Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Česko

Podle Babiše registrační systém pro očkování funguje dobře. Dzurillu navrhne na státní vyznamenání

ilustrační snímek foto: ČTK

Lány (Kladensko) - V Česku bylo zatím proti koronaviru očkováno 105 167 lidí. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).
  16:02aktualizováno  16:56

Očkování začalo 27. prosince, vakcín ČR od té doby dostala přes 169 000. Na očkování se registrovalo 131 000 lidí nad 80 let, termín má 24 458 z nich, dodal premiér. Registrace pro seniory začaly v pátek, od soboty je už některé nemocnice očkují.

Šéf Národní agentury pro komunikační a informační technologie Vladimír Dzurilla.

Na základě registrace bylo v sobotu naočkováno 1671 lidí, uvedl Babiš. Seniorů nad 80 let v Česku žije zhruba 441 000. Registrační systém pro očkování podle něj funguje dobře. „Problém byl na straně těchto nemocnic, ne na straně centrálního rezervačního systému, a tyto problémy se vyřešily,“ řekl premiér k informacím o problémech s objednáváním k očkování v některých nemocnicích.

Vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurillu proto navrhne Zemanovi na státní vyznamenání, uvedl. Vedle zaregistrovaných seniorů se nyní v Česku očkují zdravotníci a klienti domovů pro seniory.

Stát podle Babiše čeká na upřesnění od dodavatele vakcíny, farmaceutické firmy Pfizer, jak se budou v příštím týdnu krátit dodávky. Podle dosavadních informací má do Česka příští týden přijít zhruba 93 600 vakcín na 31 očkovacích míst, dodávky se mají snížit o 40 až 50 procent, uvedl premiér.

Zpoždění mají podle Babiše také dodávky vakcíny od firmy Moderna. Zopakoval, že do konce ledna má od ní přijít 20 000 dávek, zatím jich je zhruba 8000 v Moravskoslezském kraji. V prvním čtvrtletí má od Moderny přijít 240 000 dávek, řekl. „Pokud bude míň dodávek, bude to mít dopad a zkrátka nebudeme schopni naočkovat tolik lidí, jak jsme měli v plánu,“ podotkl premiér. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden uvedl, že očkování lidí z prioritních skupin, kterých je zhruba 600 000, by mělo být hotové nejpozději v březnu.

Babiš dnes také potvrdil, že se zapojením lékáren do vakcinace je legislativní problém. „Samozřejmě pro lékárny by to znamenalo komplikace,“ řekl. Lékárníci by se mohli podílet na ředění vakcín a přípravě očkovacích látek v očkovacích centrech, zopakoval to, co po čtvrtečním jednání Babiše a Blatného s prezidentem České lékárnické komory Alešem Krebsem uvedla mluvčí komory Michaela Bažantová. „Pan prezident Krebs ani neuměl říct, jestli o to bude u lékáren zájem, nebo nebude,“ doplnil. Připomněl, že se do podávání vakcíny mají zapojit pediatři, praktičtí lékaři a ambulantní specialisté.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...