Paraplegik na vozíku zdolal hongkongský mrakodrap. "Měl jsem celkem obavy," říká

ČTK ČTK
17. 1. 2021 9:24
Sedmatřicetiletý Lai Chi-wai se stal v Hongkongu prvním lezcem, kterému se na invalidním vozíku podařilo vystoupat více než 250 metrů po stěně mrakodrapu. Výstup mu trval v sobotu více než deset hodin a akcí se mu podařilo získat 5,2 milionu hongkongských dolarů (14,5 milionu korun) pro pacienty s poraněnou míchou, uvedla agentura Reuters.
Lai Chi-wai
Lai Chi-wai | Foto: Reuters

"Měl jsem celkem obavy," řekl Lai k výstupu. "Při lezení na hory se můžu držet kamenů nebo využít malých děr, u skla se mohu spolehnout jen na lano, na kterém visím."

Lai ochrnul od pasu dolů před deseti lety po autonehodě. Před rokem 2011 byl čtyřikrát mistrem Asie v lezení po skalách a v jednu chvíli byl osmý na světě. Po nehodě pokračuje v lezení na invalidním vozíku, který má upevněný v kladkovém systému. Před pěti lety tak vylezl na 495 metrů vysokou horu Lion Rock, která je lidovým symbolem hongkongské síly a odhodlání.

Z bezpečnostních důvodů Lai nevylezl až na úplný vrchol 300metrového mrakodrapu Nina Tower na poloostrově Kowlon. I tak věří, že se mu výkonem podaří oslovit lidi.

"Někteří lidé nechápou obtíže zdravotně postižených, někteří si myslí, že jsme vždy slabí, potřebujeme pomoc, potřebujeme asistenci, potřebujeme soucit. Ale já chci říct všem, že to tak nemusí být," prohlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy