Zima pokračuje. Česko čeká mrazivý víkend, přes noc bude až −18 °C

Ilustrační snímek mráz

Víkend bude podle meteorologů mrazivý a teplotní maxima se ani přes den nedostanou nad hranici nuly. Na Moravě a ve Slezsku má být v noci na neděli až −18 °C. Během dalších čtyř týdnů bude nejchladněji od 1. února, denní teploty se ale zřejmě udrží nad nulou. Na začátku února očekávají meteorologové také nejvíce srážek. Celkově bude v období od 18. ledna do 14. února pršet nadprůměrně.

Nad českým územím bude během soboty převládat oblačno a zataženo, zejména na jihozápadě republiky už ale od rána sněží. Teploty se budou pohybovat od −3 do −7 °C, na Přerovsku je už od brzkých hodin ale chladněji, naopak nejteplejšího počasí si užívají lidé na jižní Moravě.

Malé děti by neměly vycházet ven

Meteorologové varují před silnými mrazy, které od nedělního večera do pondělního dopoledne zasáhnou východ republiky. Na Moravě a ve Slezsku očekávají při snížené oblačnosti ojediněle až −18 °C. Na západě a jihu Čech má být v neděli místy až −12 °C. Výstraha platí například na Příbramsku až do pondělního rána.

Podle meteorologů při −18 °C hrozí už po krátké době prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. Mohou nastat problémy v energetice, průmyslu a zásobování a hrozí poruchy vodovodních rozvodů. Mohou praskat kolejnice. Doporučují, aby malé děti a starší a nemocní lidé nevycházeli ven.

neděli by mělo sněžit jen na západě republiky, pršet bude zejména v severovýchodní části Česka. Dlouhodobý výhled na další čtyři týdny zveřejnil v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). „Všeobecně by první polovina února měla být chladnější než druhá polovina ledna, ale velké rozdíly v teplotách mezi jednotlivými týdny neočekáváme,“ uvedli meteorologové.

V noci mráz, přes den nad nulou

Týdenní průměr minimálních nočních teplot se podle meteorologů na začátku února bude blížit −6 °C, průměr maximálních denních teplot pak očekávají kolem 1 °C.

Nejvíce by mělo pršet v prvním únorovém týdnu, v ostatních týdnech očekává ČHMÚ množství srážek na úrovni běžných srážkových úhrnů pro danou roční dobu. Průměrný úhrn srážek pro období od 18. ledna do 14. února je 35 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 zatím nejméně napršelo a nasněžilo v roce 1989, kdy meteorologové naměřili dva litry na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1983 s úhrnem 73 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je −1,1 °C. Nejtepleji bylo v roce 2002, kdy průměr činil 3,8 °C. Zatím nejnižší průměr, −9,5 °C, meteorologové zaznamenali v roce 1963.

Tagy: