Čína loni zaznamenala růst o 2,3 procenta. Z velkých světových ekonomik je zřejmě jediná

Čína v pondělí oznámila, že v loňském roce její hrubý domácí produkt vzrostl o 2,3 procenta. Je to sice kvůli pandemii covidu-19 nejslabší růst za posledních 44 let, ale i tak je Čína podle tiskových agentur patrně jedinou velkou ekonomikou, která za loňský rok vykázala ekonomický růst.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena projíždí na sdíleném kole kolem čínské vlajky

Už v druhém čtvrtletí se Čína stala první významnou zemí, která znovu dosáhla růstu (o 3,2 procenta) poté, co komunistická strana v březnu ohlásila vítězství nad koronavirem a znovu otevřela ekonomiku. (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Za poslední, čtvrté čtvrtletí loňského roku vzrostl čínský hrubý domácí produkt meziročně o 6,5 procenta, čímž se růst vrátil na úroveň před pandemií, poznamenal čínský statistický úřad. V říjnu až prosinci 2019 přitom růst činil šest procent.

Tempo hospodářského růstu Číny se postupně zpomaluje. V roce 2017 činilo 6,8 procenta, v roce 2018 6,6 procenta a v roce 2019 šest procent, připomněla agentura TASS.

Dodala, že horší výsledek než loni vykázalo čínské hospodářství naposledy v roce 1976, kdy se hrubý domácí produkt zmenšil o 1,6 procenta.

Navštívila Čínu, skončila v převýchovném táboře. ‚Moji mysl dostali na pokraj šílenství,‘ říká Ujgurka

Číst článek

Agentura AP naopak zdůraznila, že čínská ekonomika loni vzrostla o 2,3 procenta, protože se zrychlilo její zotavování z pandemie, která v Číně začala, zatímco USA, Evropa a Japonsko zápasily s prudkým šířením infekce.

Růst čínského hrubého domácího produktu v posledním čtvrtletí zrychlil na 6,5 procenta ze 4,9 procentům v předchozím, třetím čtvrtletí.

V prvním čtvrtletí loňského roku zaznamenala čínská ekonomika pokles o 6,8 procenta, protože koronavirus si vynutil zavření továren a obchodů. Už v následujícím, druhém čtvrtletí se Čína stala první významnou zemí, která znovu dosáhla růstu (o 3,2 procenta) poté, co komunistická strana v březnu ohlásila vítězství nad koronavirem a znovu otevřela ekonomiku, napsala AP.

K růstu podle agentury napomohla celosvětová poptávka po čínských rouškách a dalším zdravotnickém materiálu. Čínský vývoz loni vzrostl o 3,6 procenta navzdory celní válce s USA. Čínští výrobci totiž převzali podíl na trhu od zahraničních konkurentů, kteří stále čelili protinákazovým opatřením.

Mezinárodní měnový fond a další prognostici podle AP očekávají, že čínská ekonomika letos vzroste o více než osm procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme