PŘEHLEDNĚ: Mutací koronaviru začíná přibývat. Odkud pochází a které jsou nakažlivější

Nové mutace koronaviru se začínají rozšiřovat po celém světě a najdou se státy, které už kvůli obavám z nové varianty začínají rušit například lety z rizikových zemí. Odborníci odhadují, že i když je mnoho mutací nakažlivějších než původní typ, vakcína by na ně měla zabírat. Podle některých expertů už SARS-CoV-2 dokázal zmutovat více než tisíckrát, potvrzena je ale zatím necelá desítka čerstvě objevených proměn nemoci COVID-19. Do Česka zatím dorazila mutace s označením „britská“.

Britská mutace

Objevila se jako první krátce před vánočními svátky. Anglie ze dne na den uzavřela Londýn i hranice s okolními státy. Například řidiči kamionů se tak nemohli dostat trajektem nebo tunelem do Francie a uvízli přes Vánoce na ostrovech. Podle dostupných zdrojů je mutace až o 70 procent nakažlivější, zatím ale není známo, zda způsobuje těžší průběh onemocnění.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) není přesně známo, jak, kde a kdy varianta koronaviru vznikla. Potvrzené případy této mutace se již objevily v Maďarsku, Švýcarsku, Německu, Slovensku, Brazílii, Jihoafrické republice nebo Francii. Spekuluje se také o Rusku. Test na britskou mutaci jako první na světě vyvinuli na začátku ledna Slováci. V sobotu se její výskyt potvrdil také v České republice, podle některých odborníků se u nás mohla objevit už na podzim.

Jihoafrická mutace

Stejně jako ta britská se šíří daleko rychleji než původní varianta. Dokonce má ještě další zmutovaný kmen, který se v Jihoafrické republice podle lednových výzkumů objevil dokonce dříve, než se oficiálně přišlo právě na variantu britskou. V JAR v poslední době prudce narůstají nové denní přírůstky, a to až k hranici 20 tisíc denně. Není zatím ovšem jasné, zda za tento jev může primárně nový kmen. Také jihoafrická mutace se začala šířit, nejvíce do Velké Británie nebo Rakouska. Potvrzené případy nákazy jsou také z Jižní Koreje, Botswany, USA, Nizozemí, Francie, Irska, Švédska nebo Švýcarska.

Brazilská mutace

Těsně před Vánoci nahlásili vědci také objev nové mutace v brazilském městě Rio de Janeiro, poprvé se měla objevit dokonce v říjnu 2020 a údajně pochází z oblasti Amazonie. Brazilské studie naznačují, že nový kmen je daleko nakažlivější a agresivnější, může tedy způsobovat horší průběh nemoci. Ve městě Manaus, jakémsi symbolu první vlny pandemie v Brazílii, se pohřbívá rekordní množství pacientů s covidem. Zdravotnickému zařízení hrozí kolaps. Právě z Manausu odletěli do domoviny dva Japonci, u kterých se jako u prvních nový kmen covidu prokázal.

Největší restrikce proti šíření tohoto typu ale dělají Britové. V zemi již identifikovali přes deset případů, takže premiér Boris Johnson od pátku zrušil všechny lety z Jižní Ameriky a Portugalska do země. Nastává také panika kvůli očkování, protože studie britských lékařů ukazují, že brazilský kmen by mohl být odolnější vůči vakcíně. Důkazem mají být dvě zdravotní sestry, které se nakazily, i když před několika měsíci covid již jednou porazily. Vstup ze zmíněných oblastí do Británie tak mají pouze britští a irští občané nebo cizinci, kteří mají v Británii právo na dlouhodobý pobyt. Platí pro ně povinnost uchýlit se po příjezdu na deset dní do izolace.

Italové, kteří používají čínskou vakcínu Sinovac, upozornili, že podle výsledků klinických testů v Brazílii měla vakcína účinnost 50 procent, což je výrazně méně, než kolik vykazují některé konkurenční vakcíny. Není ale jisté, zda je to dáno kvalitou očkovací látky, nebo odolností nového typu viru.

Dánská mutace

O této mutaci se příliš nemluví, ale podle pozdějších studií se objevila již na podzim a je spojená s chovem norků na farmách. Dánská vláda kvůli tomu tisíce zvířat vyhubila. WHO uvádí, že u této varianty se jednalo o kombinaci mutací, které předtím zaznamenány ještě nikdy nebyly. Dodává, že bezprecedentní varianta vzbuzuje obavy, že by po přirozeném prodělání infekce či po vakcinaci narušila lidskou imunitu. Stejně jako britská nebo jihoafrická mutace se šíří daleko rychleji.

Americká mutace

Podle amerických úřadů zaznamenali zdravotníci na začátku roku 2021 novou mutaci také v USA. Měla by se šířit až o 50 procent rychleji. Z preventivních důvodů, aby se americká verze nerozšířila do světa a zároveň se do USA nedostaly další kmeny koronaviru, uvažuje vláda o prokazování negativním testem při vstupu do země, a to i letecky. Nařízení by mělo být platné už od 26. ledna.

Čínská mutace

Místo, kde to všechno začalo. WHO poukazuje, že zmutovaná varianta viru se objevila v Číně už v lednu či počátkem února 2020, tedy ještě předtím, než se nemoc COVID-19 rozšířila do celého světa a vypukla globální pandemie. Při pokusu na křečcích výzkumníci zjistili, že mutace může způsobovat větší nálož viru v horních cestách dýchacích, plic by se to tedy týkat nemělo. Varianta se měla celosvětově rozšířit a je možné, že se jedná o typ, který způsobil druhou vlnu epidemie ve většině zemí v Evropě nebo na amerických kontinentech.

Co Česko?

V Česku je od soboty oficiálně potvrzená britská mutace koronaviru. Podle vládního epidemiologa Romana Chlíbka je možné, že nový kmen viru byl v Česku již na podzim a může tedy za zhoršení epidemické situace, mnohými označované jako „třetí vlna pandemie“.

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski ale prohlásil, že hygienici doposud nezachytili v zemi žádný případ varianty koronaviru, která se objevila v Anglii, zato se podle něho do Polska dostala česká mutace viru. Polsko později oznámilo, že šlo jen o „mediální vyjádření“.

Tagy: