Messi a Ronaldo mohli být spoluhráči. Barcelona však odmítla zaplatit 17 milionů eur

Lionel Messi a Cristiano Ronaldo, nejlepší fotbalisté světa posledních deseti let, mohli být spoluhráči ve španělském klubu FC Barcelona. Prozradil to bývalý prezident Juan Laporta, který nyní opět kandiduje ve volbách. Ty by se měly uskutečnit 24. ledna letošního roku.

Díky svému umění a vstřeleným brankám patří třiatřicetiletý Argentinec a o dva roky starší Portugalec k nejoblíbenějším hráčům planety. Vždyť jejich dominanci v anketách o nejlepšího fotbalistu světa od roku 2010 narušili jen loni polský útočník Bayernu Mnichov Robert Lewandowski a v roce 2018 Luka Modrič z Realu Madrid díky druhému místu jeho chorvatské reprezentace na mistrovství světa. Messi vyhrál pětkrát, Ronaldo má o jeden titul méně.

Nikdy spolu nehráli, zůstává jen ve fantaziích fanoušků, jak úspěšné by bylo bývalo jejich účinkování v jednom dresu. A mohlo k němu dojít. V roce 2003 dostal nově zvolený prezident FC Barcelona, tehdy jedenačtyřicetiletý Juan Laporta, nabídku na koupi Cristiana Ronalda. Odmítl ji. „Pár týdnů před tím jsme angažovali Ronaldinha a Rafaela Márqueze, takže jsme se cítili dobře posílení a připravení na novou sezonu,“ popsal nyní v rozhovoru pro fotbalový portál „Iniestazo“, mapující dění kolem FC Barcelona, Laporta a přidal detaily: „Márquezův hráčský agent Jorge Mendesmi tehdy navrhl, abych získal také mladíka jménem Cristiano Ronaldo, který hrál ve Sportingu Lisabon.“

Ten mladík si užíval čerstvé plnoletosti a chystal se na svůj první velký mezinárodní přestup. Už jako dvanáctiletý se přesunul z domovského portugalského ostrova Madeira do metropole Lisabon. „Mendes mi řekl: Jde o hráče, za kterého je Manchester United připravený zaplatit 19 milionů eur (593 milionů korun), nechám ti ho za 17 milionů,“ popsal Laporta.

Barcelona v létě roku 2003 zaplatila za Brazilce Ronaldinha 32,25 milionu eur, v přepočtu přes miliardu korun, francouzskému klubu Paris Saint-Germain, který na něm vydělal šestinásobek pořizovací hodnoty. Na dalších 5,25 milionu eur vyšel Mexičan Márquez z konkurenčního AS Monaco.

„Ano, měli jsme velké výdaje, proto jsem tehdy Ronalda odmítl. A ani dnes toho nelituji,“ řekl jasně Laporta.

Nechtěně tak napomohl ke vzniku velkého rivalství, které zajímá zřejmě nejen fotbalový svět. Experti ho přirovnávají k soubojům tenisových velikánů Rogera Federera a Rafaela Nadala či Björna Borga a Johna McEnroea nebo „bitvám“ Alaina Prosta a Ayrtona Senny ve formuli 1.

Cristiano Ronaldo se skutečně stal 12. srpna 2003 hráčem Manchesteru United. O šest let později za něj Real Madrid zaplatil 94 milionů. V roce 2018 se přesunul do Juventusu Turín za 117 milionů. Přitom v obou případech byla jeho hodnota podle specializovaného webu na přestupy ve fotbale transfermarkt.de nižší. Jednou o 34 milionů, podruhé o 17 milionů.

V létě 2003 ti dva o sobě zřejmě ani nevěděli. Tehdy šestnáctiletý Messi pobýval třetím rokem v Barceloně, která mu po odchodu z Argentiny zajistila léčení pomocí růstových hormonů kvůli jeho nevelkému vzrůstu. Traduje se, že po pár trénincích v barcelonské akademii, ve které malý Messi udivoval technikou, nechal mládežnický trenér podepsat otce přestupní lístky. Již o rok a čtyři měsíce později, přesně 16. října 2004, debutoval Messi ještě jako hráč B-týmu v první španělské La Lize. V derby proti Espaňolu odehrál osm minut. Na gól však čekal do prvního května příštího roku, kdy se trefil proti Albacete.

A kdy se ti dva poprvé potkali na hřišti jako soupeři v soutěžním zápase? Třiadvacátého dubna 2008 v semifinále Ligy mistrů, kdy Barcelona doma remizovala 0:0 s Manchesterem United. Ten o týden později vyhrál odvetu 1:0 a postoupil.

Jejich soupeření dostalo nový rozměr po Ronaldově přestupu do Realu Madrid, do týmu největšího a tradičního protivníka Barcelony. Poprvé proti sobě ve španělské lize nastoupili 29. listopadu 2009 v takzvaném „El Clásicu“ ve 12. kole. Barcelona vyhrála 1:0. Naposledy se „potkali“ 8. prosince 2020 při zápase Ligy mistrů, v němž Barcelona podlehla Juventusu Turín 0:3.

Seriál Lionel Messi versus Cristiano Ronaldo má již 38 dílů. K těm na klubové úrovni se počítají dva v reprezentaci. Premiéru měli 9.února 2011 v Ženevě, kde Argentina porazila Portugalsko 2:1 a oba dávali po gólu. Ronaldo odehrál 61 minut, Messi celý zápas. Podruhé a naposledy přivedli své národní týmy na trávník jako kapitáni, 18. listopadu 2014 zvítězilo Portugalsko nad Argentinou 1:0 na manchesterském stadionu Old Trafford, který byl šest sezon Ronaldovým domovem. Oba hráli jen první poločas.

Tagy:
FC Barcelona Lionel Messi Argentina Cristiano Ronaldo Ronaldo Real Madrid Juventus Turín Manchester United Portugalsko přestup fotbal agent Sporting Lisabon Juan Laporta Jorge Mendes rivalové Manchester United FC Rafael Márquez