Počet nakažených klesá, PES zůstává ve 4. stupni. Reprodukční číslo se také snižuje

Koronavirus v zimě

Index protiepidemického systému PES, s jehož využitím se v Česku řídí opatření proti koronaviru, zůstal k pátku na 72 bodech ze sta. Třetí den po sobě je ve čtvrtém stupni. Reprodukční číslo dál mírně kleslo pod 0,7, šíření epidemie by tak mělo zpomalovat. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Z rozhodnutí vlády zatím v zemi platí pátý stupeň opatření a zmírnění se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v příštím týdnu očekávat nedá. Za pátek také přibylo 9 230 nově nakažených, o třetinu méně než v ten samý den před týdnem.

Reprodukční číslo kleslo jen mírně z pátečních 0,72 na dnešních 0,69. Údaj ukazující, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, se snižuje šest dní za sebou. Z parametrů, na základě kterých se index PES počítá, je proti pátku níže také podíl hospitalizovaných, u nichž se covid prokázal až v nemocnici. Vzrostl naopak průměr počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory.

Index PES klesl na tři dny na úroveň čtvrtého stupně už po vánočních svátcích. Od 30. prosince byl ale opět vytrvale nad hranicí pátého stupně až do čtvrtka. Na začátku ledna dosahoval až 90 bodů, což byla nejvyšší hodnota indexu od jeho zavedení loni na podzim.

Opatření proti nákaze se v Česku řídí podle pátého stupně od 27. prosince. Blatný v pátek uvedl, že zmírňovat se v příštím týdnu zřejmě nebudou, protože nemocnice jsou zatím velmi zatížené pacienty s nemocí COVID-19. V pondělí ale podle ministra vláda projedná dílčí úpravy pátého stupně PES, například u sortimentu v obchodech. Podrobnosti nesdělil, dříve ale hovořil například o možnosti prodeje papírenského zboží.

Pro případné zmírnění opatření musí index PES v nižším pásmu zůstat aspoň sedm dní, pro zpřísnění tři dny. Poté změnu ještě hodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví. Vláda doposud většinou zaváděla změny v opatřeních až potom, co se PES na lepším či horším stupni držel déle, než činí zmíněné termíny.

Tagy:
Vánoce nakažení ANO 2011 Česko koronavirus COVID-19 reprodukční číslo Jan Blatný systém PES index rizika Ministerstvo zdravotnictví České republiky Protiepidemický systém České republiky