Britská mutace koronaviru se potvrdila v Česku. Pravděpodobně je nakažlivější

Lidé s rouškou

Britská mutace v Česku

V Česku se potvrdil výskyt takzvané britské mutace koronaviru, která je nakažlivější než nyní rozšířená varianta. S odkazem na vedoucí Národní referenční laboratoře Helenu Jiřincovou a imunologa Zdeňka Hela to v sobotu uvedl web Deník N. Počet zachycených případů zatím není známý. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) informace nechtěl komentovat.

Podle Jiřincové takzvaná britská mutace může ovlivnit citlivost testovacích souprav, které laboratoře používají na sekvenování vzorků. „Je tu velmi silná indicie, že tam, kde máme posun citlivosti v (testovací) soupravě, můžeme mít takzvanou britskou mutaci.“ uvedla. Právě to se nyní podle Jiřincové potvrdilo. Doplnila ale, že není jasné, že varianta vznikla na území Británie. Je podle ní možné, že se šířila po Evropě už dřív.

„Ano, mohu potvrdit tuto informaci, přesně jak jsme očekávali, vyskytuje se takzvaná britská mutace i na území České republiky,“ řekl deníku imunolog Zdeněk Hel z Iniciativy Sníh, která sdružuje české vědce. Jak je mutace v Česku rozšířená, není podle něj jasné.

Rozšíření britské mutace může zvýšit zatížení pro nemocnice, které se starají o pacienty s nemocí covid. Před mutací ale očkované chrání dosavadní vakcíny včetně té od firem Pfizer a BioNTech, kterou zejména se nyní v Česku očkuje.

Takzvaná britská mutace nového typu koronaviru byla v polovině prosince zaznamenána v Anglii. Nakažlivější varianta viru se dosud prokázala například v Německu, na Slovensku a v Maďarsku, podezření na výskyt mutace ohlásilo Rakousko.

„Britská varianta je spojována s rychlejším šířením viru. Bylo by tedy ještě důležitější dodržovat opatření ke snížení mezilidských kontaktů a dodržování protiepidemických opatření,“ řekl Deníku N ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Informace o nové variantě komentovat nechtěl.

Nová mutace nezpůsobuje horší průběh nemoci

Zda je nová mutace koronaviru nakažlivější, se ale podle imunologa Vojtěch Thon z Masarykovy univerzity teprve ukáže. „Ta data vycházejí z epidemiologického pozorování a v podstatě ještě nebyla vyzkoušena a potvrzena experimentálně tím, že by se vyzkoušel přenos viru na buněčných systémech v rámci buněčného přenosu,“ konstatoval Thon.

Z klinického hlediska nová mutace nezpůsobuje horší průběh nemoci. „Britská mutace skutečně stojí za pozornost, musíme ji sledovat, ale není nebezpečnější z hlediska nemoci COVID-19,“ konstatoval. Dodal, že i proti této mutaci by měly současné vakcíny fungovat. „Musím zdůraznit, že se nejedná o žádný nový virus, ale že je to pouze další varianta,“ dodal Thon.

Tagy:
mutace Ministerstvo zdravotnictví koronavirus COVID-19 Vojtěch Thon Jan Blatný britská mutace