Hlavní obsah

Navalného po přistání v Moskvě hned zadrželi

Moskva
Aktualizováno

Ruského opozičního politika Alexeje Navalného v neděli večer zadrželi při pasové kontrole hned poté, co přistál v Moskvě na letišti Šeremetěvo. Navalný do Ruska přicestoval z Berlína, kde se zotavoval z otravy. Vrátil se i přes varování úřadů, že mu hrozí zatčení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Navalného po přistání v Moskvě hned zadrželiVideo: Reuters

 
Článek

Zadržení Navalného na letišti Šeremetěvo potvrdila ruská vězeňská služba.

Opoziční politik měl původně přistát jinde. V příletové hale moskevského letiště Vnukovo, na němž mělo letadlo aerolinií Pobeda s Navalným na palubě původně dosednout, se i přes předchozí varování úřadů shromáždilo podle serveru meduza.io asi 300 lidí.

Navalného příznivci stáli také venku před vchodem do prostoru letiště. Policie shromážděný dav rozháněla a několik desítek přítomných včetně Navalného spolupracovníků zatkla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie zadržuje Navalného příznivce na moskevském letišti VnukovoVideo: Reuters

Mezi zadrženými jsou spolupracovníci Navalného z Fondu boje s korupcí Ljubov Sobolová a Ruslan Šaveddinov. Policie také zatkla manažerku Navalného štábu Anastasiju Kadetovovou, Navalného asistenta Ilju Pachomova, novináře zpravodajského portálu Novaja gazeta a další.

Poté, co letadlo s Navalným přistálo na letišti Šeremetěvo, se dav shromážděný na Vnukovu začal pomalu rozcházet. Policisté ovšem po určitou dobu dál blokovali odjezdy z areálu letiště.

Navalnyj zvedl ceny letenek do Moskvy

Zahraniční

Navalnyj se do Ruska vrátil po téměř pěti měsících, které strávil v Berlíně, kde se zotavoval poté, co byl v Rusku otráven.

Letadlo ruských nízkonákladových aerolinek Pobeda mělo původně odletět z Berlína ve 14:45, let byl ale opožděn. Podle zpravodajského serveru meduza.io kvůli agresivnímu cestujícímu, který nadával a urážel letušky a byl nakonec vyveden z letadla. Spoj nakonec na cestu dlouhou zhruba 2 hodiny a 25 minut vyrazil v 15:30.

Podle informací na sociálních sítích se v Berlíně u letadla, kterým Navalnyj odletěl, nacházelo několik policejních aut. Na letišti Vnukovo mezitím vyklidili příletovou halu pro mezinárodní lety. Uvnitř zůstali jen zaměstnanci letiště, policie a bezpečnostní složky v civilu. Přítomni nemohou být kvůli pandemii koronaviru ani žádní novináři.

Ruská vězeňská služba ve čtvrtek avizovala, že Navalnému hrozí po návratu do Ruska okamžité zatčení.

Navalnyj je v Rusku od loňska stíhán pro podezření z urážky veterána druhé světové války. Koncem loňského roku proti němu bylo zahájeno nové trestní řízení kvůli podezření ze zpronevěry prostředků Fondu proti korupci a hrozí mu až deset let vězení.

Otráven novičokem

Navalnyj upadl do bezvědomí 20. srpna loňského roku v letadle při své cestě z Tomsku do Moskvy. Letadlo nouzově přistálo v Omsku. Ruští lékaři jeho otravu vyloučili. Po dvou dnech byl opoziční předák a kritik Kremlu letecky převezen do berlínské kliniky Charité, kde lékaři v jeho oběhu zjistili stopy po nervově paralytické látce novičok. Od té doby se zotavoval.

Vracím se do Ruska, oznámil Navalnyj

Zahraniční

Navalnyj patří k nejvýraznějším postavám ruské opozice a v minulosti byl vícekrát vězněn. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku v roce 2018 dospěl k závěru, že opakované zadržování Navalného ruskými úřady v období let 2012 až 2014 bylo politicky motivované.

Reklama

Výběr článků

Načítám