Hlavní obsah

Havlíček se nemohl dohodnout s Pekarovou, co je rodné číslo

Novinky, Stanislav Dvořák

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl v Partii na Primě, že vláda asi bude jednat o přechodu do nižšího čtvrtého stupně systému PES ve středu. Také tvrdil, že registrace k očkování nebyla složitá a nedávají se tam rodná čísla. „Tam se dávají rodná čísla,“ oponovala Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Karel Havlíček

Článek

„Už 9. září jsme upozorňovali, abyste se připravili na očkování, aby to běželo jako po másle. Neběží,“ vyčetla Pekarová vládě.

„Nemyslím, že registrace byla složitá,“ odpověděl Havlíček na stížnosti k systému. 

„Nebyla povinnost to dělat prostřednictvím mobilních zařízení, dá se využít linky 1221.“

„Ta linka byla přetížená,“ oponovala Pekarová.

„Byla krátce přetížená, systém ani jednou nezkolaboval,“ vedl si svou Havlíček. „Máme 140 tisíc zaregistrovaných, systém funguje dobře.“

Index PES klesl na 70 bodů

Koronavirus

Pekarová pak upozornila, že se rodná čísla ze systému mohla dostat do zahraničí. „To je poplašná zpráva, že se rodná čísla odesílají do zahraničí. Tam se nedávají rodná čísla, to jsou čísla pojištěnce,“ tvrdil Havlíček.

Jenže číslo pojištěnce je rodné číslo, jak se každý občan může přesvědčit na kartičce zdravotního pojištění.

Zavřené obchody

Havlíček také uvedl, že v pondělí na vládě pravděpodobně projde to, že do základního sortimentu zařadí papírenské zboží.

„Platí to pro supermarkety i pro specializované obchody,“ uvedl. Další obchody se podle něj v tuto chvíli neotevřou.

O případném přesunu země do nižšího čtvrtého stupně systému PES bude vláda jednat asi ve středu, dodal Havlíček. O výsledku rozhodnou následující dny. PES je nyní reálně na stupni čtyři, ale v zemi přesto platí opatření pro stupeň pět.

Reklama

Výběr článků

Načítám