Hlavní obsah

Severní Korea představila novou balistickou raketu pro ponorky

Pchjongjang

Severní Korea na vojenské přehlídce na závěr pětidenního sjezdu Korejské strany práce představila ve čtvrtek novou balistickou raketu vypouštěnou z ponorek. Přehlídce přihlížel Kim Čong-un, který byl na sjezdu zvolen generálním tajemníkem strany. Státní média raketu označila za „nejmocnější zbraň na světě“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: KLDR ukázala nové balistické střely pro ponorky i další výzbrojVideo: Reuters

 
Článek

Na záběrech z přehlídky zveřejněných severokorejskou tiskovou agenturou KCNA jsou vidět na tahačích čtyři velké černobílé střely předvedené davu mávajícímu vlaječkami. „Nejmocnější zbraně na světě, balistické rakety vypalované z ponorek, vjížděly na náměstí jedna za druhou a mocně demonstrovaly sílu revolučních ozbrojených sil,” uvedla KCNA

„Nový rok, nový Pukguksong,“ komentoval snímek expert na Severní Koreu Ankit Panda, který přitom použil jméno, jaké nesou severokorejské balistické střely vypalované z ponorek. Upozornil, že na přehlídce Severokorejci ukázali, že dokázali pokročit s vývojem větších nosičů na pevná paliva. Jejich výhodou je, že se dají odpalovat okamžitě, zatímco rakety poháněné kapalnými palivy se musejí ke startu připravovat. U těch se musí naplnit jejich nádrže palivem a okysličovadlem.

Foto: KCNA, ČTK/AP

Nové severokorejské balistické rakety pro ponorky

Podle Laury Bickerové z BBC ale byly ukázány i nově taktické balistické rakety krátkého doletu. Podotkla, že severokorejský pokrok ve vývoji zbraní bude výzvou pro nastupující americkou administrativu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

KLDR na přehlídce představila i další rakety.

Na přehlídce ale nebyla předvedena ještě větší mezikontinentální balistická raketa schopná zasáhnout USA, kterou KLDR předvedla v říjnu. Její velikost tehdy experty překvapila.

KLDR představila obří mezikontinentální raketu

Svět

Kim sdělil straníkům na sjezdu minulý týden, že rozšíří severokorejské jaderné zbraně a zvětší vojenský potenciál země. Zmiňoval tehdy mezikontinentální balistické rakety vypouštěné jak ze země, tak z moře se „supersilnými hlavicemi“.

Kim Čong-un byl nově zvolen generálním tajemníkem

Svět

Také řekl, že Spojené státy jsou „největší překážkou pro naši revoluci a naším největším nepřítelem. Bez ohledu, kdo je u moci, skutečná podstata jejich politiky proti Severní Koreji se nikdy nezmění.“

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vojenská přehlídka v Severní Koreji

Reklama

Výběr článků

Načítám