Hlavní obsah

Má obří jmění, k hromadě bitcoinů mu ale chybí klíč

Právo, mcm

Německému rodáku Stefanu Thomasovi zbývají podle deníku The Guardian už jen dvě šance, jak získat jmění v hodnotě 240 milionů dolarů (přes pět miliard korun). Thomas je počítačový programátor, žije v San Francisku a před deseti lety dostal 7002 bitcoinů za natočení videa, které vysvětlovalo fungování této kryptoměny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V době, kdy bitcoiny obdržel, se hodnota každého z nich pohybovala mezi dvěma a šesti dolary. Thomas je tenkrát přesunul do své „digitální peněženky“ – a zapomněl na ně. Jinak řečeno z hlavy pustil tehdy částku 14 až 42 tisíc dolarů.

Až nyní, kdy se hodnota každého bitcoinu počítá na desítky tisíc dolarů, se ozývá. Sděluje světu, že zapomněl heslo, které uzavírá cestu ke jmění, jež se skrývá za šiframi na jeho pevném disku IronKeys.

Už jen dvě šance a bohatství je fuč 

Už osmkrát prý zkoušel dostat se ke kryptoměně, z níž se stala obrovská hromada peněz. Pokaždé však zadal nesprávné heslo. Pokud bude ještě dvakrát hádat chybně, jeho pevný disk s klíčem k bitcoinům se zašifruje tak, že peníze už nikdy neuvidí. Už to proto nechce zkoušet – aby nebyl ještě více frustrován, až promarní zbylé šance.

Bitcoin se po velkém pádu vrátil na hodnotu 40 000 dolarů

Internet a PC

Thomasovu situaci sarkasticky komentoval Alex Stamos, expert na bezpečnost webu ze Stanfordské internetové observatoře.

„Hm, kvůli 220 milionům dolarů v uzamčených bitcoinech nebudu desetkrát hádat heslo, ale dám to profesionálům, aby koupili dvacet IronKeys a strávili šest měsíců hledáním postranního kanálu nebo cesty ke zrušení omezení,“ napsal na Twitteru. Thomasovi vzkázal: „Za deset procent to udělám. Zavolej mi.“

Novodobá zlatá horečka propukla i v Česku, zájem o bitcoiny vzrostl pětinásobně

Internet a PC

Datová společnost Chainalysis, která se zabývá kryptoměnami, odhaduje, že asi pětina ze stávajících 18,5 milionu bitcoinů může být ztracena nebo uzamčena v nepřístupných peněženkách. Často bývá v této souvislosti citován případ waleského programátora Jamese Howellse, který před osmi lety omylem

vyhodil pevný disk s klíči k 7500 bitcoinům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám