Krematoria na plný výkon, kdo řídí očkování seniorů a soutěž o šmakuládu z Kauflandu

Napsal/a Robert Malecký 17. ledna 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

PSÍ UŠI. Česko 2020: Zachránili jsme tisíce mrtvých. Česko 2021: Spálili jsme tisíce mrtvých. Vláda vydala opatření, které krematoriím nařizuje spalovat mrtvoly na plný výkon. Možná bychom mohli touto krátkou zprávou i skončit, je v ní obsaženo vše, co potřebujeme o současné situaci vědět. Pojďme ale i k některým méně důležitým aspektům uplynulého týdne.

  • Stalo se, co se stát muselo, vláda spustila pod přímou koordinací Andreje Babiše systém očkování seniorů, který se okamžitě zhroutil. Nikdo není překvapen, kabaret U dobré pohody jede dál. Skoro to začíná vypadat, že jediný důchodce, kterého je tento cirkus schopen proočkovat, je nějaký Andrej Babiš, štamgast z vinárny U obuvníka z Bratislavy. Máme hotovo.

Některé citáty zrají jako víno, jiným stačí třeba jen týden. Tak si sem jeden takový odložíme:

„Takovou logistickou akci nemůže řídit epidemiolog nebo lékař. Nechci se přeceňovat, mám ale za sebou x krizových situací. Člověk v byznysu získá jiné instinkty, jiný tah na branku, jiné myšlenky a zkušenosti.“
(Andrej Babiš přebírá velení, Novinky.cz, 9. ledna)

Přitom chybělo jen málo a skoro to vyšlo. Premiér měl všechno pevně v rukou:

Kdysi před lety, bylo to konkrétně na jaře roku 1989, předstíral autor těchto řádek činnost programátora v Pražské kanalizaci a vodních tocích. Na jehličkové tiskárně a osmibitových počítačích jsme tehdy tiskli obrázky nahých žen z ASCII kódu. Vypadalo to přesně takhle. Pokrok nezastavíš.


Článek reflektuje dění uplynulého týdne v citátech a výrocích politiků.

Ty samy o sobě nestačí, proto je HlídacíPes.org s jemným odstupem usazuje do patřičného kontextu.


  • Tváří v tvář průšvihu vláda zvolila tu nejjednodušší komunikační strategii, podle níž je nejlepší pravdou obyčejná lež.

Kritiky, například hejtmana Karlovarského kraje, kteří si stěžovali, že v krajích je nedostatek vakcín a pomalé tempo distribuce, pak Babiš umlčel náhodně vygenerovaným shlukem slov.

„Něch se páni z kraje obracejí na ty místa, kam se mají obracet. My zjišťujeme, že vy (novináři, pozn. red.) za ně mluvíte, a oni s námi nemluvěj, takže by bylo dobré, aby mluvili s námi a ne s váma.“
(předseda vlády na tiskové konferenci v Lánech, ČT24, 16. ledna)

Ať už tato kouzelná formulka znamená cokoli, měl Babiš pravděpodobně na mysli toto:

„Karlovarský kraj stále něco říká. Je to nejhorší kraj historicky, ve všem.“
(předseda vlády na tiskové konferenci v Lánech, ČT24, 16. ledna)

A je to. Karlovarský kraj tedy poslední čtyři roky, až do poloviny prosince 2020, vedli hejtmani za hnutí ANO, ale na to se historie ptát nebude.

  • Žijeme prostě krásnou přítomnost a čeká nás i zářná budoucnost. Všechno funguje skvěle, jak ukazuje následující text:

„Pracovníci všech českých potravinářských výroben kontinuálně pracují za velmi obtížných podmínek. I díky jejich neúnavné práci se podařilo zajistit to, že se český spotřebitel dosud nesetkal s prázdnými regály a nemusel obávat, že nebude mít, co jíst.“

Zde je prostor na náš oblíbený malý kvíz. Vyjádření pochází:

  • z časopisu Socialistický zemědělec a poľnohospodár z června roku 1973
  • z tiskové zprávy Potravinářské komory ČR z ledna 2021

Je to snadné, že? Správné tipy můžete posílat na informace v Kauflandu, pět nejrychlejších šťastlivců obdrží nějakou tu šmakuládu z Kosteleckých uzenin.

A nyní pro kontext: Větu skutečně napsala do tiskové zprávy prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Zpráva je zajímavá tím, že požaduje, aby pracovníci potravinářských provozů byli zařazeni mezi prioritní skupiny pro vakcinační strategii. Když si připomeneme, že jedním z největších potravinářských provozů v Česku je holding, který nepatří premiérovi, a prezidentem komory byl do svého nástupu do vlády ministr zemědělství Miroslav Toman, máme hned jasno. Střet zájmů velký jako klobása, Agrofert si epidemií rozvracet nedáme.

  • Napsali jsme sem dnes mnoho slov, přitom by stačil jediný obrázek, abychom pochopili, kde se nacházíme a proč je to právě dno žumpy. Tak tady ho máte:

Tak pokud možno klidnou mysl.

Follow @malecak

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)