Jedna ze zásadních vlastností vztahu státu s vlastními občany je ta, že má být předvídatelný. V tomto smyslu je nutno Česko ocenit: že rezervační systém očkování proti koronaviru zkolabuje, bylo všem tak nějak jasné dopředu.

Z očkování je kočkování, jenže tahle hra není ani trochu roztomilá. Je obtěžující, protivná, stresující, ke vzteku. Co hůř, je chaotická, zmatečná. Co ještě hůř, je riskantní a zdraví – nejen tomu duševnímu – nebezpečná.

Překvapivá bohužel není ani trochu.

Andrej Babiš si nedávno sundal červenou kšiltovku s nápisem „Silné Česko“, a byť to učinil z průhledně směšných pohnutek, bylo to od něj nanejvýš správné gesto. Jaképak silné Česko?! Vhodné by teď bylo, aby si premiér na hlavu místo trumpovské kšiltovky narazil klobouk kouzelníka Pokustona.

Ve svých prohlášeních totiž vytahuje králíky z klobouku. Na pódiu a ve světle reflektorů se snaží o efekt, jenže efektivní činy za jeho prohlášeními nepřicházejí.

Už je to stereotypně únavné.

Ano, bude líp? Ne, pořád je bídněji.

Babiš a jeho lidé – s výjimkou ministra průmyslu Havlíčka, který nutně řeší v pandemických pravidlech sto třicátou druhou výjimku z výjimky ve výjimečném stavu, až je sám výjimečný – prohlašovali, že systém rezervací je připraven.

Připraven byl tak, že pro rezervaci, u níž se musel čekat enormně vysoký zájem, bylo původně nachystáno 2000 vakcín. Jako byste slíbili, že přivezete lahůdkami po okraj naplněné povozy, s nimiž nakrmíte hladové město, a místo toho přijeli s vychrtlou herkou a několika okoralými bochníky suchého chleba.

O připravenosti systému se nyní jistě povedou dlouhé debaty a zaslouží si podrobnou analýzu. V rychlé glose, neaspirující na žádný fundovaný komentář, tedy jen výmluvný střípek: výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund na Twitteru uvedl, že operátoři se dozvěděli o požadavku státu na SMS ověření při registraci k očkování až po spuštění systému.

Ach!

Znovu by se chtělo napsat, že je to neuvěřitelné, kdyby to v Česku nebylo naopak naprosto uvěřitelné. Naprosto uvěřitelné v zemi, kde se z údajných covidových premiantů stali nejhorší břídilové na světě. Premiérova reakce k dnešku? „Došlo k pětiminutovému výpadku nebo přetížení systému a všichni se z toho můžete zbláznit!“

Toto je glosa, nikoli komentář. I kdyby to ale komentář byl, komentovat Babišovu větu netřeba. Šéf firmy jménem Česko tím komentoval sám sebe. Vlastní aroganci, neschopnost reflexe a pokory.

Ale co už. Než se zbláznit, je patrně lepší se opít. Možná je dokonce ten nejlepší čas k naplnění slov Bohumila Hrabala, že „bez jisté opilosti nelze ve střední Evropě žít“.

Jenže hospody jsou zavřené. A soudě podle toho, jak nám jde očkování, jen tak neotevřou. Ledaže by pro ně ministr Havlíček vynalezl výjimku.