Hlavní obsah

Karlovarský kraj nemá vakcíny na očkování seniorů ani zdravotníků

Právo, vor

Na očkování seniorů starších 80 let chybějí v Karlovarském kraji vakcíny, které má zajišťovat, ale nedodává v dostatečném množství stát. Vakcín je dokonce tak málo, že chybí i k proočkování zdravotníků a lidí zapojených do integrovaného záchranného systému.

Foto: Amanda Perobelli, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Rezervujeme, ale nicméně to, co nás trápí, je nedostatek vakcíny,“ uvedl karlovarský hejtmana Petr Kulhánek (KOA) na dotaz, jak probíhá očkování seniorů starších 80 let. „My ještě nemáme proočkovaný prioritní skupiny, tedy zdravotníky, záchranáře a všechny členy integrovaného záchranného systému, protože počet vakcín, který nám dodávají, to nedovoluje,“ pokračoval hejtman.

„Přesto jdeme naproti zadání státu, že oddělujeme část vakcín na očkování pro seniory. Jsou k dispozici rezervace, které jsou předpokládám beznadějně obsazené. Dokud se ale nehneme s vakcínami, tak můžeme postupovat pouze podle počtu vakcín,“ dodal Kulhánek.

Havlíček: Přetížení už nebude, systém vyladíme

Domácí

Svá tvrzení podložil rovněž čísly. „Máme něco kolem tří tisíc lidí neočkovaných z prioritní skupiny. V kraji je zhruba jedenáct tisíc seniorů starších osmdesáti let. My máme týdně k dispozici tisíc dávek v současné době. Kapacitu, kterou jsme schopni proočkovat je tři tisíce dávek týdně,“ konstatoval karlovarský hejtman.

„To znamená, že kdyby nám dali trojnásobek dávek, tak jsme schopní je zužitkovat. Ale vakcíny nemáme, tisíc dávek máme dostávat i další týdny a navíc bylo avizováno, že společnosti Pfizer o asi 40 % sníží objemy dodávek do Evropy v příštích týdnech,“ doplnil Kulhánek.

Hejtman: Vakcíny umíme zužitkovat, ne vyrobit

Babiš v sobotu po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech na tiskové konferenci uvedl, že Karlovarský kraj je nejhorší v antigenním testování i testech PCR. K potřebě zvýšení dodávek vakcíny do kraje se ale podle ČTK nevyjádřil. Zástupci kraje se podle něj mají obracet na stát, ne na novináře. „My tady máme založené systémy, ale Karlovarský kraj musí komunikovat,“ uvedl premiér.

PŘEHLEDNĚ: Registrace k očkování v otázkách a odpovědích

Domácí

Kulhánek jeho slova ostře odmítl. „Chybí mi tam náznak jakékoliv sebereflexe nebo pokory k současnému stavu, protože my si vakcíny neumíme vyrobit. My je umíme zužitkovat, když je dostaneme ze strany národní úrovně. To, co řekl premiér Babiš, s tím velmi ostře nesouhlasím, protože odpovědnost počtu vakcín není odpovědností krajů, ale odpovědností státu,“ komentoval Kulhánek.

K záležitosti se hejtman vyjádřil i na sociálních sítích. „Ačkoliv žádáme více, dostáváme méně… To není vizitka kraje, ale státu. Dodávky jsou odpovědnost státu a premiéra jako samozvaného šéfa očkování, stejně jako je jeho vinou nezodpovědné vzbuzování emocí u seniorů, kterým slibuje předčasně očkování, aniž bychom pro to měli k dispozici dostatek vakcín. Že by premiér popadl plato vakcín a obratem ho doručil, jako to (ne)dělal na jaře při nedostatku roušek?“ uzavřel Kulhánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám