Hlavní obsah

Bělostná podkova nabízí svým obyvatelům soukromí i výhledy

Výjimečnou rodinnou vilu, jež z výšky připomíná podkovu, navrhli v portugalském Lagosu architekti z tamního ateliéru Vitor Vilhena Arquitetura. Zaujme nejenom zářivě bílou fasádou, ale především hladkostí a plynulostí, s níž se zvedá od přízemí do prvního patra.

Foto: Fernando Guerra

Díky pozvolnému zdvihání střechy vila působí zajímavým dynamickým dojmem.

Článek

Rodinná vila, kterou portugalští architekti ve čtvrti Meia Praia vytvořili a nazvali Casa Dorfler, působí neobyčejně přirozeným dojmem.

Už na první pohled je vše v ní zcela srozumitelné a intuitivní. Směrování z levé části do pravé je podtrženo i mírným stoupáním, které umožnilo rozprostřít interiér do dvou obytných podlaží nad zemí.

Jak ale od vstupní brány klesající rampa zároveň napovídá, dům je podsklepen, v suterénu je garáž s prostorem pro tři vozy a také technické zázemí domu včetně prádelny.

Hezkou drobností je vytvoření malé zahrádky s bambusy, nad níž je otevřený volný prostor. Ten do podzemí přivádí nejenom denní světlo, ale i čerstvý vzduch.

Dvoupatrová vila připomíná zakutálený bělostný drahokam

Tipy a trendy

Vnitřní uspořádání domu odpovídá jeho umístění na konci ulice, v těsném sevření okolními zastavěnými parcelami na pozemku nepříjemně se zužujícím směrem dozadu.

Bylo zřejmé, že vila bude muset umět nejenom ochránit soukromí obyvatel před eventuálními zvídavými pohledy ze sousedství, ale zároveň nějak vynahradit skutečnost, že zahrada za ní toho příliš nenabídne.

Bazén je proto například netypicky umístěný před vilou, směrem k ulici, neboť při stejné velikosti by se dozadu prostě nevešel.

Foto: Fernando Guerra

Vila má při pohledu z výšky tvar podkovy.

V přízemí, které je řešeno jako intimní zóna domu, je trojice ložnic, z nichž každá má svou vlastní koupelnu a hlavní ložnice pak i šatnu.

Kromě hlavního vstupu do domu lze vycházet ven na malé nádvoří, na něž navazuje trávník, také úzkými dveřmi z chodby mezi dvěma menšími ložnicemi. Jeho čerstvá zelená barva je příjemným protipólem k čistě bílé fasádě.

Bělostný dům s centrálním dvorem se částečně skrývá pod povrchem

Tipy a trendy

Po stáčejícím se schodišti, případně po točitém schodišti vedoucím z terasy, vede cesta do patra, kde je hlavní denní prostor spojující v sobě kuchyň (uloženou nejhlouběji), na ni volně navazující jídelní zónu a obývací část s posezením logicky orientovaným směrem k oknu, a tedy i k moři.

Na obývací prostor navazuje venku balkon, jehož zastřešení chytře stíní interiér.

Foto: Fernando Guerra

Sedací souprava je orientovaná tak, aby z ní bylo vidět až na moře (směrem doleva, mimo záběr).

Architekti tak v prostředí rezidenční čtvrti navazující na pláž vytvořili velice elegantní betonový dům, který velice bedlivě chrání soukromí svých obyvatel, a naopak jim umožňuje přehlížet střechy okolní nízké zástavby a dohlédnout tak až na vody Atlantského oceánu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám