Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Francouzská štafeta kralovala v Oberhofu, oslabené Česko potopil Štvrtecký

Mužskou štafetu si na biatlonovém Světovém poháru v Oberhofu podmanila Francie s finišmanem Emilienem Jacquelinem. Navzdory trestnému kolu skončilo po fantastické stíhací jízdě druhé Norsko, třetí místo obsadila Itálie. Češi dojeli v improvizovaném složení Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký, Jonáš Mareček, Mikuláš Karlík osmnáctí.

Emilien Jacquelin z Francie na SP v Oberhofu
zdroj: DPA autor: Martin Schutt

Národní tým, jehož nominaci do sobotního závodu výrazně ovlivnilo množství pozitivních testů na koronavirus, připravil o lepší výsledek zejména Štvrteckého střelecký kolaps při stojce, po kterém musel třikrát kroužit na trestném kole.

"Bylo to selhání, ve štafetě se to dojet nedá," komentoval v rozhovoru v České televizi trenér Ondřej Rybář, jenž naopak pochválil dvojici juniorů Jonáš Mareček - Mikuláš Karlík. 

Reprezentace ze země galského kohouta neabsolvovala ani metr navíc, před Norskem dojela s čtyřsekundovým náskokem a připsala si první vítězství ve štafetě od loňského mistrovství světa v Anterselvě.

Druzí Seveřané sice nabrali po trestném kole Johannese Daleho více než minutovou ztrátu, ale bratrské duo Tarjei Bö - Johannes Thingnes Bö opět ukázalo, že se nevzdává.

Zklamání kousalo Německo (5.), které dlouho atakovalo nejvyšší pozice. Finišman Philipp Horn však neustál střelbu vleže, kde trefil terč až na sedmý pokus, a po třech trestných kolech šance domácích zazdil.   

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/AP

Horn nepotěšil mimo jiné Erika Lessera, jenž rozjel závod výborně a předával na prvním místě. Také Moravec se ve startovním poli rozhodně neztratil – při dvou položkách dobíjel jen jednou vleže, a i když zejména v závěrečném kole v běhu ztrácel, předával jako osmý se ztrátou 35 sekund na zmíněného Němce.

Štvrtecký následně vytáhl Česko čistou ležkou na šesté místo, ale při druhé zastávce u terčů ji srazil dolů. Z osmi ran trefil "do černého" jen dvakrát a kroužil 450 metrů navíc. Národní tým proto klesl na dvaadvacátou pozici a hrozilo, že kvůli dojetí o kolo štafetu nedokončí.

Devatenáctiletému Marečkovi se ovšem na střelnici, kde jen jednou dobíjel, dařilo. Na trati to sice skřípalo (na svém úseku byl nejpomalejší ze všech, pozn. autora), ale přesto posunul českou reprezentaci o jednu příčku dopředu. Zlepšení o další tři místa se navíc podařilo rovněž dobře střílejícímu Karlíkovi.

V sobotu se v Oberhofu pojede štafeta žen.

Závody SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):

Muži - štafeta (4x7,5 km): 1. Francie (Desthieux, Fillon Maillet, Fabien Claude, Jacquelin) 1:22:28,0 (0 trest. okruhů+6 dobíjení), 2. Norsko (Christiansen, Dale, T. Bö, J.T. Bö) -4,2 (1+4), 3. Itálie (Bormolini, Hofer, Giacomel, Windisch) -1:06,6 (0+5), 4. Rusko -1:55,3 (0+9), 5. Německo -2:06,4 (3+11), 6. Ukrajina -2:31,8 (0+2), ...18. ČR (Moravec, Štvrtecký, Mareček, Karlík) -6:22,5 (3+8).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články