Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Média

Nový prezident začne od nuly, Biden nezdědí twitterový účet po Trumpovi. Společnost svůj krok nevysvětlila

Zvolený americký prezident Joe Biden. foto: Reuters

Washington - Vítěz amerických prezidentských voleb obdržel od společnosti Twitter zcela nový oficiální prezidentský účet. Na rozdíl od svého předchůdce Donalda Trumpa bude muset začít sbírat sledující úplně od nuly. Bidenův tým je s tímto krokem velmi nespokojený a poukazuje na to, že Trump získal při svém nástupu do funkce již zajetý účet po Baracku Obamovi.
  5:00

Nový účet, který je zatím označen jako „Zvolený prezident Biden“ (President-elect Biden), se 20. ledna po Bidenově inauguraci automaticky změní na účet „Prezident USA“ (@POTUS). Za prvních šest hodin od zřízení získal Bidenův oficiální prezidentský profil na Twitteru zhruba 400 tisíc sledujících, v neděli odpoledne jich měl skoro 900 tisíc. Oficiální profil prezidenta Trumpa má pro představu zhruba 33,3 milionu sledujících (nejedná se o osobní účet Donalda Trumpa - pozn. red.).

Hymnu na inauguraci Bidena zazpívá Lady Gaga, namísto tradičního plesu se připravuje televizní speciál s Hanksem

Bidenův osobní účet má v tuto chvíli přes 24 milionů sledujících. Kdyby od Twitteru obdržel starý prezidentský profil, měl by o necelých devět milionů více sledujících než na svém osobním profilu. Podle Bidenova týmu bude trvat, než si lidé uvědomí, že mají začít sledovat i oficiální prezidentský kanál.

Šéf Bidenovy digitální kampaně Bob Flaherty si na svém profilu postěžoval, že Facebook například převede všechny sledující osobního profilu Joea Bidena na prezidentský účet. Oficiální prezidentský kanál na YouTube zase automaticky získá všechny sledující profilu Bílého domu. Přístup Twitteru mu přijde podivný.

Twitter zároveň vytvořil oficiální účty i pro budoucí první dámu USA Jill Bidenovou či budoucího „druhého gentlemana“, jak se označuje manžel viceprezidentky Kamaly Harrisové, Doug Emhoff. Všechny účty začínají od nuly. 

Zvolený americký prezident Joe Biden.
JOE BIDEN PŘI PROJEVU K SITUACI V KAPITOLU.

Donald Trump na začátku svého volebního období získal twitterový účet od svého předchůdce Baracka Obamy se všemi jeho 13 miliony sledujícími. To se ale tentokrát nestalo. Twitter podle BBC nevysvětlil, proč se tentokrát uchýlil ke změně strategie. Oznámil pouze, že nový oficiální prezidentský účet nebude uchovávat sledující předchozího prezidenta.

Twitter natrvalo zablokoval Trumpův účet, Facebook zatím jen dočasně. Prý by mohl dál podněcovat k násilí

Společnost ale oznámila, že každý, kdo do nynějška sledoval institucionální profily Donalda Trumpa a viceprezidenta Mikea Pence, případně osobní profily Joea Bidena a Kamaly Harrisové, dostane notifikaci s možností začít sledovat nové oficiální účty.

Twitter poprvé zřídil oficiální twitterový účet pod označením @POTUS (President of the United States) pro Baracka Obamu během jeho druhého volebního období v roce 2015. Když o dva roky později svůj účet Obama předával Trumpovi, všechny jeho tweety byly smazány, byly ale archivovány a zveřejněny na jiném účtu @POTUS44 (jako 44. prezident USA). K podobné archivaci dojde i s tweety, které na prezidentském profilu publikoval Trump, ten ale mnohem více během svého mandátu využíval svůj osobní profil @realDonaldTrump (ten Twitter v současné době blokuje).

Twitter neoznámil, zda ze zablokovaného Trumpova osobního účtu rovněž vytvoří nějaký on-line archiv. Bílý dům přitom už v roce 2017 oznámil, že příspěvky na osobním Trumpově Twitteru je potřeba brát jako oficiální vyjádření a stanoviska prezidenta Spojených států a podle toho by se k nim mělo přistupovat. K archivaci Trumpových tweetů se už přihlásil Národní archiv USA.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!