Zavalitý pivot drtí soupeřovy obrany. Mvumbi z Konga je senzací házenkářského MS

Argentinská obrana z něj byla zoufalá. Obrovitý pivot z Konga Gauthier Mvumbi Thierry nasázel soupeři během 11 minut, které strávil na palubovce, čtyři góly. Výraznou měrou přispěl k tomu, že v úvodním utkání mistrovství světa v házené jeho tým favorita pořádně potrápil, přestože s ním nakonec prohrál.

Díky famóznímu výkonu Mvumbiho Konžská demokratická republika dokonce vedla proti Argentině o poločase 14:13. Přestože africký tým nakonec padl 22:28, její pivot vzbudil na mistrovství světa v Egyptě doposud největší pozdvižení.

Konžský házenkář se navzdory své váze pohyboval velmi mrštně a drtil obranu soupeře. Argentinci si s ním nevěděli rady. Ve druhé půli přeskupili síly, aby statného pivota ubránili, což se jim nakonec s vypětím všech sil podařilo.

Podle oficiálního zápisu mistrovství světa Mvumbi měří 1,92 metru a váží 89 kilo. Při pohledu na jeho postavu se však komentátoři shodli, že váží hodně přes metrák, argentinský web lanacion.com dokonce spekuluje, že by to mohlo být až 130 kilogramů.

Těžký na bránění

Mvumbi se narodil ve Francii, kde hraje čtvrtou nejvyšší házenkářskou soutěž za tým Dreux AC Handball. „Je to dobrý typ, těžký na bránění. Proti němu jsme dost malí,“ shodli se jeho soupeři na oficiálních stránkách francouzské soutěže N2 Handball FR. Podle nich Mvumbi perfektně pracuje pro tým, skvěle se přizpůsobuje hře a znamená neustálé nebezpečí pro protivníkovu branku.

Pozor si na něj budou muset dát v příštím utkání skupiny D i obhájci titulu z Dánska, kteří se s Kongem utkají v neděli. „Je to jako sen. Nemáme absolutně co ztratit. Jdeme do toho naplno. Jejich hráči mají dvě ruce a dvě nohy jako my. Hlavní je dobře se pobavit, užít si to a protivníky případně pěkně potrápit,“ uvedl Mvumbi pro L'Echo Républicain.

Česká reprezentace se musela na poslední chvíli z mistrovství světa odhlásit kvůli vysokému počtu případů koronaviru v týmu. Ve skupině G je nahradila Severní Makedonie.

Tagy: