Teploměr v Orlickém Záhoří naměřil minus 27 stupňů. Jde o nejnižší teplotu letošní zimy

Meteostanice v Orlickém Záhoří na Rychnovsku v podělí zaznamenala dosud nejnižší letošní naměřenou teplotu v Česku. Teplota tam ráno klesla až na minus 27,0 stupně Celsia. Uvedl to amatérský meteorolog Antonín Vojvodík, který místo pro meteostanici, odesílající data do Českého hydrometeorologického ústavu, vytipoval. Původně meteorologové uváděli asi o stupeň vyšší teplotu, nešlo ale ještě o minimální hodnotu.

Tento článek je více než rok starý.

Orlické Záhoří (Rychnovsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh, zima, mráz (ilustrační foto).

Nejnižší potvrzenou teplotu stanice v Orlickém Záhoří naměřila 7. ledna 2017, a to minus 33,2 stupně. (ilustrační foto) | Foto: Tereza Matoušová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Stanice „Orlické Záhoří 2“ je v mělké mrazové kotlině v nadmořské výšce 683 metrů kousek od říčky Divoká Orlice, která tvoří hranici s Polskem.

„V Orlickém Záhoří je několik stanic, ta naše naměřila v 7.00 minus 27 stupňů Celsia. Je to v České republice nejnižší naměřená teplota letošní zimy,“ řekl Vojvodík.

Tato meteostanice v Orlickém Záhoří stojí od roku 2013 a od února 2014 je zařízen přenos přes Český hydrometeorologický stav. Podle něj tam může za příhodných podmínek klesnout v zimě teplota až k minus 40 stupňům. Nejnižší potvrzenou teplotu stanice v Orlickém Záhoří naměřila 7. ledna 2017, a to minus 33,2 stupně.

„Podle situace z počátku února 2012 se dá předpokládat, že minimální teplota tam klesla zhruba k -38 stupňů Celsia. Majitelka polské Sudetské Boudy, co je přes Divokou Orlici pár desítek metrů od naší stanice, vykládala, že u nich naměřili na teploměru minus 40, ale není to potvrzeno,“ dodal Vojvodík.

Minusové teploty i v létě

Že v místě teploty padají tak hluboko pod bod mrazu, není podle Vojvodíka náhoda. Jde o souběh několika okolností.

„Když dojde k vyjasnění a uklidnění větru, tak těžký studený vzduch klesá pomalu dolů k Divoké Orlici do mělké pánve, kde naše stanice je. Vzduchová hmota se pak nemůže před rozedněním rozptýlit a promíchat se s teplejším vzduchem,“ vysvětlil.

Na západě Čech naměřili teploty pod minus 20. Z neděle na pondělí platí výstraha před silnými mrazy

Číst článek

Stanice zaznamenává jedny z nejnižších teplot v republice i v létě. Například v červenci 2015 tam bylo naměřeno dokonce minus 3,5 stupně.

S přáteli po republice Vojvodík založil postupně více než deset podobně „extrémních“ stanic, které teploty pro Český hydrometeorologický ústav zaznamenávají.

První z nich vznikly na Šumavě. Většinou jsou ale od 900 metrů výš. Ta v Orlickém Záhoří je poměrně nízko. „Přesto, když jsou ty správné podmínky, tam teploty padají hluboko pod nulu,“ podotkl Vojvodík.

Orlické Záhoří se nachází za hlavním hřebenem Orlických hor, který v oblasti většinou tvoří přirozené pomezí mezi Českem a Polskem. Divoká Orlice mezi hřebenem Orlických hor a polskými Bystřickými horami vytvořila široké mělké údolí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme