malinovskyi - Iličić, Zapata
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Masiello, Radovanović, Criscito - Zappacosta, Behrami, Badelj, Zajc, Czyborra - Destro, Shomudorov
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.52 - 16.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Juventus FC  (neděle 20:45)
Nedělní program má jasného favorita pokud jde o atraktivnost zápasu. Je jím samozřejmě dlouho očekávaný střet dvou velmi silných týmů a favoritů na titul. Trenér Conte se jako lodivod Interu postaví proti své minulosti z Turína a chce vyhrát. Další zaváhání v přímé konfrontaci si totiž ani jeden tým nemůže dovolit.

Tohle nikdy nebylo jen měření sil dvou klubů, ale rovnou celých měst a regionů. Proti sobě se postaví kluby ze dvou největších měst severní Itálie. Kluby, které v určitou chvíli reprezentovaly italskou kopanou jako celek na mezinárodní scéně a které daly světu množství legendárních fotbalistů. Jejich vzájemná střetnutí jsou vždycky nabitá emocemi a dramaty, jedná se o pomyslný vrchol v zápasech dvou týmů z různých měst.

Však taky v roce 1967 italský sportovní novinář Gianni Brera zavedl termín Derby d‘Italia na znamení toho, že tady se prostě střetávají dva nejlepší kluby celé země. A platí to také tentokrát, protože oba kluby jsou spolu s AC Milán považovány za hlavní favority na mistrovské Scudetto. Domácí nerazzurri jsou na první pohled v lepší pozici, protože jim patří druhá příčka a udržují si od Juventusu odstup čtyř bodů.

Je ale pravda, že často předvádí přinejlepším průměrné výkony a většinou je k bodům táhnou individuality. Zejména Romelu Lukaku na hrotu, muž hrající možná nejlepší sezonu v životě. Zkušený Belgičan se v Miláně opravdu našel, trenér Conte mu sedí jako málokomu a Lukaku opět ukazuje svou důležitost pro tým. Aktuálně je na druhém místě tabulky střelců, přičemž přesných zásahů si připsal už dvanáct.

Lukaku rozhodl také poslední soutěžní duel Interu, který se v poháru představil na půdě Fiorentiny. Gólem ve 119. minutě zařídil Interu coby střídající hráč postup do další fáze. Trofej, kterou si fanoušci přejí, ale není Coppa Italia. Všichni prahnou po Scudettu, které je řadu let v držení právě Juventusu.

Interu budou scházet zranění Pinamonti, Vecino a Darmian, ale ani u jednoho se nedá říct, že by to byla nějak příšerná ztráta. V případě Staré dámy je to už trochu horší. Nakažení koronavirem jsou Alex Sandro, Cuadrado, De Ligt, čili všechno hráči základní sestavy, a k nim přibyl ještě zraněný Paulo Dybala. V ideální formě není ani McKennie s Chiesou.

Pro trenéra Andreu Pirla to prostě nejsou dobré zprávy, ale snaží se s nimi poprat, jak nejlíp umí. V případě tří bodů sice Conteho Inter nepřeskočí, ale opět by tím ukázal, že to s titulem opravdu myslí vážně a že velké zápasy s přímými konkurenty zvládá dobře. Pro Inter by to naopak mohlo znamenat další ztrátou, jakých se v poslední době už několika dopustil.

Suverénní sérii výher totiž ukončila trochu nečekaně Sampdoria, která si i přes své obtíže poradila s nerazzurri 2:1. Ani v minulém kole se Interu nedařilo podle představ, protože s AS Řím si body jen rozdělil. Pyšní se ale skvělou ofenzivou, která je se 43 góly vůbec tou nejlepší v Itálii.

Své k tomuhle utkání řekl také Paolo De Ceglie. Hráč, který nyní kope v zámořské MLS, odehrál s Pirlem 40 zápasů v dresu Juventusu. "Inter je opravdu výjimečně dobrý tým. Je postavený, aby vyhrál Scudetto, prakticky nemá slabá místa. Juventus ale hraje také velmi dobře a vítězná mentalita je u něj větší než u kohokoli jiného. Myslím, že pokud by se Juventusu podařilo vyhrát v Miláně, šance Interu na titul by opět klesly," dodal De Ceglie.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Škriniar, De Vrij, Bastoni - Hakimi, Barella, Brozović, Vidal, Young - Lukaku, Lautaro Martinez
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Danilo, Demiral, Bonucci - Frabotta, McKennie, Arthur, Rabiot, Chiesa - Morata, Cristiano Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.45 - 3.17
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bologna FC - Hellas Verona  (sobota 15:00)
Hellas se opět dostává do formy a už ve třech posledních duelech neprohrál ani jednou. Teď jej čeká Bologna, které se daří o poznání méně, ale je pravda, že právě proti Hellasu se v poslední době umí vyšvihnout k zajímavým výkonům.

Od dubna 2016 totiž Felsinei s Hellasem neprohráli, přičemž v těch pěti utkáních se jim podařilo už třikrát zvítězit. Jenže se nezdá, že by tým vedený trenérem Sinišou Mihajlovićem měl nějaké šance. Aktuální forma totiž rozhodně není na jeho straně. Felsinei v posledních deseti soutěžních utkáních vyhráli jen jediné a připsali si celkově pouze osm bodů. Pět remíz v řadě přerušili hráči Felsinei až v minulém kole a ne zrovna ideálním způsobem.

Nestačili totiž na jinak žalostně hrající Janov, který udržel čisté konto a sám vstřelil dvě branky. Po další porážce se Bologna propadla až na současnou 13. příčku. Navíc se domácí musí obejít bez Medela, Sansoneho, Santandera, De Silvestriho a Mbayeho.

Hosté přijedou bez Velosa, Benassiho, Lazoviće, Vieiry a Favilliho. Přijedou ale v dobré náladě, protože za poslední tři duely se jim podařilo získat sedm bodů z devíti. Takže se po smolnější pasáži ke konci prosince dostali na deváté místo.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - De Silvestri, Tomiyasu, Danilo, Dijks - Svanberg, Dominguez - Orsolini, Soriano, Vignato - Palacio
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Silvestri - Lovato, Magnani, Dawidowicz - Faraoni, Tameze, Ilić, Dimarco - Barák, Zaccagni - Kalinić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.40 - 3.39
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Turín FC - Spezia Calcio  (sobota 18:00)
Po dvou neúspěšných vystoupení na San Siru čeká fotbalisty Turína důležitý záchranářský souboj se Spezií. Nováček soutěže je na tom lépe a před svým soupeřem má pětibodový náskok. Je také v lepší formě - vyhrál v Neapoli i doma nad Sampdorií.

Turín FC se v uplynulém týdnu marně vypořádával s vedoucím AC Milán a hned dvakrát odjel ze San Sira s nepořízenou. Nejprve v rámci ligového zápasu prohrál 0:2 a v týdnu pro změnu vypadl z Coppa Italia po penaltovém rozstřelu. "Býky" může alespoň těšit fakt, že s Rossoneri sehrály celkem vyrovnanou partii, na druhou stranu by se jim spíše hodily body.

O ty bude Granata usilovat v domácím prostředí proti Spezii a zápas má pro domácí velkou důležitost. Svěřenci Marca Giampaola jsou po sedmnácti kolech na sestupovém osmnáctém místě a rozhodně mají co vylepšovat. V sobotu proti nim vyběhne sice méně zkušený soupeř, zato však v mnohem lepší formě

Spezia je totiž posilněna o dvě ligová vítězství v řadě a ne tak ledajaká. Hosté překvapivě zvítězili v Neapoli 2:1 a výsledek dokázali potvrdit i doma proti Sampdorii Janov. Oba zápasy zvládli shodným výsledkem. Spezia se tak rázem vzdálila od Turína na rozdíl pěti bodů.

V sobotu podvečer to bude pro oba týmy premiéra. Ještě nikdy v historii se totiž tito soupeři spolu neutkali. Výhoda domácího prostředí i zkušenosti hovoří spíše pro Granata, ovšem Spezia je ve formě a svojí kůži nebude chtít prodat lacino.

Trenérovi Marcu Giampaolovi bude chybět pouze zraněný Vojvoda a vykartovaný Rincón. Beze ztrát se neobejde ani druhá strana, kde scházejí Mattiello, Nzola a Ferrer.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Izzo, Lyanco, Bremer - Singo, Lukić, Segre, Linetty, Rodríguez - Verdi, Belotti
Spezia Calcio - pravděpodobná sestava:
Provedel - Vignali, Terzi, Erlić, Marchizza - Estevez, Agoume, Pobega, Verde - Piccoli, Gyasi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.48 - 4.09
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - Udinese Calcio  (sobota 20:45)
Sampdoria se zatím stále nemůže rozehrát k optimálním výkonům a další pokus založit delší pozitivní sérii bude mít proti Udinese . To na první vítězství v novém roce stále čeká a po pěti zápasech bez výhry se opět přiblížilo sestupovým příčkám.

V tuto chvíli má Udinese náskok čtyř bodů, ale vzhledem k jeho kolísavé formě to vůbec nic neznamená. "Zebry" prožily poměrně povedený závěr roku, nicméně od ledna ještě nevyhrály a tak rozhodně nemohou být v klidu. Minulý týden odehrálo Udinese vyrovnaný zápas s Neapolí a bylo blízko cennému bodu, ovšem v 90. minutě rozhodl ve prospěch Partenopei Tiemoué Bakayoko.

Výsledky Udinese nejsou žádnou katastrofou, ale delší série bez vítězství by mohla tým uvalit do krize, ze které se pak těžko dostává. Na druhou stranu Udine má o jedno odehrané utkání méně než zbytek týmů z druhé poloviny tabulky a pokud by ho vyhrálo, situace by byla o poznání lepší.

"Zebry" se tentokrát představí na Luigi Ferraris v Janově, kde bude jejích soupeřem Sampdoria. I ta se stále nemůže rozehrát ke konzistentnějším výsledkům a dokonale to charakterizují minulá dvě kola. Sampdoria nejprve porazila druhý Inter 2:1, ale výkon nezopakovala a na půdě nováčka Spezie 1:2 prohrála. Právě nevyrovnanost výkonů Sampdorii hodně sráží a aktuální jedenáctá příčka je asi zasloužená.

Oba celky hlásí několik absencí. Sampdorii bude chybět vykartovaný Jakub Jankto. Právě pro něho mohl být souboj s Udinese pikantním, neboť dres soupeře oblékal. Ranierimu budou chybět i Prelec, Tonelli, Gabbiadini a Ferrari. Kompletní kádr nemá ani Luca Gotti. Tomu budou chybět Forestieri, Jajalo, Okaka, Nuytinck a Pussetto.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Audero - Bereszynski, Yoshida, Colley, Augello - Candreva, Thorsby, Kedal, Damsgaard - Keita, Quagliarella
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Musso - Becao, Bonifazi, Samir, Stryger Larsen - De Paul, Arslan, Mandragora, Zeegelaar, Pereyra - Lasagna
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 3.41 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - AS Řím  (pátek 20:45)
Páteční večer vyzývá všechny fandy nejen italského calcia a zve je k opulentní zábavě. Nadcházející utkání se totiž právem pere o titul nejdramatičtějšího a nejvýraznějšího derby na světě. Proti sobě se postaví římské chlouby Lazia a AS.

Tohle je utkání, které asi není třeba sáhodlouze popisovat a představovat. První duel se odehrál v prosinci 1929, tedy před jednadevadesáti lety. A za tu dobu se rivalita mezi oběma prvoligovými kluby z Věčného města rozrostla do pozoruhodných rozměrů. Diváci si tohle derby užili už 190krát, pokud počítáme i neoficiální zápasy.

Před tímhle zápasem jsou mírným favoritem "hostující" Vlci, byť rozdíl mezi oběma týmy se v derby klasicky dost stírá. Tým trenéra Simoneho Inzaghiho v letošní sezoně rozhodně nepřipomíná ten tank, který drtil soupeře ještě touhle dobou v roce 2020. Naopak spíš plynule navazuje na svou jarní, po-koronavirovou formu.

Z posledních deseti duelů se Lazio radovalo z výhry jen čtyřikrát. Pravdou ale je, že v posledních dvou duelech bralo vždycky tři body, byť to především proti Fiorentině nebylo úplně snadné vítězství. Aktuálně jsou i proto Biancocelesti až na osmé příčce, dost daleko od pohárů.

Stefano Fiore, někdejší obránce Lazia a italského národního týmu, k situaci Lazia uvedl: "Minulý rok se Inzaghimu povedlo vytvořit něco unikátního, něco jedinečného. Takže je jasné, že očekávání byla velmi vysoká i v této sezoně. Myslím si ale, že Lazio má poměrně úzký kádr a na lavičce hráče, kteří nejsou rozdíloví. V tomto ohledu očekávám nějaké posily co nejdřív. Derby vidím vyrovnaně, vyhrát může kdokoli."

Biancocelesti pro očekáváný střet postrádají Prota, Luliće, Farese a dost možná také Correu, který není zdravotně zcela fit. Obdobná situace panuje také v kádru jejich největšího rivala. Vlci se musí stále obejít bez hráčů jako Zaniolo, Santon, Calafiori nebo Mirante. Zápasovou formu nemá ani delší dobu zraněný Pedro.

Římský celek v létě prošel výraznými změnami. Vyměnil majitele, nepopulárního Jima Pallottu nahradil Dan Friedkin, vášnivý letec a příležitostný herec (který obě tyto vášně propojil například ve slavném Nolanově filmu Dunkirk). A teď se pokusí napravit prokletí, které nové prezidenty AS tíží. Ani Di Benedetto a po něm ani Pallotta totiž své první derby nevyhráli.

Nyní však mají Vlci dobře našlápnuto. Taženi Mchitarjanem, Pellegrinim a Veretoutem porážejí ty méně silné (Cagliari, Sampdoria, Crotone z těch posledních), zatímco s těmi silnějšími často remizují (Inter). Pouhé tři porážky jim prozatím přiřkly skvělou třetí příčku.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Reina - Luiz Felipe, Acerbi, Radu - Lazzari, Milinković-Savić, Leiva, Luis Alberto, Marušić - Caicedo, Immobile
AS Řím - pravděpodobná sestava:
López - Mancini, Smalling, Ibañez - Karsdorp, Veretout, Villar, Spinazzola - Mchitarjan, Pellegrini - Džeko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.98 - 3.62 - 2.42
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AC Milán17124137:1940
2.Inter Milán17114243:2337
3.AS Řím17104337:2634
4.Juventus FC1696135:1633
5.Atalanta Bergamo1694340:2231
6.SSC Neapol16101534:1631
7.US Sassuolo1785430:2629
8.SS Lazio1784527:2528
9.Hellas Verona1776422:1627
10.Benevento Calcio1763820:3021
11.UC Sampdoria1762926:2820
12.ACF Fiorentina1746718:2318
13.Bologna FC1745823:3117
14.Spezia Calcio1745823:3217
15.Udinese Calcio1644818:2516
16.Cagliari Calcio1735923:3414
17.Janov CFC1735918:3014
18.Turín FC1726926:3512
19.Parma Calcio1726913:3312
20.FC Crotone17231217:409

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (555)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele