Potřebujete i vy pojištění domácnosti?

Potřebujete i vy pojištění domácnosti?

Spousta lidí si pojistí nemovitost, a tím pro ně záležitost končí. Pojištění domu se ovšem nevztahuje na vybavení vaší domácnosti, to je třeba pojistit extra. Je skutečně takové pojištění nezbytné? Kolik stojí? Na jak dlouho se uzavírá? A jen nutné ho mít v nájmu?

Pojištění domácnostiPojištění domácnosti

Nejdříve je třeba pochopit, k čemu pojištění domácnosti slouží. Pomůcka k pochopení je jednoduchá. Kdybyste vzali váš dům a obrátili ho vzhůru nohama:

  • vše, co vypadlo ven, chrání pojištění domácnosti,
  • vše, co drží pevně na svém místě, spadá pod pojištění nemovitosti.

Jak je zřejmé, potřebujete obě dvě pojištění majetku. Střechu může poškodit vichřice, drahou televizi v obývacím pokoji si může odnést zloděj.

Je nutné mít pojištění domácnosti u pronajatého bytu?

Pojištění domu jako takového obvykle zajišťuje vlastník, u pronájmu vás tedy nemusí příliš zajímat. Jak je to s pojištěním domácnosti? I kdyby ho měl sjednaný pronajímatel, vždy je lepší, když máte vlastní. Nikdy nevíte, co se stane, a pokud ho mít budete, jste opravdu v bezpečí. Pojišťovna v případě problému proplatí škody způsobené majiteli bytu, sousedům, ale i zničení vašich osobních věcí, které jste si do bytu přinesli.

Pronajímatelé po nájemcích pojištění častokrát chtějí, neberte ho na lehkou váhu.

Na jak dlouho se takové pojištění sjednává?

Smlouvy se typicky uzavírají na dobu jednoho roku s automatickým prodlužováním, takže pokud smlouvu včas nevypovíte, běží dál. Měli byste ji ovšem pravidelně aktualizovat. Když si pořídíte nějakou novou drahou věc do domácnosti, je třeba to pojišťovně sdělit a do smlouvy zanést.

Jaké jsou ceny a je nutná spoluúčast?

Spoluúčast pojišťovny vyžadují, vždy se budete podílet na náhradě škody. Od výše spoluúčasti se pochopitelně odvíjí i výše pojištění. Ještě než se vydáte do nějaké pojišťovny, podívejte se na pojištění domácnosti srovnání na webu Top-Pojištění.cz. Uvidíte tam ceny a vyberete si cenově příznivou variantu.

Článek Potřebujete i vy pojištění domácnosti? byl publikován 15. ledna 2021 v 00.00 v rubrice Pojištění. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...