Kauza zmenky: ako si Kočner s exsiskárom Böhmom písali o ponuke za pol milióna
18.1.2021 00:00
akt. 22.06.2021 04:24

Kauza zmenky: ako si Kočner s exsiskárom Böhmom písali o ponuke za pol milióna

Zdroj: Branislav Wáclav/Aktuality.sk
Marian Kočner mal dať do obehu piatu zmenku cez Ivana Cvika, právoplatne odsúdeného za ekonomickú trestnú činnosť. Spätnú väzbu na ponuku získal od exsiskára Františka Böhma, ktorý mafiána ochotne informoval, „čo je na trhu“.

Bývalý siskár František Böhm, ktorý si mal kupovať krytie aj cez bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, začal odkrývať pozadie fungovania policajnej mafie.

Čo-to by však zrejme vedel porozprávať aj o kauze miliónových televíznych zmeniek, za ktorú Najvyšší súd nedávno právoplatne odsúdil Mariana Kočnera a Pavla Ruska na 19 rokov basy, keď potvrdil verdikt Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Böhm, stíhaný v kauze uplácania vysokopostavených policajných funkcionárov, totiž figuroval medzi kontaktmi v Kočnerovom telefóne.  S hlavným aktérom najzávažnejších káuz si vymenil stovky správ, pričom časť komunikácie sa točila okolo záhadnej piatej zmenky.

Údajná piata zmenka v hodnote 26 miliónov eur mala byť vystavená 11. júna 2000. Je na nej Kočnerov podpis, Ruskov podpis je v porovnaní so štyrmi zmenkami za 69 miliónov eur posunutý a chýba podpis Štefana Agha, ktorý bol v kauze falošných zmeniek vylúčený na samostatné konanie a stále čaká na rozsudok.

O údajnej piatej zmenke vypovedal  pred senátom Špecializovaného trestného súdu záhadný svedok Ivan Cvik, ktorý sa podľa vlastných slov živí zbieraním informácií a ich analýzou. V minulosti bol právoplatne odsúdený za ekonomické trestné činy. 

Cvik, ktorý mal zbierať informácie aj na Kočnera, prijal od neho v roku 2017 úlohu nájsť kupca na takzvanú piatu zmenku.

Ak by bol úspešný, mal dostať 250- až 500-tisíc eur. Cvikovou úlohou bolo ponúknuť údajnú piatu zmenku tým, čo pochybujú o pravosti zmeniek. Spomínali sa mená ako Richard Sulík, Lucia Ďuriš Nicholsonová či Milan Krajniak. O obchodovaní mal povedať aj prokurátorke Janette Plhákovej. 

Čo je na trhu

Práve meno prokurátorky Plhákovej sa spomína v komunikácii Böhm – Kočner. Debata o zmenke sa začína preposlaním správy, ktorej autorkou má byť podľa Böhma Plháková.

„Pisala mi jedna ze jej toto doslo: Mladá pani má niekto záujem o dokument, ktorý úplne zničí Kočnera a Ruska a zachráni Markíze 70 míľ EUR. Ak áno, máš na kávu...aj celý sad,“ posunul exsiskár údajnú SMS-ku Plhákovej Kočnerovi cez Whatsapp 21. júla 2017.

Doplnil aj vysvetlenie spomínanej dámy, že vie na pár dní získať jednu z falošných zmeniek proti Markíze: „Záujemca si môže dať urobiť znalecký posudok. Potom ju musí vrátiť. Ja viem kedy bola podpísaná Ruskom, na akej tlačiarni bola robená,“ mala ďalej uviesť pisateľka. Celé to malo stáť pol milióna eur – dodáva Böhm s tým, že kamaráta informuje, „čo je na trhu“.

Kočner ako režisér zmenkového podvodu poznal celé pozadie hry, keďže Cvik listinu ponúkal na jeho pokyn. Napriek tomu vyzvedal, kto je mladá pani a kto jej zmenku ponúkol.

„Ale ostane to medzi nami? Nerob burku - mladej pani to ponukol niekto - kto ma blizko vraj k sluzbe - nepovedala kto a taji to - No ona je osoba ktorej si pomohol - prokuratorka Plhakova,“ odpísal Böhm Kočnerovi.

Ten sa naďalej držal úlohy nič netušiaceho a vyzvedal: „Len nerozumiem prečo to ponúkli jej...Ona má 5 kíl?“

„Nie asi aby niekoho nasla. Vraj jej doveruje ten dotycny a udajne ta aj velmi dobre pozna,“ reagoval Böhm, ktorý mal okrem iného donášať informácie gangu takáčovcov.

Kočnera ďalej informoval, že spomínaná žena má byť kamarátkou predsedu SaS Richarda Sulíka a že vie aj o ich vzájomnom kamarátstve.

„Ona vie ze sa poznam s tebou ja - no ponukla to do placu preto lebo si mysli ze budem mat niekoho kto to zaplati - asi preto mi to napisla,“ zamyslel sa Böhm, ktorý mal podľa medializovaných informácií pôsobiť v Slovenskej informačnej službe už za Ivana Lexu.

Pekná návnada

Kočner od Böhma chcel, aby spomínanej žene „jemne poradil“.

„No mala by to podľa mňa (tak by si jej mal aj radiť) ponúknuť Šulinovi. Ten nech to zaplatí, potom ma po...ú a dostanú ešte od Markízy kopu 💰,“ navrhol Kočner.

Keď sa Böhm spýtal, či ponuku treba nasmerovať na Sulíka, Kočner poslal nadšeného smajlíka: „Majú dosť stranníckych lóve a navždy sa ma zbavia. Verím že sa chytia. Návnada je pekná.“

Je však otázne, do akej miery sa debata oboch mužov zakladá na realite.

„Nikdy som žiadne zmenky neriešila, nikomu som ich nikdy neponúkala,“ reagovala prokurátorka Plháková na informácie o údajnom dohadovaní sa o piatej zmenke. Medzičasom tiež podnikla právne kroky na ochranu svojej osoby. 

„Je pravdou, že zbežne poznám prokurátorku Janetu Plhákovú, avšak nikdy mi nič o žiadnej zmenke nespomínala, ako tvrdí svedok Ivan Cvik,“ vyhlásil Sulík po pojednávaní v kauze zmenky v novembri 2019. 

Europoslankyňa Ďuriš Nicholsonová zverejnila správy od Cvika z júla 2017. Ponúkal jej zmenku s tým, že Kočnera môže maximálne diskreditovať. Napokon však sľubovaný e-mail neposlal a politička na ďalšie správy nereagovala.

Kým Kočner súdne vymáhal preplatenie štyroch zmeniek, údajnú piatu, vystavenú na 26 miliónov, nikdy nevidel. V júli 2019 predložil prokurátor Ján Šanta na pojednávaní iba kópiu tejto listiny. 

Správy posunuli polícii

Obsah komunikácie medzi Kočnerom a Böhmom, ktorá sa týkala údajnej piatej zmenky, riešila aj prokuratúra.

„Zo strany Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky bola odstúpená príslušnej zložke polície za účelom preverenia možného podozrenia zo spáchania trestného činu,“ potvrdila hovorkyňa Jana Tökölyová.

Polícia však zostala skúpa na slovo.

„Z dôvodu, aby sa vylúčila možnosť prípadného zmarenia úkonov realizovaných zo strany polície, nebudeme v súčasnej dobe k danej veci poskytovať bližšie informácie,“ reagovalo policajné prezídium.

Šanta, ktorý dozoruje kauzu zmenky, upozorňuje, že ak by mal ktorýkoľvek prokurátor vedomosť o tom, že je v obehu zmenka týkajúca sa zmenkového procesu – a teda trestnej veci Kočner a spol. –, je nevyhnutné, aby o tom informoval nadriadených alebo priamo dozorového prokurátora.

„Ak by sa tak nestalo, tak prioritný problém by bol minimálne na úrovni riešenia danej veci etickou komisiou, cez možný disciplinárny postih a končiac až úvahami o trestnom stíhaní takého prokurátora za predpokladu, že by vedel, že zmenka je falšovaná, je v obehu a na ďalšej distribúcii zmenky by mal vlastný podiel,“ reagoval Šanta pre Aktuality.sk.

Zároveň zdôraznil, že z hľadiska možnej distribúcie nejakých vecí môže prokurátor odporučiť a ponúkať na predaj maximálne tak odbornú literatúru a nič iné.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.