Drobnozel douškolistý: opomíjený polokeř s vůní máty

Drobnozel douškolistý (Micromeria thymifolia) pochází z Balkánu, kde roste na suchých stráních a kamenitých svazích. Někdy se mu také říká mikromérie tymiánolistá podle doslovného překladu latinského jména. U nás jde zatím o nedoceněný druh, s ohledem na změnu klimatu ale velice perspektiv.

Čistec vlnatý: trvalka do sucha

Jak a kde pěstovat drobnozel 

Drobnozel je polokeř dorůstající do 20–60 cm. Obsahuje množství silic, je tudíž hodně aromatický a jeho nať voní po mátě. Začátkem léta rozkvétá bílými květy. 

Rostlina má ráda plné slunce, dobře snáší sucho a zvládne i méně kvalitní půdy za předpokladu, že jsou propustné. Vhodným místem je pro ni např. záhon pro suchomilné bylinky nebo trávy, kde se bude dobře udržovat, případně přesévat. Ve Středozemí se pěstuje i pro své léčivé vlastnosti – čaj z kvetoucí natě pomáhá kupř. při bolestech břicha nebo krku. Jako koření se drobnozel přidává zejména k pokrmům z masa. 

Příbuzným druhem je drobnozel chorvatský, resp. mikromérie chorvatská (Micromeria croatica), který dorůstá max. do 15 cm a kvete růžovými až fialovými květy. 

Které medonosné rostliny vysadit na suchá místa

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada