Tři nadané tanečnice přišly nečekaně o otce. Maminka Nikol se bojí, že ztratí i domov

Rodinu Vališových postihla tragédie, tři dívenky přišly o otce a zůstaly s matkou samy. Ze všech stran se na ně nyní hrnou finanční požadavky a matka Nikol, která pracuje jako zdravotní sestra, má strach, že se o vše nedokáže sama postarat. Obavy má i o střechu nad hlavou. Její tři dcery jsou navíc tanečnice, které reprezentovaly Česko na mezinárodních soutěžích. Mají za sebou řadu úspěchů, tento koníček však nepatří zrovna mezi nejlevnější.

Koncem loňského roku se rodině Vališových otočil svět naruby. Ve věku 45 let zemřel Nikolin manžel a otec tří nezletilých dívek. „Bez manžela a tatínka je pro nás neskutečně těžké fungovat dál a vše zvládat. Ze všech stran se na nás valí požadavky a nároky, které jsou pro nás momentálně za hranicí našich finančních možností,“ svěřila se zoufalá maminka.

Po smrti manžela musela najednou platit i manželovy závazky, na které sama s platem zdravotní sestry nestačila. „Je ohroženo vše, co doposud fungovalo, co bylo naší jistotou. Bydlení, ale i zajištění běžného každodenního fungování,“ dodala.

Nikol má tři dcery – 14letou Natálku, 12letou Viktorku a devítiletou Aničku – a všechny se věnují tanci. „Jejich krásným koníčkem vždy celá rodina žila,“ popsala Nikol. Podle ní i její manžel chtěl, aby dcerám nic nestálo v cestě za jejich sny a tančily profesionálně. „Pracoval z domu, aby mohl být dcerám k dispozici při převozu na tréninky i při zvládání distanční výuky. Dělal pro jejich působení v tanečním světě neskutečně mnoho, někdy i více, než mohl,“ uvedla Nikol.

Tanec je pro dcery jedna z mála jistot, kterou mají

Dcery reprezentují Českou republiku na mezinárodních soutěžích a mají za sebou velké úspěchy především v tuzemsku. Natálka je dvojnásobná mistryně a vicemistryně ČR za rok 2019. Viktorka v roce 2020 získala titul české vicemistryně v deseti tancích. „Nejmladší Anička jde hrdě ve stopách svých sester. V tuto chvíli ale vůbec netušíme, jak tento nákladný sport a zálibu v jednom finančně zvládneme. Tanec a vše s ním spojené je pro dcery momentálně jednou z mála jistot, které mají,“ vysvětlila maminka.

Bojí se však, že bez manželova platu nezvládne zabezpečit ani bydlení, které je pro ni, coby zdravotní sestru, finančně velmi náročné. „Nedovedu si představit, že by dcery mohly kvůli této situaci přijít o domov, kde se narodily, vyrůstají, mají přátele, spolužáky. Hlavní pro mě je, aby tak bolestivá životní zkušenost, jako je ztráta tatínka, pro ně byla co nejméně traumatizující,“ sdělila Nikol.

Rodina Vališových se tak ocitla v tíživé finanční situaci, a aby vše nějak zvládla, požádala Nikol o pomoc ve veřejné finanční sbírce. „Peníze z této sbírky by byly využity na to, aby naše dcery neměly svoje životní starty ztížené, mohly jít za svými sny a dělat přesně to, za co na ně byl jejich tatínek tolik hrdý,“ řekla Nikol s tím, že peníze by se využily i na nutné výdaje, které je v nebližších dnech čekají. Také dodala, že jsou tu jedna pro druhou a ze všech sil se budou snažit žít dál tak jako dříve, „i když si s sebou nesou velikou životní ránu“.

Tagy: