Hlavní obsah

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které pomohou při hubnutí i zácpě

Novinky, Dana Sokolová

Vláknina je pro naše trávení velmi důležitou složkou. Žaludek ji nedokáže strávit, a tak putuje až do tlustého střeva v nestrávené podobě, kde se stává součástí výživy přátelských střevních bakterií, což se pozitivně odráží na našem zdraví. Kromě podpory hubnutí pozitivně ovlivňuje i průběh zácpy.

Foto: Profimedia.cz

Většina lidí konzumuje vlákniny mnohem méně, než je doporučeno.

Článek

Vláknina je směs pro člověka nestravitelných polysacharidů, například celulózy, ligninu, pektinu, chitinu. Svým působením v tlustém střevě podporuje peristaltiku střev, tedy pomáhá proti zácpě, při snižování hladiny cukru v krvi a nadváze.

Podle americké Akademie výživy bychom měli zkonzumovat asi 14 g vlákniny na 1000 přijatých kalorií, tzn. zhruba 24 g vlákniny u žen a 38 g u mužů. Většina lidí ale konzumuje mnohem méně vlákniny, než je doporučeno, což se následně odráží i na jejich zdraví.

Vláknina jako prevence chronických onemocnění ve vyšším věku

Styl
Pozitivní účinky vlákniny
Snižování cholesterolu. Přítomnost vlákniny v zažívacím traktu může pomoci snížit absorpci cholesterolu v krvi. Proto je vláknina doporučována u lidí, kteří užívají léky na snížení cholesterolu tzv. statiny, protože podporují jejich funkci.
Podpora hubnutí. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce a zelenina, mívají nižší obsah kalorií. Vláknina také zpomaluje trávení v žaludku, tudíž se poté cítíte plnější.
Bojuje proti zácpě a pomalému metabolismu. Tím, že je vláknina nevstřebatelná v žaludku, stimuluje peristaltiku střev.
Podpora kontroly hladiny cukru v krvi. U potravin bohatých na vlákninu trvá déle, než se v těle rozloží, díky čemuž dochází k tomu, že i hladina cukru v krvi je stabilnější, což je velmi prospěšné zejména u lidí s cukrovkou.
Snížení rizika rakoviny trávicího traktu. Konzumace dostatku vlákniny může pomáhat předcházet i určitým typům rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva. Navíc např. pektin v jablcích má také antioxidační vlastnosti, což může velmi pomáhat i v podpoře imunitního systému.

Potraviny bohaté na vlákninu nicméně do svých jídelníčků zařazujte postupně a v průběhu několika dní, abyste předešli nepříznivým účinkům vlákniny, jako je nadýmání a plynatost. Vhodné je také vlákninu zapíjet větším množstvím tekutin.

Jak pomocí bylinek přelstít zácpu

Zdraví

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny

  • Hrušky (3,1 g) – ve 100 g hrušek je až 3,1 g vlákniny, středně velká hruška může mít i 5,5 g vlákniny.
  • Jahody (2 g) – patří mezi ovoce s největší hustotou živin. Kromě vitaminu C, manganu a dalších antioxidantů obsahují i 2 g vlákniny na 100 g. V šálku s jahodami tak mohou být i 3 g vlákniny.
  • Avokádo (6,7 g) – je nabité nejen zdravými tuky, ale i vitaminem C, draslíkem, hořčíkem, vitaminem E a vitaminy B. 100 g avokáda obsahuje 6,7 g vlákniny. Jeden šálek s avokádem tak může mít i 10 g vlákniny.
  • Jablka (2,4 g) – 100 g jablka obsahuje 2,4 g vlákniny, středně velké jablko tak obsahuje kolem 4,4 g vlákniny. 
  • Maliny (6,5 g) – maliny jsou nabité vitaminem C a manganem. 100 g malin má 6,5 g vlákniny, přičemž jeden šálek malin obsahuje asi 8 g vlákniny.
  • Banány (2,6 g) – obsahují vitamin C, vitamin B6 a draslík, přičemž nezralý, a tedy zelený banán obsahuje rezistentní škrob, což je nestravitelný sacharid, který funguje jako vláknina. 100 g banánu obsahuje 2,6 g vlákniny, středně velký banán má tak asi 3,1 g.
  • Mrkev (2,8 g) – má vysoký obsah vitaminu K, vitaminu B6, hořčíku a betakarotenu (antioxidant, který se v těle promění na vitamin A). 100 g mrkve obsahuje 2,8 g vlákniny, 1 šálek asi 3,8 g.
  • Řepa (2,8 g) – kořenová zelenina, která obsahuje celou řadu důležitých živin jako kyselinu listovou, železo, měď, mangan a draslík. Řepa je také nabitá anorganickými dusičnany, které mají různé výhody související s regulací krevního tlaku a tepu. 100 g řepy obsahuje 2,8 g vlákniny, 1 šálek asi 3,8 g.
  • Brokolice (2,6 g) – brukvovitá zelenina plná vitaminu C, vitaminu K, kyseliny listové, vitaminů skupiny B, draslíku, železa, manganu a dalších antioxidantů. Zároveň obsahuje i relativně vysoké množství bílkovin oproti jiné zelenině. 100 g brokolice obsahuje 2,6 g vlákniny.
  • Artyčok (5,4 g) – patří mezi nejlepší zdroje vlákniny. 100 g artyčoku obsahuje 5,4 g vlákniny.
  • Růžičková kapusta (3,8 g) – má vysoký obsah vitaminu K, draslíku, folátů a účinných antioxidantů. 100 g kapusty obsahuje 3,8 g vlákniny.
  • Čočka (7,3 g) – má vysoký obsah bílkovin a také vlákniny. Ve 100 g čočky je 7,3 g vlákniny a v šálku 13,1 g.
  • Fazole (6,8 g) – jsou nabité bílkovinami a také vlákninou. Ve 100 g fazolí je 6,8 g vlákniny, v 1 šálku tak 12,2 g.
  • Cizrna (7,6 g) – obsahuje celou řadu minerálů a bílkovin. 100 g cizrny obsahuje 7,6 g vlákniny, 1 šálek 12,5 g.
  • Quinoa (2,8 g) – pseudoobilovina, která obsahuje vysoké množství bílkovin, železa, zinku, draslíku a antioxidantů. 100 g obsahuje 2,8 g vlákniny, 1 šálek 5,2 g.
  • Oves (10,1 g) – je bohatý na vitaminy, minerály a antioxidanty. Zároveň obsahuje rozpustnou vlákninu betaglukan, která má příznivé účinky na hladinu cukru v krvi a hladinu cholesterolu. 100 g ovsa obsahuje 10,1 g vlákniny a 1 šálek 16,5 g.
  • Popcorn (14,4 g) – je sice kalorický, ale obsahuje velmi vysoké množství vlákniny. 100 g popcornu obsahuje 14,4 g vlákniny.
  • Mandle (13,3 g) – obsahují zdravé tuky, vitamin E, mangan a hořčík. 100 g mandlí obsahuje 13,3 g vlákniny.
  • Chia semínka (34,4 g) – obsahují velké množství hořčíku, fosforu a vápníku. Ve 100 g je 34,4 g vlákniny.
  • Sladké brambory (2,5 g) – obsahují betakaroten, vitaminy skupiny B a různé minerály. 100 g obsahuje 2,5 g vlákniny, středně velký vařený brambor bez slupky obsahuje 3,8 g vlákniny.
  • Tmavá čokoláda (10,9 g) – je bohatá na antioxidanty. 100 g 70-95% tmavé čokolády obsahuje 10,9 g vlákniny. 

Reklama

Související témata:

Související články

Zdravá střeva pomohou s hubnutím

Ne nadarmo se říká, že zdravá strava je klíčem k lidskému zdraví. Správný, pestrý a zdravý jídelníček má totiž zásadní vliv na střeva a s nimi spojené trávení....

Výběr článků

Načítám