Hlavní obsah

Praha zvýší nájmy v bytech

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští radní souhlasili s návrhem Adama Zábranského (Piráti) zvýšit nájemné v městských bytech s výjimkou skupin lidí, které jsou nejvíce ohroženy dopady pandemie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Výše měsíčního nájemného pro stávající nájemníky s nově uzavřenými smlouvami se zvedne na 164 korun za metr čtvereční v centru Prahy a 132 korun za metr čtvereční mimo centrum.

Úprava se netýká lidí se zdravotním postižením v bytech zvláštního určení, seniorů a nájemníků s nízkými příjmy. Nízkopříjmovým domácnostem jsou určeny slevy. Leckde se dosud platily částky kolem 60 korun za metr čtvereční.

„Nově upravený nájem je zhruba poloviční oproti tržnímu, což je pro nájemníky stále velká výhoda. Je ale bohužel jasné, že kvůli koronavirové pandemii dojde ke stagnaci ekonomiky, kterou nejvíce pocítí nízkopříjmové domácnosti, které se snažíme ochránit, a proto se jich tato změna zatím týkat nebude,“ řekl Zábranský.

Neobsazených bytů skokově přibylo

Domácí

Z vyššího výnosu o desítky milionů korun ročně chce Praha financovat údržbu a rekonstrukce bytů, dosavadní nájemné na to podle radního nestačilo.

„Zároveň získáme prostředky pro další nástroje na boj s bytovou nouzí, jako je městská nájemní agentura či sociální nadační fond,“ dodal Zábranský.

Reklama

Výběr článků

Načítám