Primeira Liga - preview 14. kola

15.01.2021, 08:50, aktualizováno 17.01.2021, 08:59
Previews
Čtyři zápasy má dnes na programu portugalská liga. Guimaraes měla hostit Farense už včera a kvůli promrzlému terénu byl duel přeložen na neděli, vedle toho se hrají duely Nacional - Moreirense, Santa Clara - Famalicao a Gil Vicente - Marítimo...
CD Nacional - Moreirense FC  (neděle 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.20 - 3.19
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Santa Clara - FC Famalicão  (neděle 18:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.17 - 3.22
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Vitória SC Guimarães - SC Farense  (neděle 19:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 3.71 - 4.71
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Gil Vicente FC - CS Marítimo  (neděle 21:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.05 - 3.42
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Paços Ferreira - SC Braga  (sobota 16:30)
Souboj tabulkových sousedů přinese první utkání sobotního programu 14. kola portugalské Primeira Ligy. V tom hostí překvapení letošní sezóny Paços Ferreira na pátém místě již tradičně čtvrtou Bragu.

Přestože Braga hraje na hřišti týmu, který je jejím nejbližším pronásledovatelem, jsou svěřenci Carlose Carvalhala jasnými favority utkání. Tomu krom zvučnějšího kádru nahrává i to, že zatímco pro Bragu je čtvrté místo splněním minimální povinnosti, Paços momentálními výkony těží nad plán.

Hlavním problémem Bragy v letošní sezóně, který zapříčinil minimálně tři ze čtyř letošních porážek, je neproměňování šancí. Arsenalistas v posledních pěti ligových utkáních hned dvakrát odcházeli ze hřiště bez bodů. Na začátku prosince po plejádě spálených překvapivě podlehli v Lisabonu Belenenses, a výlet do hlavního města se jim nevydařil ani o měsíc později, kdy po podobném průběhu prohráli se Sportingem.

Celkově se přitom hráčům Bragy střelecky daří. Ve středu smetli v pohárovém utkání Torreense 5:0 a krom lisabonských ztrát ostatní ligová utkání s přehledem zvládli. V posledním ligovém duelu porazili doma Marítimo 2:1 a koncem minulého roku si bez problému poradili v Portu s Boavistou (4:1) a bez nároků na úspěch zůstalo také Rio Ave, které si Bragy odvezlo prohru 0:3.

Portugalská nejvyšší fotbalová soutěž nabízí v letošní sezóně zajímavý obrázek. Všechny týmy od sedmého místa níže jsou vzhledem k vyrovnanému průběhu ligy zmáčknuty v rozmezí čtyř bodů a tím pádem i přímo ohroženy strmým pádem do sestupových vod.

Z tohoto trendu se rozhodl vymanit Paços Ferreira v čele s trenérem Pepou, který po rozpačitém úvodu sezóny zařadil vyšší rychlostní stupeň a propracoval se až na páté místo. Dobrou formu si Os Castores přenesli také do nového roku. V prvním letošním utkání doma porazili Rio Ave 2:0 a stejný výsledek a tři body si odvezli také minulý týden z hřiště Belenenses.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.48 - 3.73 - 1.82
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CD Tondela - Boavista FC  (sobota 21:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.71 - 3.35 - 2.11
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting CP - Rio Ave FC  (pátek 19:30)
Sporting po třinácti kolech stále nepoznal prohru v Primeira lize, a v dobré ligové formě bude chtít pokračovat také v domácím utkání proti Rio Ave. Domácí fotbalisté mají o motivaci postaráno, neboť budou napravovat pondělní vypadnutí z národního poháru.

Fotbalisté Sportingu mají za sebou dva rychle po sobě jdoucí zápasy na Madeiře, kde si krom náročného zápasového programu museli poradit také se zimními povětrnostními podmínkami v Atlantiku. Zatímco první bahnitý zápas na periferii Funchalu v rámci ligy proti Nacionalu zvládli a zvítězili 2:0, v druhém pohárovém nestačili ve stejném poměru na Marítimo a se soutěží se rozloučili.

Lisabonský celek za sebou má náročný program a příliš si neoddechne ani v následujících týdnech. I proto vypadala sestava proti Marítimo zcela odlišně jako tradiční ligová jedenáctka. Pouze mezi náhradníky bylo hned několik stěžejních opor klubu včetně kapitána Coatese, brankářské jedničky Adána a nejlepšího střelce klubu i ligy Pedra Goncalvese.

Liga, kterou Lvi se čtyřbodovým náskokem na druhé Porto a třetí Benficu vedou, je pro trenéra Rubéna Amorima i vedení klubu jednoznačnou prioritou a dá se očekávat, že se všechny dostupné opory objeví v základní sestavě. Šetření sil se nevyplatilo v případě útočníka Andraže Šporara, jenž měl pozitivní test na přítomnost koronaviru. Stejný problém jako šestadvacetiletý Slovinec mají i obránci Neto a Nuno Mendes.

Právě složení obrany v nadcházejícím utkání vyvolává nejvíce otázek. Pátou žlutou kartu v sezóně proti Nacionalu totiž uviděl stoper Feddal a Amorimovi tak vypadly hned tři kousky z pětičlenné obranné skládačky. Ve hře je tak start hráčů, kteří v současné sezóně v dresu prvního týmu mnoho minut na trávníku nestrávili jako Antunes, Eduardo Quaresma nebo Borja, který si stoperskou pozici vyzkoušel právě v nepovedeném utkání s Marítimem.

Hostující tým Rio Ave se zpočátku sezóny držel standardů, které nastavil v minulé sezóně a pohyboval se v první polovině ligové tabulky. Mário Silva ovšem nakonec nedokázal navázat na práci Carlvalhala a po špatném prosinci vstoupil do nového roku již jako nezaměstnaný.

Tým dočasně převzal Carlos Cunha a své angažmá začal prohrou na půdě Pacosu Ferreira. Vilacondenses se ale dokázali ze šestého ligového zápasu bez vítězství vzpamatovat a doma přejeli Portimonense 3:0. Radost z více než dvouměsíčního čekání na tříbodový zisk však vzápětí sebralo vypadnutí z domácího poháru na vlastním stadiónu s druholigovým Estorilem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.04 - 6.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Porto - SL Benfica  (pátek 22:00)
Porto s Benficou, dva portugalští giganti, letos tahají za kratší konec oproti vedoucímu Sportingu. A i kdyby jeden z nich urval tři body z tohoto vždy ostře sledovaného souboje, po tomto kole se přes něj na první příčku nedostanou. Hosté mají svému soupeři rozhodně co oplácet, prohráli s ním už čtyřikrát v řadě, naposledy před vánoci v domácím superpoháru.

Lisabonský celek se loni musel jasně sklonit před Portem. V Lize NOS zkrátka triumfoval jeho úhlavní rival i proto, že Benficu v lize dvakrát skolil. Úspěch na řadu pro As Águias nepřišel ani ve finále Taca de Portugal v srpnu. A vůbec to nejčerstvější měření sil v rámci Supertacy ukázalo, že O Clássicu zkrátka aktuálně vládnou svěřenci kouče Sérgia Conceicaa.

Prosincový zápas měli ve své režii a po dvougólovém vítězství získali cennou trofej do své vitríny. Portugalský Superpohár ovládli už podvaadvacáté v řadě. "Ať už hrajete doma nebo venku nebo o nějaký pohár, pořád je tohle velké derby. Všechno se mění. Důležité pro mě je, že můj tým má na to ukázat dobrý fotbal a zvítězit," ujišťoval hostující stratég Jorge Jesus.

Utnout sérii porážek s Portem a přiblížit se prvnímu místu, jedině s takovými ambicemi bude jeho družina vstupovat na hrací plochu. "Výhry proti takovým soupeřům vás neuvěřitelně nabudí. A ještě více pak naše fanoušky," povídal šestašedesátiletý Portugalec. "Nejenže bychom si v případě úspěchu zpohodlnili postavení v tabulce, zvedla by se i morálka," dodal.

Benfica nebude mít k dispozici dlouhodobě zraněného Andrého Almeidu, je otázkou, jestli do hry zasáhnou Franco Emanuel Cervi a Gabriel, kteří by nemuseli být v nejideálnější kondici po nedávném prodělání nemoc COVID-19. "Máme stejné podmínky jako náš protivník. Ani on neměl moc času na přípravu tohoto zápasu. Jsme na stejné úrovni," připomínal Jorge Jesus.

Porto je v současné chvíli v parádní formě, napříč všemi soutěžemi v uplynulých šestnácti duelech hned patnáctkrát vyhrálo, remizovalo pouze v rámci Ligy mistrů s Manchesterem City. I proto bude plnit roli mírného favorita. "Jak se tak nějak říká, tohle je střetnutí o šest bodů," mínil domácí lodivod. "Očekáváme velké derby, obtížné bude pro oba mančafty."

Také Porto se musí potýkat s potížemi ohledně nakažených hráčů koronavirem. Pozitivní testy měli před pár dny Cláudio Ramos, Wilson Manafá, Carraca a Fábio Vieira, opravdu stěží odhadovat, zda budou pro nynější mač již připraveni. A nově prochází tímto onemocněním též Otávio, jenž určitě nebude fit. Chybět jinak bude domácím i nadále marod Iván Marcano.

Obě družstva mimo jiné za pár dnů čeká finálový turnaj o Ligový pohár, kde na sebe můžou narazit v dalším pikantním klání. Tedy pokud postoupí přes semifinále. "Všichni trenéři vědí, že připomínat nějakou dobrou bilanci se soupeřem nepatří do celkových příprav. Musíme jen porozumět tomu, co jsme v superpoháru dělali špatně a co dobře," říkal Sérgio Conceicao.
FC Porto - pravděpodobná sestava:
Marchesin - Nanu, Mbemba, Diogo Leite, Sanusi - Corona, Sérgio Oliveira, Uribe, Díaz - Marega, Taremi
SL Benfica - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Gilberto, Otamendi, Vertonghen, Álex Grimaldo - Éverton, Pizzi, Weigl, Rafa Silva - Waldschmidt, Núňez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.48 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP13112030:835
2.FC Porto13101235:1631
3.SL Benfica13101228:1331
4.SC Braga1390423:1327
5.Paços Ferreira1364317:1222
6.Vitória SC Guimarães1262415:1220
7.CD Santa Clara1343612:1615
8.CS Marítimo1342715:1814
9.Moreirense FC1335510:1514
10.Rio Ave FC133559:1514
11.CD Nacional1234511:1513
12.Gil Vicente FC1334610:1513
13.SC Farense1333715:1912
14.CF Os Belenenses132656:1112
15.CD Tondela1333710:2212
16.Boavista FC1318413:2111
17.Portimonense SC133289:1711
18.FC Famalicão1325614:2411
Ostatní zápasy
18.01. 21:15Portimonense SC - CF Os Belenenses

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Han střelil první

Seferovič krásná asistence

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele